Desenvolupen un Mètode Revolucionari per a Càlcul de Funcions de Matrius a la UPV Desenvolupen un Mètode Revolucionari per a Càlcul de Funcions de Matrius a la UPV
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Desenvolupen un Mètode Revolucionari per a Càlcul de Funcions de Matrius a la UPV


  El grup High Performance Scientific Computing de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un mètode "més eficient" per a calcular funcions de matrius, amb nombroses aplicacions en ciència i enginyeria. El seu treball suposa una "revolució" en el camp de les matemàtiques, ja que permet deixar enrere el sistema emprat per calcular polinomis de matrius, insuperable des de fa 50 anys.


Des dels anys 70 del passat segle, la comunitat científica internacional havia descartat les aproximacions polinòmiques per a calcular funcions de matrius. Ara, investigadors del grup High Performance Scientific Computing de la Universitat Politècnica de València han demostrat que poden ser més eficients i precises que les aproximacions racionals, les més utilitzades fins al moment, anuncia la institució acadèmica en un comunicat.


El seu treball suposa una "revolució" en el camp de les matemàtiques, ja que permet deixar enrere el sistema emprat des de fa 50 anys per a calcular polinomis de matrius i aproximacions polinòmiques, ideat pels investigadors Larry Stockmeyer, de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, i Michael Paterson, de la Universitat de Warwick.


Per a calcular funcions de matrius, els investigadors de la UPV han desenvolupat algoritmes més ràpids i precisos que els existents, i han obtingut fórmules generals per a reduir encara més el cost computacional. Les funcions de matrius tenen nombroses aplicacions en camps com la robòtica, la intel·ligència artificial, la mecànica quàntica, la química quàntica, la connectivitat de xarxes, l'economia o l'aeronàutica, entre altres.


"Paterson i Stockmeyer van contribuir amb la seua proposta a facilitar el càlcul de polinomis de matrius, una operació realment costosa. El seu treball ha sigut i és fonamental en múltiples camps. Ara, el nostre treball permet donar un pas més al que van donar aquests investigadors en 1973, accelerant encara més aquests càlculs", destaca Jorge Sastre, un dels fundadors del Grup de Computació Científica d'Altes Prestacions (HiPerSc) de la Universitat Politècnica de València.


"Després de gairebé 50 anys hem demostrat que les aproximacions polinòmiques poden ser més eficients que les racionals, i a més estan donant resultats més precisos en els diversos casos en què les estem aplicant", afig.


"Aquest és el futur de les funcions matrius ja que amb elles es poden resoldre molts problemes de la física, l'economia, la química o la biologia de manera més eficient", assegura.


Els investigadors del grup High Performance Scientific Computing de la UPV continuen treballant en aquest camp per a seguir millorant els mètodes de càlcul de funcions de matrius i explorant noves aplicacions pràctiques. "Aquest descobriment és un exemple més del potencial de la recerca científica per a millorar la nostra comprensió del món i resoldre problemes complexos", afig Sastre.


L'assaig dels investigadors de la UPV ha despertat l'interès internacional i ha obert noves línies de col·laboració, entre d'altres, amb el catedràtic Elias Jarlebring del KTH Royal Institute of Technology d'Estocolm.

   


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal