Un estudi pioner ha revelat els aliments consumits pels antics habitants del Càucas a través de l'anàlisi de residus proteics en antigues cassoles de l'Edat de Bronze.
Els investigadors han combinat l'anàlisi de proteïnes amb l'arqueologia per a descobrir detalls específics sobre els menjars cuinats en aquests antics recipients.
Les aleacions metàl·liques de les cassoles han ajudat a preservar les proteïnes, ja que contenen propietats antimicrobianes que eviten la degradació per part de microbis.
Els investigadors van recuperar proteïnes de la sang, teixit muscular i llet, revelant que es consumien cérvols, ovelles, cabres i bovins.
Les cassoles es van utilitzar per a cuinar teixits de cérvol o boví, així com per a preparar productes làctics, segons les proteïnes recuperades.
La datació per radiocarboni va situar aquestes cassoles entre els anys 3520 i 3350 a.C., més de 3.000 anys més antigues que qualsevol altra analitzada anteriorment.
Aquestes cassoles, símbols d'estatus social, es van utilitzar durant generacions i es van reparar amb cura al llarg del temps.
Els investigadors planegen ampliar l'estudi per a comprendre millor les pràctiques culinàries d'aquesta antiga civilització i les connexions culturals entre diferents regions.
Aquest enfocament podria aplicar-se a una àmplia gamma d'artefactes metàl·lics prehistòrics per a obtenir més informació sobre el passat.
Els resultats de l'estudi es van publicar en iScience.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :