Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Descobertes abelles 'momificades' de l'època dels faraons

Centenars d'abelles momificades dins dels seus capsols –de fa quasi tres mil anys– han estat trobades a la costa sud-oest de Portugal, en un nou jaciment paleontològic a Odemira.

El descobriment, en el qual participa el professor del departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Química Agrícola de la Universitat de Sevilla, Fernando Muñiz, s'ha publicat a la revista internacional Papers in Paleontology.

En l'estudi es detalla l'aparició d'abelles "preparades per a abandonar els seus nius o cel·les en un estat excepcional de conservació", trobades dins els seus capsols. En aquests capsols també han aparegut provisions de pol·len del tipus Brassicaceae, és a dir, procedent d'espècies herbàcies comunes, però que demostren el seu gust particular per una única varietat monofloral.

En l'estudi es detalla l'aparició d'abelles preparades per a abandonar els seus nius o cel·les en un estat excepcional de conservació, trobades dins els seus capsols

El bon estat de fosilització en el qual s'han trobat les abelles és, segons els autors de la publicació, "extremadament rar" ja que normalment l'esquelet d'aquests insectes es descompon ràpidament. Així, gràcies al magnífic grau de conservació, l'equip d'investigadors ha pogut determinar el tipus d'abella, el seu sexe i fins i tot l'aportació de pol·len que va deixar la mare quan va crear el capoll.

Vista lateral d'un mascle d'Euroceras per tomografia microcomputaritzada de raigs X. / US

Vista lateral d'un mascle d'Euroceras per tomografia microcomputaritzada de raigs X. / US

Falta d'oxigen i temperatures canviant

Les abelles són un dels grups més importants d'insectes pol·linitzadors i inclouen més de 20.000 espècies. Aproximadament tres quarts de totes les espècies d'abelles silvestres nien al terra i passen gran part del seu cicle de vida sota terra, la qual cosa facilita la preservació de les seves estructures de nidificació.

En l'article publicat, els investigadors descriuen densos agregats de milers de nius fòssils trobats per metre quadrat al sud-oest de Portugal. Aquests nius o cel·les han estat assignats, en la seva majoria a l'icnogènere Palmiraichnus.

El registre d'aquest icnogènere representa una oportunitat única per estudiar amb detall l'arquitectura ben conservada de les nidificacions i les possibles causes ambientals de mort i enterrament que van portar a la preservació dels espècimens fa 3.000 anys.

Segons l'estudi, encara que la causa de mortalitat d'aquestes abelles trobades continua sent un misteri, l'esgotament d'oxigen a causa d'una inundació sobtada i la consequent baixada de temperatures durant la nit, podrien ser causes plausibles. La costa sud-oest de Portugal va viure en l'interval Neoglaciar períodes lleugerament més freds i de major precipitació a l'hivern, condicions climàtiques favorables per a l'estudi d'aquests fòssils.

Una de cada deu espècies d'abelles està en perill de desaparició a Europa

Fernando Muñiz, investigador de la Universitat de Sevilla
traducció Àgora CT
Font SYNC

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon