En la pròxima edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que es celebrarà del 19 al 29 d'octubre, es projectaran alguns dels títols més recents del cinema libanès en un especial anomenat 'Ecos del Líban'.
El Líban, amb tan sols cinc milions d'habitants, és un país que destaca per la seua pròspera indústria cinematogràfica, que es va iniciar en la dècada dels 20 i produeix una mitjana de vint pel·lícules a l'any en l'última dècada. La Mostra presentarà deu títols dels últims tres anys, sis d'ells amb estrena a Espanya, que combinen el documental amb la ficció i el cinema de gènere per a mostrar la diversitat d'una cinematografia que ha sobreviscut a diferents situacions d'inestabilitat, com la crisi econòmica del 2019 o les explosions en el port de Beirut a l'estiu de 2020
El cicle 'Ecos del Líban' comptarà amb la presència de sis directores de cinema i presentarà els dos films libanesos més exitosos i premiats dels últims anys: 'Costa Brava, Líbano' (Mounia Akl, 2021), un drama familiar que reflexiona sobre la societat capitalista; i 'Memory Box' (Joana Hadjithomas i Khalil Joreige, 2021), una original proposta sobre la càrrega del passat.
El cicle també aborda temes de conflicte bèl·lic, com en 'Elektra' (Hisham Bizri, 2023), on les protagonistes assagen en un teatre en runes després de dècades de conflictes armats; i 'Broken Keys' (Jimmy Keyrouz, 2021), que utilitza la música com a eina de resistència en plena guerra.
A més, el cinema de gènere estarà present amb títols com 'Beirut Hold'Em' (Michel Kammoun, 2022), un intens thriller sobre un protagonista que es debatrà entre el seu passat i una nova vida; i 'Farah' (Kenton Oxley i Hassiba Freiha, 2022), un thriller psicològic amb elements fantàstics que explora l'estigma de la malaltia mental i el seu tractament farmacològic.
El cinema libanès, segons afirma l'autora Laila Hotait, és una manifestació que qüestiona i visualitza el que ocorre a l'interior dels llars, i deixa constància de la història no narrada pels noticiaris, mostrant la quotidianitat afectada per les decisions polítiques d'un sistema mundial que ignora la vida de les persones i els seus anhels més senzills i profunds.
La selecció de pel·lícules busca reflectir la riquesa audiovisual d'un país que compta amb un star system propi i una important projecció internacional. El cicle 'Ecos del Líban' serà presentat per l'escriptora i cineasta hispanolibanesa Laila Hotait.
La Mostra de València-Cinema del Mediterrani, en la seua 38ª edició, és organitzada per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Art + Disseny i À Punt Mèdia com a mitjà oficial
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :