Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El CSIC, la UPV i Sener acorden desenvolupar una planta pilot per generar hidrogen verd mitjançant microones

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'empresa Sener han subscrit aquest migdia un acord per a desenvolupar una planta pilot de generació d'hidrogen verd, basada en una tecnologia disruptiva desenvolupada per un equip d'investigadors de l'Institut d'Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA, UPV) i de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV).

Després de quasi deu anys d'investigació col·laborativa, la tecnologia desenvolupada per aquest equip del CSIC i la UPV permet generar hidrogen verd mitjançant microones. Aquest avanç revolucionari es basa en el fenomen de la reducció per microones de materials sòlids a temperatures inusualment baixes, comparades amb altres tecnologies, que va ser publicat en 2020 en la revista Nature Energy.

La tecnologia, protegida a nivell internacional a través d'una família de patents, permet realitzar processos electroquímics directament sense necessitat d'elèctrodes, la qual cosa simplifica i abarateix substancialment la seua aplicació pràctica. Això s'aconsegueix gràcies a la llibertat en el disseny de l'arquitectura del dispositiu i en l'elecció de les condicions d'operació (principalment la temperatura). Aquests factors permeten una major flexibilitat i eficiència en el procés de generació d'hidrogen. El seu desenvolupament va generar un gran impacte a nivell internacional, posicionant al CSIC i la Universitat Politècnica de València com a líders internacionals en aquesta tecnologia.

L'acord subscrit aquest matí per José E. Capella, rector de la Universitat Politècnica de València; Ana Castro, vicepresidenta d'Innovació i Transferència del CSIC, i Juan Ivorra, director de negoci d'energia de Sener, permetrà desenvolupar una planta pilot per a determinar els costos d'explotació comercial d'aquesta tecnologia, amb la intenció de la seua possible implantació industrial.

L'acte de signatura ha comptat a més amb la presència dels investigadors Jose M. Catalá i Felipe Peñaranda, de l'Institut ITACA de la UPV, i José Manuel Serra, del ITQ, líders dels grups d'investigació que van desenvolupar la revolucionària tecnologia de generació d'hidrogen verd.

"Aquest assoliment és un testimoniatge del compromís de la UPV i el CSIC amb la innovació i la investigació científica d'avantguarda. La tecnologia desenvolupada per a la generació d'hidrogen verd mitjançant microones té el potencial de contribuir directament en la descarbonització de la indústria de l'energia, i aquest projecte de desenvolupament amb Sener marca una fita important en el camí cap a la seua implementació comercial", ha destacat José E. Capella durant la signatura de l'acord.

Sobre la UPV

La UPV és una institució acadèmica líder en investigació i formació en diversos camps de la ciència i la tecnologia. Compromesa amb l'excel·lència i la innovació, la UPV fomenta la col·laboració amb socis industrials i l'impuls de solucions sostenibles per als desafiaments actuals.


Sobre el CSIC

El CSIC és la major institució pública dedicada a la investigació a Espanya i una de les més destacades d'Europa. Els seus investigadors treballen en una àmplia gamma de disciplines científiques i el seu objectiu és impulsar el coneixement i contribuir al desenvolupament econòmic i social.


Sobre el ITQ

L'Institut de Tecnologia Química és un centre mixt del CSIC i la UPV, referència mundial en el desenvolupament de nous catalitzadors i processos químics sostenibles, amb un clar lideratge en la investigació i innovació en l'àrea de la transició energètica i la descarbonització industrial.


Sobre l'ITACA

ITACA és un institut d'investigació de la UPV dedicat a l'aplicació de la investigació en el camp de la Tecnologia de la Informació i les Comunicacions (TIC). Amb una visió global, ITACA duu a terme una investigació traslacional d'avantguarda, creant avanços científics que poden ser implementats directament per entitats públiques i privades. Fundat en 1999 per la Junta de Govern de la UPV, ITACA va ser reconegut en 2005 pel Govern Valencià com un Institut d'Investigació Universitari, el màxim grau d'investigació per a les estructures d'investigació de les universitats espanyoles.

Sobre Sener

Sener és un grup privat d'enginyeria i tecnologia fundat en 1956, que busca oferir als seus clients les solucions tecnològiques més avançades i que gaudeix de reconeixement internacional gràcies a la seua independència i al seu compromís amb la innovació i la qualitat. Sener compta amb prop de 3.000 professionals en cinc continents. Sener treballa en els sectors Aeroespacial, d'Energia, de Mobilitat, Digital i Naval, a més de promoure, mitjançant participacions industrials, companyies del sector de les energies renovables.

informa Sergio Villalba / CSIC Comunicació Comunidad Valenciana



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon