València celebra el Corpus amb la Cavalcada del Convit i la Dansa de la Moma com a grans protagonistes València celebra el Corpus amb la Cavalcada del Convit i la Dansa de la Moma com a grans protagonistes
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

València celebra el Corpus amb la Cavalcada del Convit i la Dansa de la Moma com a grans protagonistes

El programa d'aquesta celebració religiosa, folklòrica i cultural culminarà el dimecres amb la representació de les danses en el monestir de Sant Miquel dels Reis, a càrrec d'alumnes del Conservatori de Riba-roja

Ahir, València va viure el dia gran de la festivitat del Corpus, coneguda com la "festa grossa" de la ciutat. Malgrat la intensa calor, els ciutadans van sortir al carrer per presenciar la Cavalcada del Convit, un esdeveniment central de la celebració. En aquesta processó, van destacar la Dansa de la Moma i la 'Degollà', seguides de la tradicional 'poalà'.

El desfilament, que es realitza des de l'any 1516, és una crida a la ciutadania perquè assistisca a la processó de la vesprada. Encapçalant el desfilament va estar el Capell de les Roques, representant de l'Església, qui va convidar a la festa. Els van precedir la Guàrdia Municipal Montada i diverses comparses.

La marxa va començar amb les 'banderoles', seguides del Capell de les Roques i les danses: 'La Moma', 'La magrana', 'Els cavallets o morets', 'Els llauradors', 'Els pastorets', 'Els arquets', 'Els turcs' i la 'Dansa de les vetes'. A continuació, va arribar el torn dels 'Misteris': 'Adam i Eva', 'Sant Cristfol i els pelegrins' i 'el rei Herodes'.

Finalment, la 'Degollà' va anar repartint caramels i 'carxotades' al llarg del seu recorregut, mentre els veïns des dels balcons llançaven galledes d'aigua, conegut com la 'poal'.

Els membres de la 'Degollà', incloent-hi el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, van desfilar ataviats amb vestits de sac decorats amb dibuixos sinistres, cenyidors de corda i corones de pàmpols. Portaven a la mà uns 'fuets' anomenats 'carxots' (petons).

Aquest dia és el punt culminant de la "festa grossa" de València i se celebren dos dels actes representats en el cartell anunciant del Corpus 2022. Aquesta imatge gràfica fusiona elements simbòlics com la 'poalà', de la cavalcada del convit, i la pluja de pètals que la ciutadania llança durant la processó al pas de la Custòdia del Santíssim Sagrament.

El programa d'aquesta celebració religiosa, folklòrica i cultural culminarà el dimecres amb la representació de les danses en el monestir de Sant Miquel dels Reis, a càrrec d'alumnes del Conservatori de Riba-roja. Prèviament, s'han realitzat xarrades, concerts i presentacions de llibres sobre la vivència de la 'festa grossa' en la València del segle XVII.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal