Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Filmoteca Valenciana projecta sis curtmetratges colombians seleccionats pel Festival de Curts de Bogotà-Bogoshorts

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, organitza en la Filmoteca Valenciana i la Sala 7 de l'edifici Rialto de València la novena edició de Curt Creixent - Trobades del Curtmetratge, que se celebra del 26 al 28 de juny en el marc del Festival Internacional de Cinema de València, Cinema Jove. 

Curt Creixent és un espai de confluència per a professionals i estudiants de l'audiovisual que ofereix una plataforma per a la formació sobre el desenvolupament de projectes de curtmetratge. Durant aquesta edició, les jornades se centraran en l'etapa de preproducció i producció, i exploraran com fer que els projectes de curtmetratge siguen més viables, factibles, atractius i sostenibles. 

Enguany el festival convidat per l'organització de Curt Creixent és el Festival de Curts de Bogotà - Bogoshorts, un dels més importants en el seu gènere a Llatinoamèrica. Amb vint anys de trajectòria en la promoció i consolidació del curtmetratge com a eix fonamental per al creixement d'una cinematografia regional, el festival és una plataforma d'impuls a nous creadors de Colòmbia i Amèrica Llatina. El festival compta, a més, amb un potent mercat especialitzat en formats curts, BFM - Bogoshorts Film Market. 

El director del festival, Jaime E. Manrique, visitarà València per a estar present en diverses activitats de Curt Creixent. 

El dilluns 26 de juny, a les 13 hores, a la Sala 7 de l'edifici Rialto, Jaime E. Manrique participa en una taula redona sobre laboratoris de cinema, amb altres representants de mercats internacionals. Manrique presentarà les diferents activitats d'indústria de Bogoshorts Film Market, com la Incubadora BFM. 

El dimarts 27 de juny, a les 11 hores, a la Sala 7 de l'edifici Rialto, Jaime E. Manrique participa en una taula redona sobre la presentació de programacions de festivals internacionals, amb altres responsables de festivals. En aquesta taula es parlarà de les línies de programació i els processos de selecció de curts dels diferents festivals presents. 

El dimarts 27 de juny, a les 12.30 hores, a la Sala 7 de l'edifici Rialto, Jaime Manrique participa en la sessió 'One to one' amb cineastes i productores. 

Per a totes aquestes sessions destinades a professionals i estudiants de l'audiovisual es requereix inscripció prèvia específica en el web de Crut Creixent, donde se puede consultra el programa Curt Creixent.

Curt Creixent és una trobada oberta a tots els perfils, des d'estudiants fins a professionals del sector del curtmetratge. La participació és gratuïta, però requereix inscripció prèvia, i els assistents rebran un certificat de participació amb la inscripció i l'assistència a totes les sessions.

Curt Creixent és una iniciativa de l'Institut Valencià de Cultura, amb el suport d'À Punt i la col·laboració d'Emergent Cine Lab i Bogoshorts. Compta amb el finançament de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), amb el suport de la Unió Europea i el Pla de recuperació.

Projecció de sis curtmetratges colombians en la Filmoteca Valenciana

El dimarts 27 de juny, a les 20 hores, la Sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana (planta quarta, edifici Rialto, plaça de l'Ajuntament, 17) acull la projecció de sis curtmetratges colombians seleccionats per Bogoshorts, que van formar part de la secció oficial i van ser premiats en la passada edició del festival. 

En aquest últim any, aquests curtmetratges han estat presents en els principals festivals internacionals de cinema com el Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand, Festival de Toronto, Festival de Tribeca o Fantasporto.

El preu de l'entrada de la Filmoteca Valenciana és de 2,50 euros; 1,50 euros per a Carnet Jove, carnet d'estudiant, persones jubilades i a l'atur (DARDE), Carnet Habitant del Rialto, Targeta Club FNAC i grups de més de 10 persones. Venda d'entrades 30 minuts abans de cada projecció per a qualsevol de les sessions del dia. Venda anticipada en IVC.  

Amb una duració de 97 minuts, el programa està conformat per:  

'Bebé' (2022, 15 minuts), escrit i dirigit per Cristina Sánchez i protagonitzat per Maria José Quintero Ruiz, Rashed Estefenn, Juliana Bustillo y Mariana Tallaferro. Una producció de Duván Duque, Natalia Barriga, Parche Films i Vista Productions. 

Després del segon matrimoni de son pare, Nina no aconsegueix sentir-se part de la seua nova família. Durant el que havia de ser l'aniversari perfecte de la seua nova germana, les inseguretats de Nina i la seua fràgil relació amb son pare la fan enfrontar una part d'ella que no coneixia.

Cristina Sánchez és directora i guionista radicada a Bogotà, especialitzada en continguts de ficció i comercials. Després d'estudiar Direcció de Cinema i TV en l'ESCAC de Barcelona, Cristina va tornar a Colòmbia en 2016. El seu curtmetratge 'Bebé' va estrenar-se mundialment en Tribeca 2022. Ha treballat com a directora assistent i directora de segona unitat per a sèries de Star + i Disney +. Actualment, escriu la seua òpera prima.

'Arena' (2022, 14'41 minuts), escrit i dirigit per Rossana Montoya, produït per Hans Fresen i protagonitzat per Rossana Montoya i Paula Lozano.

Després de la mort de son pare, Ilana, una xiqueta de 7 anys, es veu enfrontada a lluitar amb el duel. Sobtadament, ha d'entendre què significa la pèrdua que encara amb una ingenuïtat, a vegades, una mica sinistra. Durant el viatge en carretera que es veu obligada a emprendre per a regar les cendres del difunt, ha de reconstruir-se i reconéixer-se amb la seua germana major, que afronta l'absència de manera molt diferent.

Nascuda a Bogotà en 1991, Rossana Montoya va estudiar Antropologia en la Universitat de Brasília per a després anar-se'n a França a estudiar teatre a l'Escola Internacional de Mim Corporal Dramàtic de París. Des de molt menuda ha estat vinculada al teatre, la televisió i el cinema com a actriu. La seua òpera prima, el curtmetratge 'Arena', va guanyar el premi de distribució del BAM 2021. Es troba desenvolupant el documental colomboalemany 'Raíces', que va ser seleccionat en el München Dok.fest pitch Forum.

'La Sixtina' (2022, 8'13 minuts), un curt d'animació en color sense diàlegs, escrit i dirigit per Juan Camilo Fonnegra i produït per Antorcha Films i LaPajaraPinta Estudio.

Vincho, un habitant de carrer i reciclador, dedica els dies a recollir i classificar tota classe de deixalles per a transformar-les en la matèria de les seues creacions. Sota un pont, treballa en la realització de la seua obra mestra: 'La Sixtina'.

Juan Camilo Fonnegra és animador en tècniques anàlogues i digitals, amb un èmfasi experimental en el 'stop motion'. És director creatiu de LaPajaraPinta Estudio de Animación i dissenyador gràfic de la Universitat Nacional de Colòmbia. Ha sigut director d'animació en curtmetratges, projectes documentals, videoclips i sèries per a televisió. 'La Sixtina' va ser guanyador del Fons per al Desenvolupament Cinematogràfic.

'Paloquemao' (2022, 19'18 minuts), dirigit per Jeferson Cardoza Herrera, produït per Melissa Zapata Montoya i escrit per Melissa Zapata Montoya i Jeferson Cardoza Herrera, és un curtmetratge de ficció en blanc i negre protagonitzat per Leidy Natalia Morales Yepes, Harvey Zamudio i Pedro Antonio Gacharna Ayala.

Quan la major xarxa de trànsit de sang de Bogotà va ser desmantellada, la tranquil·litat de plaça de Mercat de Paloquemao es va veure amenaçada amb la presència d'assedegats vampirs que van començar a deambular els seus foscos corredors.

Jeferson Cardoza Herrera és cofundador de la productora La Banda del Sur Films, amb la qual ha realitzat els curts 'Veintiocho de mayo', 'Malicia Indígena' i 'Paloquemao'. Aquests curts han sigut seleccionats i han guanyat en festivals i mercats com La Petite Fabrique de Clermont Ferrand i el Bogoshorts Film Market.

'Bajamar' (2022, 18'51 minuts), escrit, dirigit i produït per Juana Castro és un curt de ficció protagonitzat per Candela Moreno, Carola Beneficio, Carles Goñi, Mia Falcó i Enzo Rodríguez.

Luisa s'enamora per primera vegada de la seua veïna Anna mentre passa les vacances d'estiu a la platja amb la seua família. Al mateix temps, Luisa s'adona que la relació dels seus pares és més complexa del que pensava, la qual cosa li farà qüestionar els seus ideals de l'amor i, inevitablement, créixer.

Graduada a l'Escola Nacional de Cinema, Juana Castro va realitzar un màster en Direcció i posada en escena en l'Escola de Cinema de Barcelona. Ha dirigit els curts 'El dibujo de un pez' i 'Bajamar', que han tingut un llarg recorregut per festivals de cinema. 

'Todo incluido' (2022, 20 minuts), escrit i dirigit per Duván Duque i produït per Franco Lolli, Capucine Mahé, Christophe Barral, Toufik Ayadi, SRAB Films i Evidencia Films, és un curt de ficció protagonitzat per Maximiliano Rojas, Leopoldo Serrano i Alejandra Herrera.

Fer, d'onze anys, viatja amb la família a un hotel en terra calenta, a unes hores de Bogotà. Encara que son pare farà negocis, els va prometre que passarien un bon moment en família, que no l'han tingut des de fa molt de temps.

Duván Duque va estudiar cinema a l'escola CICE a Madrid. El seu últim curtmetratge, 'Todo incluido', es va estrenar a Toronto 2022. 'Masmelos', l'anterior curtmetratge, va competir en els festivals de Guanajuato, Moscú i Vancouver. Entre els seus curts figuren 'Paila' i 'Tumaco'. Actualment, escriu la seua òpera prima, en què aprofundeix en els temes de 'Todo incluido', i produeix projectes dirigits per altres directors com 'Bebé' de Cristina Sánchez.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon