Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Quatre científiques del CSIC reben el Premi a la Investigació de L’Oréal-Unesco

Quatre investigadores del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han sigut reconegudes amb el Premi a la Investigació que entrega anualment L'Oréal-Unesco en el marc del programa For Women In Science, que enguany celebra el seu 25 aniversari a nivell internacional. Aquests guardons, dotats amb 15.000 euros cadascun, tenen com a objectiu reconéixer el lideratge femení i, concretament, el talent jove en l'àmbit científic. En aquesta edició, per primera vegada, totes les investigacions premiades s'emmarquen sota la nova denominació única Ciències de la Vida i Medi ambient.

El projecte de Cristina Viéitez, de l'Institut de Biologia Funcional i Genòmica (IBFG-CSIC-USAL) se centra en les histones, unes proteïnes que empaqueten els dos metres d'ADN en el nucli microscòpic de les nostres cèl·lules i el mal funcionament de les quals està darrere de malalties com el càncer. Els resultats del seu projecte tenen el potencial de revolucionar el camp de la epigenética amb la finalitat de reduir els nocius efectes secundaris dels tractaments actuals.

El segle XXI planteja a la humanitat desafiaments ambientals i metges sense precedents, que requeriran enfocaments innovadors per a la seua resolució. El disseny de proteïnes amb propietats personalitzades serà clau per a aconseguir solucions en camps tan diversos com la biomedicina o el medi ambient. Noelia Ferruz, investigadora de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), centra el seu treball en l'ús de tècniques avançades d'intel·ligència artificial (IA) per al processament de llenguatge. El seu projecte constitueix una forma fonamentalment nova de generar proteïnes amb funcions a la carta, que podran usar-se per al tractament de malalties o per a pal·liar els efectes del canvi climàtic.


Noelia Ferruz, (CSIC)./ L'Oreal.

El projecte d'investigació de Nuria Galiana, científica en el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), estudia la influència de les interaccions biòtiques entre les espècies per a la distribució espacial d'aquestes en el món, un camp emergent que està evolucionant molt ràpid. L'objectiu principal de la seua investigació és generar coneixement per a poder dissenyar estratègies de conservació informades; és a dir, entendre com canvien els ecosistemes i com es veuen afectats pel canvi climàtic per a, posteriorment, poder dissenyar estratègies de conservació més efectives.

Nuria Galiana en el Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC)./ L'Oreal.

 Patricia González, investigadora en l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBIS-CSIC-JA-US-SAS), treballa a entendre millor la fisiopatologia de la malaltia de Parkinson i, amb això, contribuir al desenvolupament de noves teràpies que milloraran la qualitat i esperança de vida dels pacients amb Parkinson.

A més de les quatre científiques del CSIC, en aquesta edició el programa ha premiat a Amaia Arruabarrena-Aristorena, de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), que s'ha centrat en l'estudi d'alteracions cooperatives en reguladors de la cromatina, és a dir de l'estructura condensada del nostre ADN, relacionades amb el desenvolupament del càncer.

Les investigacions llorejades han sigut seleccionades per un experimentat jurat format per quatre experts de diferents àmbits de les Ciències de la Vida i del Medi Ambient: Ángela Nieto, cap de Grup de l'Institut de Neurociències (IN-CSIC-UMH) i premiada en 2022 en la versió internacional dels guardons L'Oréal-Unesco; María A. Blasco Marhuenda, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO); María Vallet-Vaig regir, catedràtica de Química Inorgànica en la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i acadèmica de número de les Reials Acadèmies d'Enginyeria i Farmàcia; i Rafael Garesse Alarcón, catedràtic en Bioquímica i Biologia Molecular en la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), de la qual ha sigut Rector fins a l'any 2021.


CSIC Comunicación

comunicacion@csic.es


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon