Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Junta Electoral obliga Barcala a retirar les seves banderoles dels fanals per incomplir la llei


Barceló exigeix al candidat del PP que mostre el contracte de propaganda en un espai reservat a publicitat institucional


La Junta Electoral de Zona (JEZ) d'Alacant ha obligat el PP a retirar les banderoles de l'alcalde d'Alacant i candidat a la reelecció, Luis Barcala, que estaven instal·lades en uns fanals per no complir la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG), ja que "no es recollien els fanals entre els llocs gratuïts reservats per a col·locació de publicitat electoral".


Després d'una denúncia del PSPV, l'òrgan electoral ha decidit, en una acta d'aquest passat diumenge, exigir la "immediata retirada" de les banderoles, que es troben en diverses vies d'accés a la ciutat d'Alacant.


La JEZ ha apuntat que la instal·lació de banderoles del PP denunciada pel PSPV "contravé l'article 55 de la LOREG" (Llei del Règim Electoral). Aquest apartat indica que els ajuntaments "tindran l'obligació de reservar llocs especials gratuïts per a la col·locació de cartells i, en el seu cas, pancartes i cartells penjats a pals o fanals pel sistema anomenat de banderoles". "La propaganda a través de les pancartes i banderoles només podrà col·locar-se en els llocs reservats com a gratuïts pels ajuntaments", explica.


Segons l'article 55, a part dels llocs especials gratuïts indicats en l'apartat anterior, els partits, coalicions, federacions i les candidatures només poden col·locar cartells i altres formes de propaganda electoral en els espais comercials autoritzats.


Sobre aquest tema, la resolució de la JEZ apunta que en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) d'Alacant del 19 d'abril "no es recollien els fanals entre els llocs gratuïts reservats per a col·locació de publicitat electoral".

"Resulta evident que els fanals són llocs públics, és criteri reiterat de la JEC (Junta Electoral Central) el d'assenyalar que, pel que fa a l'assignació d'espais per a cartells, banderoles, no inicialment previstos, hi ha la possibilitat de la seua sol·licitud sempre que queden espais disponibles, conformement als criteris de distribució de l'article 56.2 de la LOREG; al seu torn, en acord de la JEC 428/1996 de 7-2".

No obstant això, afig que "la instal·lació de banderoles denunciada contravé l'article 55 de la LOREG, per la qual cosa s'acorda la immediata retirada d'aquestes".

A més, la resolució precisa que aquesta decisió ha comptat amb un vot en contra, ja que considera que existeix una resolució dictada per la JEZ d'Alacant de 2019 per la qual es rebutjava una denúncia similar a l'ara presentada.

BARCELÓ RECLAMA EXPLICACIONS


Per part seua, la candidata del PSPV a l'Alcaldia d'Alacant, Ana Barceló, ha exigit en un comunicat al PP que done explicacions sobre aquesta situació. "Barcala ha utilitzat un suport que està reservat exclusivament per a publicitat institucional amb la finalitat de fer campanya política", ha censurat.


"Ho ha fet, suposadament, rubricant un contracte amb l'empresa a la qual se li va adjudicar al febrer el servei per a explotar els espais publicitaris en els fanals d'Alacant. Exigim al candidat del PP que faça públic el contracte rubricat amb l'empresa, ja que qualsevol campanya publicitària en els fanals de la ciutat precisa d'un informe favorable de l'Ajuntament. Qui ha avalat aqueixa propaganda irregular del candidat del PP en un espai reservat exclusivament per a publicitat institucional?", ha asseverat.


Barceló ha enlletgit a Barcala el fet de "no posar a la disposició de la resta de partits els suports publicitaris en fanals", al mateix temps que li ha acusat de "saltar-se la llei i copar aqueixos espais amb propaganda irregular del PP".


"El que diu el plec de condicions d'explotació del servei de publicitat en fanals és que la sol·licitud per a usar aquests suports com a espai ha de comptar un informe municipal previ. Per tant, el candidat del PP ha de donar ja explicacions sobre quin òrgan de l'Ajuntament va validar aqueixa campanya, com s'ha realitzat la contractació d'aqueixos suports i quin contracte ha signat amb aqueixa empresa, detallant les condicions i la quantia econòmica", ha subratllat.


També ha qualificat aquesta resolució de la Junta Electoral d'Alacant com "el segon revés que rep Barcala en el que va de campanya, després que l'obligaren a retirar la publicitat sobre els autobusos gratuïts per a joves per saltar-se, també, la Llei Electoral".


LA JEZ ARXIVA LA POSSIBLE "INAUGURACIÓ ENCOBERTA" DE BARCALA


D'altra banda, la Junta Electoral de Zona ha arxivat la denúncia d'Esquerra Unida- Unides Podem sobre la possible inauguració encoberta després de la visita que va realitzar Barcala als nous llocs de salvament de la platja de Sant Joan.


"La realització o inauguració d'obres o serveis durant els períodes electorals no és contrària a dret quan es troba justificada per l'exigència del servei públic. Com tampoc s'al·ludeix a manifestacions electoralistes (que sí que serien contràries a Dret i vulnerarien l'article 50 de la LOREG), per la qual cosa procedeix sense més l'arxivament de la denúncia", indica l'òrgan electoral.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon