Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Drets Socials posa en coneixement de la Fiscalia les 'burles,' de 'El Hormiguero' a Pilar Llima per 'discriminació'

   

   La direcció general de Drets de les Persones amb Discapacitat depenent del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha posat aquest divendres en coneixement de la Fiscalia les "burles" abocades sobre la candidata de Podem per a l'alcaldia de València, Pilar Lima, per part del presentador del programa 'El Hormiguero' Pablo Motos, i el seu col·laborador, Miguel Lago, per "incitar a la discriminació". Així mateix, des del Real Patronat sobre Discapacitat han obert un expedient de queixa al programa.

   La institució argumenta que les llibertats tenen "límits quan es comprometen drets de tercers". "No anem a romandre impassibles davant pràctiques que estigmatitzen i ridiculitzen a persones amb discapacitat", ha afirmat el Real Patronat en el seu compte de la xarxa social Twitter.

   Segons expliquen des del Ministeri de Drets Socials, tant Pablo Motos com Miguel Llac "van comentar en directe entre mofas la discapacitat i l'orientació sexual de la candidata valenciana dimarts passat en el seu programa".

   En el seu escrit a la Fiscalia, des de la direcció general indiquen que "les manifestacions realitzades suposen un atac al dret a la igualtat i la no discriminació de totes les persones amb discapacitat i contribueixen a mantindre en l'imaginari col·lectiu estereotips i prejuís que afecten molt greument la vida de les persones amb discapacitat".

   Al seu juí, els comentaris pronunciats van donar "a entendre explícitament que és absolutament absurd que una persona amb discapacitat, en aquest cas 'per ser sorda o coixa', no està capacitada per a poder exercir les funcions pròpies del càrrec polític per al qual anara triada".

   A més, argumenta que les declaracions abocades contra Pilar Lima pels presentadors poden suposar la vulneració del dret a l'honor (article 18 de la Constitució), i a la no discriminació (article 14 de la Carta Magna).

   Així mateix, assenyala que la Llei General de Comunicació Audiovisual estableix que "la comunicació audiovisual no incitarà a la violència, a l'odi o a la discriminació contra un grup o membres d'un grup per raó de (...) discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere" i que "la comunicació audiovisual respectarà l'honor, la intimitat i la pròpia imatge de les persones".

   També recorda que en els articles 17 i 22 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat es reconeix "el dret de totes les persones amb discapacitat al fet que es respecte la seua integritat mental en igualtat de condicions amb les altres i a ser protegida d'agressions il·lícites contra el seu honor i la seua reputació".

   Igualment, recorda que la recentment aprovada Llei d'Igualtat de tracte i no discriminació assenyala en el seu article 22 que les administracions públiques "promouran el compliment (...) de la no discriminació i la no promoció d'una imatge estereotipada de les diferents persones i grups de població".

   "Amb manifestacions com les quals ací es denuncien s'incita a la discriminació contra les persones amb discapacitat i es contribueix a perpetuar la seua estigmatització i exclusió social, quan és obligació de l'Estat espanyol lluitar contra aquests estereotips i prejuís i prendre les mesures pertinents perquè es respecte la dignitat de les persones amb discapacitat i es prenga consciència de les seues capacitats i aportacions a la societat", afig la direcció general de Drets de les Persones amb Discapacitat, en el seu escrit.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal