Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un total de 20.459 persones de la Comunitat Valenciana estan diagnosticades de Pàrkinson

   Un total de 20.459 persones es troben actualment en la Comunitat Valenciana amb diagnòstic actiu (prevalença) de malaltia de Párkinson. D'elles, 2.156 són de la província de Castelló, 7.523 de la d'Alacant i 10.780 de la de València.

   Per sexes, el 52,61% (10.763) de pacients són dones i el 47,39% (9.696) homes. Per grups d'edat, els casos més freqüents són de persones amb edats compreses entre 75 i 79 anys (4.397 pacients), seguides del grup d'entre 80 i 84 anys (4.248 pacients), 85 i 89 anys (3.316 pacients) i 70 i 74 anys (2.969 pacients), detalla la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

   Del total de pacients amb diagnòstic actiu de malaltia de Parkinson, 3.408 van ser diagnòstics nous (incidència) en 2022. Per províncies, 318 són de Castelló, 1.338 d'Alacant i 1.752 de València.

   Des de l'administració autonòmica recorden que el Dia Mundial del Párkinson se celebra l'11 d'abril per a sensibilitzar i conscienciar a la població sobre aquesta malaltia neurodegenerativa.

   El Párkinson és una malaltia crònica del sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva que afecta les cèl·lules nervioses, o neurones, en una part del cervell que controla el to muscular i els moviments (sistema extrapiramidal).

   Es tracta d'una patologia complexa que cursa amb una sèrie de símptomes motors (lentitud de moviments, tremolor, rigidesa, inestabilitat postural) i no motors (trastorns del son, restrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognitius o problemes psicològics). Aquesta malaltia sol començar al voltant dels 60 anys, però pot aparéixer abans.

SEGONA PATOLOGIA NEURODEGENERATIVA

   Segons els especialistes, encara que el Párkinson és la segona patologia neurodegenerativa més comuna després de l'Alzheimer, en alguns casos, i a causa de les alteracions de mobilitat que comporta, pot arribar a ser més incapacitant que aquella.

   "El seu diagnòstic és clínic i, per tant, és fonamental tindre l''ull entrenat' per a identificar els signes de la malaltia, i especialment, la bradicinesia, un desordre neurològic que dificulta i alenteix els moviments corporals de les persones que posseeixen la malaltia de Párkinson, assegura Pilar Solís, neuròloga de l'Hospital Arnau de Vilanova-Llíria.

   Seguiment continuat Les persones que pateixen Parkinson requereixen d'un seguiment continuat al llarg del procés, garantit pels equips d'Atenció Primària (personal facultatiu, d'infermeria, àrea de treballat social), en coordinació amb els equips d'especialistes que intervenen en els aspectes tant físics, psíquics i socials de la malaltia.

   Segons la doctora Solís, "és important que els equips d'Atenció Primària coneguen els problemes que cada pacient puga presentar en el seu dia a dia, per a evitar una de les complicacions més freqüents: les caigudes.

   Ha de fomentar-se l'exercici físic adaptat en totes les persones majors i especialment en aquelles diagnosticades de párkinson, perquè s'ha demostrat que millora molts dels símptomes motors de la malaltia i prevé les caigudes.

   "En les fases avançades s'han de realitzar revisions freqüents per a identificar les diferents necessitats dels pacients en la seua vida quotidiana, per exemple: adaptar el domicili, aportar material de suport, controlar l'adherència al tractament pautat", explica la doctora Solís.

   Encara que no existeix una cura per a la malaltia de Parkinson, sí que es pot tractar i existeixen diversos fàrmacs que ajuden a millorar notablement els símptomes i la qualitat de vida de cada pacient.

   


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal