Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo destaca la labor que realitzen les diputacions 'per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià,'

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí, han signat un conveni de col·laboració per a continuar treballant en el foment de la participació, la transparència i el bon govern de les entitats locals durant 2023.

Després de la signatura del conveni, Pérez Garijo ha destacat la labor que realitzen les diputacions provincials "per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià, com a eixos fonamentals de totes les administracions per a avançar en qualitat democràtica".

En aquest sentit, la consellera Pérez Garijo ha afirmat que la col·laboració entre les diferents administracions "és fonamental" per a continuar avançant en transparència i participació.

A través d'aquesta col·laboració, que compta amb una dotació de 350.000 euros, 200.000 a càrrec del pressupost de la Generalitat i 150.000 de la institució provincial, s'incentivarà el desenvolupament de projectes municipals que realitzen les entitats locals en aquestes matèries.

Dels fons totals, el 50 % es destinarà a iniciatives de participació ciutadana mentre que el 50 % restant s'orienta als projectes de transparència i bon govern. Per al repartiment del crèdit, dins de cada tipus d'accions, es tindrà en compte el nombre d'habitants de les entitats locals sol·licitants de la subvenció i es garantirà que aquelles que tinguen menys població disposen d'un percentatge de reserva del total dels fons.

Participació ciutadana

Podran accedir a les ajudes de participació ciutadana aquelles actuacions que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, es podran subvencionar els projectes que desenvolupen processos de participació ciutadana a través d'iniciatives orientades a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics municipals; les consultes ciutadanes, tant presencials com telemàtiques, relacionades amb la participació en decisions del municipi; els debats, jornades, taules redones i altres aspectes relacionats amb la participació en decisions municipals; així com l'impuls de pressupostos participatius.

Així mateix, podran presentar-se a la convocatòria les iniciatives en matèria de formació i divulgació de la participació ciutadana mitjançant propostes com a tallers i accions de divulgació; la creació o redefinició d'espais i òrgans de participació que faciliten la implicació de la ciutadania en les polítiques municipals, com per exemple els consells ciutadans, el defensor o defensora del veïnat, comissions de treball, xarxes ciutadanes, fòrums, comités cívics o assemblees ciutadanes.

També es contempla la posada en marxa o adequació de normes reguladores o documents sobre la participació ciutadana en el municipi i tots aquells projectes, processos, activitats o accions destinades a la millora de la vida comunitària desenvolupades mitjançant tècniques de participació ciutadana.

Millora de la transparència

Pel que fa a les accions de transparència i bon govern en l'àmbit local, seran subvencionables les iniciatives que faciliten la millora dels portals de transparència locals per a facilitar l'accés de la ciutadania a la informació pública.

En aquest àmbit, s'inclouen les propostes d'elaboració o millora dels tràmits o procediments telemàtics d'accés a la informació pública per a assegurar que la ciutadania accedeix de manera clara, senzilla, accessible i comprensible; els projectes i eines per al compliment de la normativa de transparència; l'elaboració i implantació d'instruments per a la planificació, avaluació i millora contínua de la transparència de l'entitat i de la política en aquesta matèria, com ara plans estratègics o similars; creació d'espais o mecanismes per a la col·laboració o el foment de la innovació pública, com a laboratoris o comunitats de pràctica.

Al seu torn, podran optar a aquestes ajudes les iniciatives encaminades a l'impuls i foment de l'obertura i reutilització de dades de les entitats locals en formats reutilitzables; projectes per a la promoció de la cultura de les dades obertes i el foment d'iniciatives de reutilització en l'entitat local; i el foment i creació de mecanismes de col·laboració i participació amb entitats i sectors de la població en aquesta matèria.

Altres accions objecte de subvenció poden ser les encaminades a millorar la transparència en la gestió pública d'àmbit local; a potenciar la rendició de comptes de l'activitat pública; i a millorar la integritat institucional i l'ètica pública. Així mateix, es contemplen actuacions de formació i sensibilització i de difusió i promoció de la cultura de la transparència i el govern obert.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon