Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo destaca la labor que realitzen les diputacions 'per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià,'

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí, han signat un conveni de col·laboració per a continuar treballant en el foment de la participació, la transparència i el bon govern de les entitats locals durant 2023.

Després de la signatura del conveni, Pérez Garijo ha destacat la labor que realitzen les diputacions provincials "per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià, com a eixos fonamentals de totes les administracions per a avançar en qualitat democràtica".

En aquest sentit, la consellera Pérez Garijo ha afirmat que la col·laboració entre les diferents administracions "és fonamental" per a continuar avançant en transparència i participació.

A través d'aquesta col·laboració, que compta amb una dotació de 350.000 euros, 200.000 a càrrec del pressupost de la Generalitat i 150.000 de la institució provincial, s'incentivarà el desenvolupament de projectes municipals que realitzen les entitats locals en aquestes matèries.

Dels fons totals, el 50 % es destinarà a iniciatives de participació ciutadana mentre que el 50 % restant s'orienta als projectes de transparència i bon govern. Per al repartiment del crèdit, dins de cada tipus d'accions, es tindrà en compte el nombre d'habitants de les entitats locals sol·licitants de la subvenció i es garantirà que aquelles que tinguen menys població disposen d'un percentatge de reserva del total dels fons.

Participació ciutadana

Podran accedir a les ajudes de participació ciutadana aquelles actuacions que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, es podran subvencionar els projectes que desenvolupen processos de participació ciutadana a través d'iniciatives orientades a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics municipals; les consultes ciutadanes, tant presencials com telemàtiques, relacionades amb la participació en decisions del municipi; els debats, jornades, taules redones i altres aspectes relacionats amb la participació en decisions municipals; així com l'impuls de pressupostos participatius.

Així mateix, podran presentar-se a la convocatòria les iniciatives en matèria de formació i divulgació de la participació ciutadana mitjançant propostes com a tallers i accions de divulgació; la creació o redefinició d'espais i òrgans de participació que faciliten la implicació de la ciutadania en les polítiques municipals, com per exemple els consells ciutadans, el defensor o defensora del veïnat, comissions de treball, xarxes ciutadanes, fòrums, comités cívics o assemblees ciutadanes.

També es contempla la posada en marxa o adequació de normes reguladores o documents sobre la participació ciutadana en el municipi i tots aquells projectes, processos, activitats o accions destinades a la millora de la vida comunitària desenvolupades mitjançant tècniques de participació ciutadana.

Millora de la transparència

Pel que fa a les accions de transparència i bon govern en l'àmbit local, seran subvencionables les iniciatives que faciliten la millora dels portals de transparència locals per a facilitar l'accés de la ciutadania a la informació pública.

En aquest àmbit, s'inclouen les propostes d'elaboració o millora dels tràmits o procediments telemàtics d'accés a la informació pública per a assegurar que la ciutadania accedeix de manera clara, senzilla, accessible i comprensible; els projectes i eines per al compliment de la normativa de transparència; l'elaboració i implantació d'instruments per a la planificació, avaluació i millora contínua de la transparència de l'entitat i de la política en aquesta matèria, com ara plans estratègics o similars; creació d'espais o mecanismes per a la col·laboració o el foment de la innovació pública, com a laboratoris o comunitats de pràctica.

Al seu torn, podran optar a aquestes ajudes les iniciatives encaminades a l'impuls i foment de l'obertura i reutilització de dades de les entitats locals en formats reutilitzables; projectes per a la promoció de la cultura de les dades obertes i el foment d'iniciatives de reutilització en l'entitat local; i el foment i creació de mecanismes de col·laboració i participació amb entitats i sectors de la població en aquesta matèria.

Altres accions objecte de subvenció poden ser les encaminades a millorar la transparència en la gestió pública d'àmbit local; a potenciar la rendició de comptes de l'activitat pública; i a millorar la integritat institucional i l'ètica pública. Així mateix, es contemplen actuacions de formació i sensibilització i de difusió i promoció de la cultura de la transparència i el govern obert.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon