Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Hospital La Fe aplica la intel·ligència artificial per predir problemes derivats de l'hemofília

     


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha impulsat un projecte d'investigació basat en l'anàlisi de dades i en algorismes d'intel·ligència artificial per a detectar de manera precoç els problemes que desenvolupen els pacients amb hemofília.

Es tracta d'un treball conjunt dels serveis d'Hematologia i de l'àrea de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital La Fe, que dirigeix Luis Martí-Bonmatí, basat en algorismes d'intel·ligència artificial aplicat a la tècnica radiològica PET-Ressonància Magnètica.

El projecte persegueix "detectar els canvis que poden predir el desenvolupament de problemes articulars greus, malaltia renal i cardiovascular o problemes cognitius en els pacients amb hemofília a causa de microsangrados, i que tenen el potencial de ser evitats amb una acurada selecció i ajust personalitzat del tractament hemostàtic que reben en forma de profilaxi", segons explica el cap de la Unitat d'Hematologia i Trombosi del servei d'Hematologia de l'Hospital La Fe, Santiago Bonanad.

El Dia Mundial de l'Hemofília se celebra cada 17 d'abril amb el propòsit d'informar i conscienciar a la població general sobre l'hemofília, una malaltia hereditària que afecta unes 4.500 persones al nostre país i que, segons la Federació Mundial d'Hemofília, afecta a 233.577 persones en el món.

Unitat de referència

La Unitat de Coagulopaties Congènites de l'Hospital La Fe, de referència en la Comunitat Valenciana des de 1989, té censats uns 450 pacients, tant en les formes greus com moderades i lleus d'hemofília A i B, a més de moltes altres alteracions de la coagulació, congènites o adquirides.

L'atenció integral que reben els pacients amb hemofília a l'Hospital La Fe, la realitza un equip multidisciplinari compost per professionals d'Hematologia, Farmàcia, Pediatria, Fisioteràpia, Infermeria, Psicologia, Traumatologia, Infeccioses, Radiologia i Genètica.

L'hemofília és una malaltia hereditària produïda per la manca d'uns certs factors de la coagulació deguda a mutacions en els gens que codifiquen aqueixos factors. Aquests gens estan situats en el cromosoma X, per la qual cosa en general la malaltia la pateixen els homes i les dones actuen com a portadores de la malaltia.

En l'hemofília A, la més comuna, existeix una deficiència de factor VIII de la coagulació, mentre que en l'hemofília B, la manca afecta al factor IX. A conseqüència d'aquestes deficiències es produeix una predisposició als sagnats, sobretot articulars i musculars. Els sagnats poden ser extremadament greus en casos molt concrets, per exemple, si afecten el sistema nerviós central.

El tractament de l'hemofília ha experimentat un gran avanç en pocs anys, i la Unitat de Coagulopaties Congènites de La Fe ha jugat un paper protagonista participant en nombrosos assajos clínics amb els quals ha contribuït a la disponibilitat de nombrosos fàrmacs en el mercat.

"El tractament estàndard de les formes greus es realitza amb l'administració preventiva de factor VIII intravenós o factor IX; més recentment amb teràpies basades en anticossos monoclonals i en un futur pròxim, teràpia gènica. El benefici dels nous tractaments i procediments consisteix en la reducció de forma molt important de la freqüència i gravetat dels sagnats", explica el doctor Santiago Bonanad.

"Els pacients amb hemofília gaudeixen actualment d'una esperança de vida similar a la població general gràcies a les importants millores aconseguides en les pautes de profilaxis", afig.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon