Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat obre al públic les exposicions dels fotoperiodistes Robert Capa i Walter Reuter

Amb una selecció d'imatges de gran valor històric i documental

La Generalitat ha obert al públic aquest divendres les exposicions dels fotoperiodistes Robert Capa i Walter Reuter, 'Robert Capa. Retrospectiva' i 'Lletres per la llibertat', que podran visitar-se gratuïtament fins al pròxim 2 de juliol en el Palau de les Comunicacions de València.

El director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll, ha visitat totes dues mostres acompanyat per la presidenta de Magnum Photos, Cristina de Middel, i el coordinador de l'exposició de Reuter, Paco Cerdà.

Després del recorregut, Rostoll ha assenyalat que l'objectiu de la Generalitat amb l'organització d'aquestes exposicions és "posar en valor l'espai de la fotografia i que els valencians i valencianes puguen accedir a les millors imatges del món".

El director ha elogiat el valor documental i històric de totes dues exposicions i el nivell testimonial que aconsegueix el fotoperiodisme, "essencial per a comprendre la història i el que succeeix en el món".

Sobre l'exposició de Robert Capa, la presidenta de l'Agència Magnum, Cristina de Middel, ha destacat que "mostra les imatges més rellevants que van marcar la història de la carrera de Capa, que va de bracet amb la història del segle XX".

Segons ha explicat, la mostra "és un testimoniatge de com les fotografies capten el que passa en el món i de com el llenguatge fotogràfic parla d'emocions"

Així, ha destacat que "Capa va ser el primer gran fotògraf humanista, un pioner que va retratar les conseqüències de la guerra des de molt a prop i va canviar el paradigma acostant-se a les víctimes i als soldats i captant l'expressió humana per a contar el que estava passant".

També ha agraït el suport rebut per la Generalitat i la col·laboració a la qual ha arribat amb l'Agència Magnum per a mostrar uns "treballs tan interessants i educatius".

Rostoll i Middel han animat a tots l'interessats per la fotografia i la història i a tot el públic en general "a no perdre's aquesta selecció d'imatges que ajuden a entendre una etapa de la història"".

'Robert Capa. Retrospectiva'

'Robert Capa. Retrospectiva', organitzada en col·laboració amb l'agència Magnum Photos, de la qual Capa va ser cofundador, reuneix una selecció de 97 fotografies realitzades pel fotoperiodista entre 1932 i 1954, sobre temes com la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial, la resistència de la Xina enfront de la invasió japonesa o la Guerra de la Indoxina, i retrats d'artistes amics de l'autor, com Picasso, Hemingway, Ingrid Bergman, Henri Matisse o Humphrey Bogart.

Pere Rostoll ha explicat que aquesta exposició és la segona que s'inaugura després de la col·laboració entre la Generalitat i l'agència Magnum i que es completa amb 'Close Enough', que s'exposa ja a Alacant, i una mostra de Cristina García Rodero, De Middel i la jove fotògrafa Lua Ribera que s'obrirà al públic la setmana vinent a Castelló de la Plana.

Així mateix, Rostoll ha manifestat el seu desig que aquesta col·laboració entre la Generalitat i l'agència Magnum Photos perdure en el temps, de manera que puguen realitzar-se l'any vinent noves exposicions.

L'exposició està integrada per les seccions Leon Trotsky (1932); França (1936-1939); Espanya (1936-1939); la Xina (1938); Anglaterra i Itàlia (194-1944); França (1944); Alemanya (1945); Europa de l'est (1947-1949); Israel (1948-1950); i Amics i la Indoxina (1954).

Així doncs, realitza un recorregut per les guerres que va documentar Robert Capa i recull imatges de les manifestacions que van envoltar l'elecció del Front Popular; el cércol de Madrid; la presa de Sicília pels aliats; el desembarcament de Normandia; l'alliberament de París, o la primera guerra àrab-israeliana.

A més, l'exposició compta amb la primera fotografia publicada per Capa quan tenia 19 anys, una instantània de Lleó Trotsky mentre pronunciava un discurs a Copenhaguen en 1932. Així mateix, s'exposa l'última imatge presa pel fotògraf abans de morir a Vietnam mentre documentava la Guerra de la Indoxina.

'Lletres per la llibertat'

L'exposició 'Lletres per la llibertat' mostra les fotografies inèdites que Walter Reuter va realitzar durant el Segon Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura, celebrat a València, Madrid, Barcelona i París, al juliol de 1937.

La mostra, que està comissariada per Aku Estebaranz i coordinada pel periodista Paco Cerdà, destaca tant per la seua qualitat artística com pel seu valor documental i històric i és la primera vegada que s'exposa al públic, després de 80 anys en parador ignorat.

L'exposició exhibeix 60 imatges inèdites de l'arxiu fotogràfic de Walter Reuter, que en gran part va ser perdut durant la seua eixida a l'exili a França després de la caiguda de Barcelona en 1939, i posteriorment trobat. Les fotografies formen part d'un conjunt temàtic de 360 negatius pertanyents a l'etapa valenciana de Reuter, durant la qual va ser fotògraf oficial del Segon Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura.

Formen part de la mostra imatges dels escriptors Miguel Hernández, María Zambrano amb el seu llavors marit, Alfonso Rodríguez Aldave, o Manuel Altolaguirre i María Teresa León, així com fotografies amb una gran valor documental com les del desaparegut Auditori de la Residència d'Estudiants de Madrid i del cinema Salamanca.

De les 60 fotografies que s'exposen, 58 són una selecció dels negatius trobats, una altra imatge forma part de l'arxiu històric del Partit Comunista d'Espanya (PCE) i l'última pertany a la Biblioteca Nacional.

Els negatius fotogràfics Walter Reuter

Els negatius perduts van ser trobats en l'arxiu personal de Guillermo Fernández Zúñiga, reconegut director de documentals i pare del cinema científic espanyol. Es tracta de 2.200 negatius fotogràfics -tots en 35 mm- que conformen un autèntic arxiu de guerra, ja que tots pertanyen al període de juliol de 1936 a gener de 1939.

Finalment, cal assenyalar que algunes d'aquestes pel·lícules fotogràfiques han sigut restaurades per la Filmoteca Espanyola, atés que es trobaven en avançat estat de deterioració.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon