Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La consellera Rosa Pérez i el president d'Associacions per la Memòria Democràtica renoven el conveni de col·laboració

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), Àngel González, han signat la renovació del conveni de col·laboració que permetrà la realització d'accions en matèria de memòria històrica i democràtica durant el 2023.

El de hui és el tercer conveni entre la Generalitat i l'entitat que agrupa les associacions memorialistes. Aquest any es manté la dotació de 70.000 euros.

La consellera de Qualitat Democràtica ha posat en valor la feina feta durant dècades per les associacions memorialistes "quan les institucions donaven l'esquena a les polítiques de memòria, justícia i reparació" i ha afirmat que aquesta col·laboració "demostra que les associacions de memòria democràtica i les institucions treballen per fi de la mà amb el mateix objectiu de construir una democràcia millor i més justa".

El president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Àngel González, ha assenyalat que "aquest conveni entre la Generalitat i les associacions del moviment memorialista permetrà continuar fent la labor que vam començar al 2021".

Activitats previstes

Les activitats previstes al conveni s'orienten a tasques d'assessorament, formació, investigació, difusió i divulgació.

Entre les primeres està previst l'acompanyament, el suport i l'assessorament legal a les diferents associacions per a la sol·licitud, la gestió i la justificació d'ajudes i subvencions convocades en matèria de memòria democràtica; a més de l'acompanyament i l'assessorament a les víctimes i als familiars en l'exercici dels seus drets en matèria de memòria democràtica, especialment en les tasques de cerca i localització dels desapareguts.

En matèria formativa, es desenvoluparà un programa didàctic sobre memòria democràtica i convivència, a més de trobades als centres educatius per a la difusió, coneixement i posada en valor de la memòria democràtica.

Així mateix, es faran cursos de formació per a les entitats memorialistes relatius a la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a la difusió i la divulgació, s'organitzaran esdeveniments i es presentaran publicacions, exposicions, trobades i jornades en temes de memòria democràtica. També s'editaran llibres i materials audiovisuals divulgatius.

Respecte a les activitats de recerca s'inclouen la recopilació dels estudis, treballs i investigacions realitzats per les entitats memorialistes i les universitats sobre víctimes de la Guerra Civil, la dictadura franquista i la Transició. Alhora, es realitzaran treballs de recerca en arxius públics i privats amb documents de la memòria, amb l'objectiu de fer un inventari i desenvolupar un projecte de fons documental sobre testimonis orals. També s'elaborarà una relació de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme als efectes de col·laborar en la revisió i actualització del cens.

A més, està prevista la millora i el manteniment de la pàgina web per potenciar la incorporació de continguts referents a accions divulgatives de la memòria democràtica, amb la inclusió de materials de suport educatiu per a centres d'ensenyament i públic en general.

El conveni també recull accions com la participació en trobades que organitze la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Xarxa Memòria: Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica als efectes d'intercanviar experiències per tal de compartir les bones pràctiques memorialistes. També preveu la promoció d'iniciatives institucionals amb la Generalitat en matèria de memòria democràtica.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon