Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Segon Encontre Empresarial d'Olocau mostra la unitat dels agents econòmics locals

Una iniciativa impulsada per l'Ajuntament i ACEO  

Ahir matí, Mas del Capellà ha sigut el lloc en el qual representants del teixit comercial i empresarial d'Olocau s'han reunit en el marc del Segon Encontre Empresarial. Aquesta iniciativa, impulsada per l'Ajuntament i ACEO (Associació de Comerços i Empreses d'Olocau), va nàixer l'any passat per a servir com a generador d'oportunitats de negoci i com a motor dinamitzador de l'economia local.  

L'esdeveniment ha comptat també amb la presència de l'Equip de Govern Municipal, i ha estat presentat per l'Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local, María José Rel, qui, per a començar, ha donat pas als discursos de la presidenta d’ACEO, Yolanda Albert, i de l'alcalde, Antonio Ropero.  

En la seua intervenció, Albert ha assenyalat la importància d'analitzar la situació actual i el context en el qual ens trobem (inflació, invasió russa d'Ucraïna, incertesa econòmica), així com el canvi que està suposant la digitalització, que obliga adaptar-se als nous temps. Davant aquesta conjuntura, ha posat en valor el paper del comerç local i dels seus trets més característics (com la proximitat o el tracte personalitzat). Així mateix, ha subratllat el fet que el consum de proximitat beneficia al conjunt de l'economia dels municipis.  

Per la seua part, el primer edil ha volgut reafirmar el compromís de l'Ajuntament amb ACEO donant suport als negocis locals i impulsant-los, així com mitjançant mesures i actuacions que milloren el municipi (en aquest sentit, ha avançat que el Consistori ha sol•licitat una subvenció dels Fons Europeus per a crear un espai dedicat al comerç tradicional i artesanal). A més, ha assegurat que cal estar preparats per als canvis i que, per a superar-los, és necessari assessorar-se amb els millors. Per a finalitzar el seu discurs, Ropero ha destacat el treball que realitzen els agents econòmics d'Olocau i ha expressat la seua confiança en el potencial de la comarca (“un diamant en brut”, segons ha afirmat).  

Després d'ells, ha parlat breument Eva Vegué, d’El Racó del Gínjol, qui ha expressat el propòsit d’ACEO (“estar units, fer xarxa”) i ha explicat les accions que l'associació duu a terme per a aconseguir-ho.  

A continuació, ha sigut el moment de les ponències. La primera, titulada ‘Innovación y Tecnología: La gran oportunidad del medio rural’, ha estat a càrrec de José Luis Muñoz (Senior Advisor en Innovació, Estratègia i Transformació de Next Generation EU–IVEI). En ella, ha mostrat els canvis que s'estan produint en l'entorn rural (demogràfics, tecnològics, econòmics, climàtics i culturals) i ha exposat les possibilitats que existeixen per a garantir la sostenibilitat i la viabilitat d'aquestes comunitats. Així, ha presentat les polítiques europees (Pacte Rural i Pla d'Acció Rural) que s'han impulsat i els seus objectius, les mesures a nivell nacional i els Fons Next Generation.  

També ha assenyalat de quina manera les empreses de les zones rurals poden recórrer a la innovació i la tecnologia per a ser més competitives (amb drons, nanomaterials, robots, etc.), així com els efectes positius d'elles sobre l'economia (digitalització, diversificació, sostenibilitat, atraure a més població, descentralització). En aquest punt, ha recalcat la importància d'una adequada estratègia d'acció i ha explicat com es poden aprofitar les oportunitats que ofereixen aquests àmbits.  

A més, ha tractat les iniciatives estratègiques a la comarca a través de Missions de transformació i Projectes tractors alineats amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els Fons Next Generation, i el paper del HUB-EU Camp de Túria a l'hora d'identificar oportunitats estratègiques, buscar cofinançament europeu i afavorir el creixement econòmic.  

Finalment, ha explicat les oportunitats que existeixen en el medi rural i els requisits a tindre en compte per a beneficiar-se d'elles. En aquest apartat, s'ha centrat en el cas d'Olocau, ha analitzat les seues característiques, els seus punts forts i les seues necessitats, i ha posat l'exemple del municipi suís de Lungern, una localitat amb aspectes similars i que ha dut a terme iniciatives innovadores per a promoure el seu desenvolupament. 

La següent ponència, ‘Punt GVA Next’, ha sigut realitzada per Julia Sanchís (Tècnica de captació de Fons Europeus de l'Ajuntament d'Olocau) i ha tingut un vessant expositiu i un altre més pràctic. Així, la primera part ha estat enfocada a donar a conéixer el Punt GVA Next del municipi i, especialment, les seues funcions d'informació i assessorament sobre ajudes, subvencions, programes i projectes europeus.  

La segona part s'ha dedicat, al començament, a recollir els interessos, les necessitats i els reptes del teixit comercial i empresarial de cara a crear un canal de comunicació amb ell via correu electrònic, i, posteriorment, a facilitar un espai de presentació i intercanvi d'experiències i percepcions entre els assistents. D'aquesta manera, han descrit els seus negocis (s'ha projectat també un vídeo d’ACEO), han situat en un mapa el lloc en el qual es troben i han participat en una dinàmica per grups per a extraure conclusions sobre propostes, accions a realitzar, oportunitats i riscos que han sigut posades en comú després i que es tindran en compte per part de l'Ajuntament.  

Una vegada finalitzades les ponències, ACEO ha fet entrega d'uns obsequis a la Corporació Municipal, a Chelo Herráez (Tècnica de la Mancomunitat), a José Luis Muñoz, a Julia Sanchís, a María José Rel i a la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda, qui per un compromís no havia pogut estar present a l'inici de l'esdeveniment i, en el moment de rebre el regal, ha dirigit unes paraules als assistents. En la seua intervenció, Celda ha parlat sobre la importància de la formació en el mercat laboral i sobre el procés de digitalització en el qual ens trobem immersos. També ha fet referència a les iniciatives de l'ens supramunicipal per a impulsar l'ocupació i el turisme a la comarca, i a dos projectes d'especial interés per a la zona: el pròxim inici del programa pilot de transport a demanda per a Gátova, Olocau i Marines, que millorarà la mobilitat i afavorirà l'economia; i l'actuació que està previst realitzar per a millorar el ‘Cordel de la Garrofera’.  

Per a acabar l’encontre, hi ha hagut espai per al ‘networking’ (establir xarxes de contactes) gaudint d'un Vi d'Honor amb productes elaborats per comerços locals.

 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal