Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El documental ‘Del Montgó a Manhattan - Valencians a Nova York’ es va projectar a Olocau el divendres

     Amb la presència de Josep Maria Jordan i Joan Lacomba  

En la vesprada del divendres 13, el Saló de Plens d’Olocau va acollir la projecció i el col•loqui sobre el documental ‘Del Montgó a Manhattan - Valencians a Nova York’, una obra audiovisual que explica el procés d'emigració als Estats Units i el Canadà del qual van formar part més de 15.000 valencians entre 1906 i la dècada de 1920. 

L'esdeveniment va comptar amb la presència de Josep Maria Jordan (Catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València fins a la seua jubilació) i de Joan Lacomba (Doctor en Sociologia, Catedràtic del Departament de Treball Social de la Universitat de València i expert en l'àmbit de les migracions). En representació de la Corporació Municipal, hi van estar els regidors Pascual Esteve, Desa Vilaplana i Josep Perales.  

Abans del visionat, va intervindre, en primer lloc, l’edila d'Educació, Cultura i Joventut, qui es va encarregar de donar la benvinguda als assistents i va voler agrair als convidats la seua participació. A continuació, Jordan va realitzar una anàlisi del context històric i de les causes que van causar l'emigració de milers de valencians, va destacar la “gran càrrega emotiva” dels testimonis que recull el documental i va recordar que tots tenim familiars o coneguts que han passat per experiències similars a les que es compten en ell. Per la seua part, Lacomba va assegurar que “no sabem molt de l'emigració valenciana”, ja que s'han fet pocs documentals sobre ella, i va parlar sobre les persones que van viatjar a Amèrica buscant una vida millor, que volien guanyar els diners suficients per a ajudar a les seues famílies i tornar amb elles, però no sempre ho van aconseguir. 

Quant al documental, va mostrar detalladament als assistents la difícil situació en la qual vivien els emigrants valencians abans de marxar-se i que va motivar la seua partida cap a Amèrica, així com les dures condicions en les quals van viatjar cap a allí i en les quals van haver de treballar (malalties i accidents, sense assegurança mèdica ni segur de desocupació). Les nombroses declaracions de familiars explicaven, a més, les experiències dels nouvinguts, la seua adaptació a un país i a una societat diferents, el complex món laboral en el qual van entrar (primer amb oficis en la construcció de vies de tren, carreteres i cases i en la indústria del tabac i, després, a les fàbriques) i algunes anècdotes sobre la primera impressió que van tindre en arribar a Nova York (enormes edificis, varietat multicultural) o el repte que va suposar per a ells la barrera idiomàtica de l'anglés. 

Després de la projecció, va començar el col•loqui i el públic va poder compartir les seues impressions amb Jordan i Lacomba, així com analitzar aspectes com les similituds i les diferències entre l'emigració valenciana als Estats Units i el Canadà i aquelles que s'han produït a altres països o en diferents èpoques de la nostra història recent.

   

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon