Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El documental ‘Del Montgó a Manhattan - Valencians a Nova York’ es va projectar a Olocau el divendres

     



Amb la presència de Josep Maria Jordan i Joan Lacomba  

En la vesprada del divendres 13, el Saló de Plens d’Olocau va acollir la projecció i el col•loqui sobre el documental ‘Del Montgó a Manhattan - Valencians a Nova York’, una obra audiovisual que explica el procés d'emigració als Estats Units i el Canadà del qual van formar part més de 15.000 valencians entre 1906 i la dècada de 1920. 

L'esdeveniment va comptar amb la presència de Josep Maria Jordan (Catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València fins a la seua jubilació) i de Joan Lacomba (Doctor en Sociologia, Catedràtic del Departament de Treball Social de la Universitat de València i expert en l'àmbit de les migracions). En representació de la Corporació Municipal, hi van estar els regidors Pascual Esteve, Desa Vilaplana i Josep Perales.  

Abans del visionat, va intervindre, en primer lloc, l’edila d'Educació, Cultura i Joventut, qui es va encarregar de donar la benvinguda als assistents i va voler agrair als convidats la seua participació. A continuació, Jordan va realitzar una anàlisi del context històric i de les causes que van causar l'emigració de milers de valencians, va destacar la “gran càrrega emotiva” dels testimonis que recull el documental i va recordar que tots tenim familiars o coneguts que han passat per experiències similars a les que es compten en ell. Per la seua part, Lacomba va assegurar que “no sabem molt de l'emigració valenciana”, ja que s'han fet pocs documentals sobre ella, i va parlar sobre les persones que van viatjar a Amèrica buscant una vida millor, que volien guanyar els diners suficients per a ajudar a les seues famílies i tornar amb elles, però no sempre ho van aconseguir. 

Quant al documental, va mostrar detalladament als assistents la difícil situació en la qual vivien els emigrants valencians abans de marxar-se i que va motivar la seua partida cap a Amèrica, així com les dures condicions en les quals van viatjar cap a allí i en les quals van haver de treballar (malalties i accidents, sense assegurança mèdica ni segur de desocupació). Les nombroses declaracions de familiars explicaven, a més, les experiències dels nouvinguts, la seua adaptació a un país i a una societat diferents, el complex món laboral en el qual van entrar (primer amb oficis en la construcció de vies de tren, carreteres i cases i en la indústria del tabac i, després, a les fàbriques) i algunes anècdotes sobre la primera impressió que van tindre en arribar a Nova York (enormes edificis, varietat multicultural) o el repte que va suposar per a ells la barrera idiomàtica de l'anglés. 

Després de la projecció, va començar el col•loqui i el públic va poder compartir les seues impressions amb Jordan i Lacomba, així com analitzar aspectes com les similituds i les diferències entre l'emigració valenciana als Estats Units i el Canadà i aquelles que s'han produït a altres països o en diferents èpoques de la nostra història recent.

   

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon