Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Cultura inaugura a la Filmoteca valenciana el cicle ‘Filosofia i cinema d’aventures’ amb el qual col·labora L'Eliana

Cultura, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, inaugura, a la Filmoteca valenciana, el cicle 'Filosofia i cinema d'aventures', dins de la cinquena edició del seminari 'Filosofia i cinema', que se celebra del 18 d'abril al 10 de juny.

El seminari 'Filosofia i cinema' està organitzat per l'IVC, La Torre del Virrey Instituto de Estudios Culturales Avanzados, l'Ajuntament de l'Eliana, el Cefire Humanístic i Social i la Universitat Catòlica de València.

Després dels cicles 'Homenatge a Stanley Cavell' (2017), 'Hitchcock filòsof' (2018), 'Els westerns d'Anthony Mann i James Stewart' (2019) i 'Orson Welles i el mal' (2022), la Filmoteca valenciana torna a col·laborar amb el seminari 'Filosofia i cinema', que, en la seua cinquena edició, centra l'atenció en set pel·lícules del gènere d'aventures.

El cicle s'inicia amb la projecció, el dimecres 19 d'abril, a les 18 hores, de 'Beau Geste' (1939), de William Wellman. La pel·lícula podrà tornar a veure's el divendres 21 d'abril, a les 20 hores.

Protagonitzada per Gary Cooper, Ray Milland i Robert Preston, 'Beau Geste' conta la història de tres germans que ingressen en la Legió Estrangera després de ser declarats culpables del robatori d'un safir de la seua tia. Adaptació d'una novel·la cèlebre de Percival Christopher Wren, que ha tingut innombrables versions cinematogràfiques, 'Beau Geste' és un dels grans clàssics del cine d'aventures dels anys trenta i una de les pel·lícules més destacades del prolífic William Wellman.

El dimecres 26 d'abril, a les 18 hores, i el divendres 28 d'abril, a les 20 hores, la Filmoteca valenciana projecta 'Los vikingos' (1958), de Richard Fleischer. Basada en una novel·la homònima d'Edison Marshall i protagonitzada per Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine i Janet Leigh, la pel·lícula està ambientada en el segle IX, quan els vikings atacaven sovint el territori de l'actual Anglaterra.

La història se centra en un fill bastard del cap viking Ragnar Lodbrok, anomenat Eric, a qui se li nega la identitat fins a l'edat adulta, i rivalitza amb Einar, el fill legítim i hereu del cap. En la pel·lícula es mostren costums vikings de l'època i l'atac a la fortalesa de York de 866, portada a cap pel gran exèrcit pagà, en el qual mor el rei Aelle de Northumbria.

El dimecres 10 de maig, a les 18 hores, i el diumenge 14 de maig, a les 20.15 hores, la Filmoteca valenciana projecta 'La reina de África' (1951), de John Huston. Protagonitzada per Humphrey Bogart i Katharine Hepburn, la pel·lícula és un dels grans clàssics del cine d'aventures i un dels títols més destacats en la filmografia tant de John Huston com de Hepburn i Bogart, que va guanyar un Oscar al millor actor principal.

Quan esclata la Primera Guerra Mundial, un rude capità de vaixell, amb tendència a la beguda, i una estirada i puritana missionera fugen de les tropes alemanyes en una ruïnosa embarcació, amb la qual han de descendir un perillós riu en el cor d'Àfrica.

El dimecres 17 de maig, a les 18 hores, i el divendres 19 de maig, a les 20 hores, la Filmoteca valenciana projecta 'Los contrabandistas de Moonfleet' (1951), de Fritz Lang, basada en la novel·la escrita per John Meade Falkner en 1898.

Protagonitzada per Stewart Granger, George Sanders, Joan Greenwood i Viveca Lindford, 'Los contrabandistas de Moonfleet' és un relat d'aventures que Fritz Lang porta al seu terreny i que envolta d'una atmosfera misteriosa i enrarida, molt coherent amb el seu univers cinematogràfic, i en el qual trasllada la seua mirada crítica habitual al punt de vista del xiquet protagonista.

En l'Anglaterra del segle XVIII, un xiquet és enviat per la seua mare moribunda a Moonfleet, perquè es quede sota la protecció de Jeremy Fox, el cap d'una banda de bucaners. Entre els dos sorgirà una estranya amistat i junts viuran aventures apassionants.

El dimecres 24 de maig, a les 18 hores, i el divendres 26 de maig, a les 20 hores, la Filmoteca valenciana projecta 'Los tres mosqueteros' (1948), de George Sidney, adaptació de la cèlebre novel·la d'Alexandre Dumas amb guió de Robert Aldrey i protagonitzada per Gene Kelly, Lana Turner, Vincent Price, Van Heflin, Gig Young, Robert Coote i Angela Lansbury.

França, segle XVII. D'Artagnan, un gascó jove i valent, viatja a París amb la intenció d'ingressar en la companyia dels mosqueters del rei, que lidera el senyor de Treville. En el camí té un desacord amb el comte de Rochefort i Milady De Winter, ambdós col·laboradors del cardenal Richelieu, primer ministre de Lluís XIII. Una vegada a la capital, té la mala sort d'enfrontar-se als mosqueters del rei més valerosos i fidels: Athos, Porthos i Aramis.

Al juny estan previstes les projeccions d''El tesoro de Sierra Madre' (1948), de John Huston, i 'Dersu Uzala' (1975), d'Akira Kurosawa.

Conferències després de les projeccions

A més de les projeccions a la Filmoteca valenciana, el seminari 'Filosofia i cinema' inclou una sèrie de conferències sobre cada una de les pel·lícules del cicle, a les quals es pot assistir presencialment a la seu de Santa Úrsula de la Universitat Catòlica de València (carrer Guillem de Castro, 94) o bé telemàticament.

Entre els conferenciants hi ha professors, filòsofs i especialistes cinematogràfics com José Alfredo Peris Cancio, David Felipe Arranz Lago, Ginés Marco, Javier Alcoriza, Pedro Mantas, el director de La torre del Virrey i del seminari 'Filosofia i cinema', Antonio Lastra, i el cap de Programació de la Filmoteca valenciana, José Antonio Hurtado.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal