Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Com aconseguir una generació lliure de fum de tabac

New Africa / Shutterstock

Veure a algú amb una cigarreta a les mans en una pel·lícula o una sèrie de televisió és una cosa poc habitual, especialment des que Netflix es va sumar en 2019 a una guerra antitabac que ja havien començat a posar en marxa fa temps les grans productores de Hollywood. No obstant això, malgrat la mesura, l'hàbit de fumar continua sent present als carrers molt més del desitjable.

L'impacte que té el consum de tabac en la salut és devastador. Cada any, més de 8 milions de persones moren en el món a causa del tabac, i al voltant de 1,2 milions són conseqüència de l'exposició al fum de tabac en no fumadors.

Només a Espanya el tabac és responsable de 56 000 morts anuals, la qual cosa suposa el 13,7% de tota la mortalitat. En 2020 fumava el 22,1% de la població adulta espanyola i encara aquesta xifra no és inferior al nombre d'exfumadors que aconseguia el 22,0% aqueix mateix any.

Respecte als joves i adolescents de 14 a 18 anys d'edat, en 2021 el 23,9% havia consumit tabac en els últims 30 dies, la qual cosa indica l'enorme facilitat d'accés a aquesta substància malgrat la prohibició de la seua venda als menors d'edat. Afortunadament, tant en els més joves com en la població adulta, la prevalença de consum de tabac està disminuint.

Reduir el percentatge de fumadors a menys del 5%

Espanya va ser un dels primers països europeus a posar en marxa, al gener de 2006, una llei integral per al control del tabaquisme, modificada posteriorment en 2010. Aquestes regulacions, desenvolupades sota el paraigua del Conveni Marc de l'Organització Mundial de la Salut per al Control del Tabac i que Espanya va ratificar en 2005, van aconseguir disminuir de manera radical l'exposició ambiental al fum de tabac en espais públics.

El conveni plantejava nombroses i ambicioses mesures per al control del tabaquisme amb l'objectiu de minimitzar l'epidèmia. Entre elles, aconseguir espais 100% lliures de fum, prohibir totalment la publicitat del tabac, augmentar els impostos, introduir advertiments sanitaris en l'empaquetat dels envasos i facilitar l'abandó. No obstant això, des de la modificació de la llei en 2010, Espanya s'ha estancat en la implementació d'aquestes mesures de prevenció i control.

Encara que la majoria dels països han millorat notablement els indicadors de tabaquisme, si de veritat volem aconseguir una societat lliure de tabac cal ser més ambiciosos. Per això recentment ha sorgit un nou moviment que planteja un canvi d'objectius.

Aquesta nova estratègia es coneix com el endgame del tabac i el seu objectiu és buscar el final de l'epidèmia més que el seu control, reduint el percentatge de fumadors a menys del 5%.

L'estratègia endgame té més possibilitats de ser implantada en països amb baixa prevalença de consum de tabac o amb disminucions molt ràpides d'aquesta prevalença. Encara que no existeix un llindar clar, es recomana estimular de manera real el endgame quan el percentatge de fumadors és inferior al 15%. També és molt important que la població entenga molt bé en què consisteix aquesta iniciativa i que existisca un fort suport social.

Segons dades de l'OMS, a Europa Suècia, Noruega i Islàndia tenen prevalences de fumadors diaris inferiors al 15%, en contrast amb les taxes de França (28%) o Grècia (27%). Quant als països llatinoamericans, mentre l'Argentina o Xile ronden el 20%, uns altres com Mèxic, Colòmbia o el Perú se situen entre un 5 i un 7%.

Menys nicotina, menys punts de venda i prohibició als nascuts des de 2009

Algunes de les principals accions proposades per a implementar l'estratègia endgame se centren en els propis productes de tabac. Per exemple, regular per a reduir els nivells de nicotina permetria disminuir l'addicció als cigarrets, facilitant als fumadors abandonar el consum.

Una altra línia interessant són les accions dirigides a les persones fumadores, entre elles les restriccions de venda per a persones nascudes a partir d'un cert any, la qual cosa es coneix com a "generació lliure de tabac".

No menys important és actuar sobre el mercat del tabac limitant el número, les localitzacions i l'horari dels establiments de venda.

L'últim pas seria, evidentment, prohibir la venda de cigarrets. Nova Zelanda ha sigut el primer país que ha aprovat al desembre de 2022 el concepte de "generació lliure de tabac", prohibint vendre tabac de combustió de moment a les persones nascudes després de l'1 de gener de 2009.

A més, ciutats com Balanga a Filipines i Brookline (Massachusetts) han implementat lleis similars.

Altres països que han definit uns objectius específics de endgame han sigut Irlanda, Suècia, el Regne Unit, Escòcia, Austràlia, Finlàndia, els EUA i el Canadà.

Endgame a Espanya

A Espanya existeix una Declaració Endgame 2030 elaborada per més de 60 entitats i organitzacions sanitàries que inclou accions a curt i mitjà termini per a canalitzar el final de l'epidèmia de tabaquisme. Moltes d'elles són proposades que altres països ja han posat en marxa en les seues estratègies de control d'aquest factor de risc.

No obstant això, la realitat és que Espanya té encara una alta prevalença de fumadors. I tenint en compte que el descens en els últims anys ha sigut de tot just un 0,5% anual, l'objectiu d'arribar al 5% de consumidors de tabac es retardaria fins a l'any 2055-2060.

En qualsevol cas, no es pot planificar el endgame sense un procés de transició on s'hagen implementat amb més efectivitat les accions basades en el Conveni Marc de l'Organització Mundial de la Salut. En el cas d'Espanya les polítiques actuals són clarament insuficients i convindria desenvolupar amb major força moltes de les mesures de control. Concretament oferir més ajudes per a deixar de fumar i incrementar els impostos del tabac, destinant un percentatge d'aquest impost per a la prevenció i control d'aquest problema de salut.

A més, convindria regular l'empaquetat genèric per a reduir l'atractiu del producte, restringir la venda a les expenedories de tabac, aconseguir una hostaleria 100% lliure de fum en espais interiors i exteriors, regular la publicitat en les xarxes socials, introduir la limitació del consum de tabac en el transport privat i realitzar campanyes de prevenció dirigides als grups de major risc.

A més d'aquestes accions, es necessita que la població entenga el significat del endgame per a aconseguir un fort suport social, tal com es va aconseguir amb la primera llei de control del tabaquisme de 2005.

Sense la implantació d'aquestes mesures, el endgame del tabac a Espanya no passarà de ser una mera aspiració en lloc de ser un pla real i viable com ho és ja en altres països.


Article escrit amb l'assessorament de la Sociedad Española de Epidemiología.


The Conversation

Iñaki Galán Labaca . Es socio de la Sociedad Española de Epidemiología, Asociación Madrileña de Salud Pública, y Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria.

Julia Rey Brandariz . Es socia de la Sociedad Española de Epidemiología.

Font TheConversation
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon