Amb el repte futur de formar-ne part de la Xarxa pública de la Generalitat
L’ajuntament realitza un acte commemoratiu de les tres dècades de funcionament del centre amb l’assistència d’un públic nombrós per a lloar la trajectòria del conservatori com a referent valencià
El Conservatori Professional Municipal de Dansa de Riba-roja de Túria ha celebrat el trentè aniversari del seu naixement amb una festa de commemoració de l’avinentesa que ha tingut lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura. L’acte ha comptat amb l’assistència d’un nombrós públic entre el qual hi havia alumnes, ex-alumnes, professors del centre, l’actual alcalde, Robert Raga, a més dels polítics que hi han passat al llarg de les tres dècades i el veïnat del municipi que ha volgut fer costat al centre municipal per la seua tasca social i cultural, amb més de 200 graduats en total.
L’acte commemoratiu va comptar amb els parlaments i locucions de les persones que han fet possible el funcionament del centre durant els trenta anys en els quals es va posar en relleu el valor de la feina cultural que atorga a la societat local i a la resta de municipis de la Comunitat Valenciana. En l’homenatge es va poder fruir de dos peces de ball a càrrec dels alumnes com el “Lago de los Cisnes” en l’estil clàssic i el “Bolero de Rabel” pel que fa a l’estil espanyol.
Cal recordar que va ser l’any 1993 que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va posar en marxa el conservatori professional municipal de dansa amb els estudis elementals en un primer moment que, al cap d’uns mesos, es va ampliar amb els estudis professionals que permeten als seus alumnes ballar en una companyia. La primera fase dels estudis permet els alumnes aprendre els fonaments elementals al llarg dels quatre anys de durada total.
En una segona fase accedeixen a l’ensenyament professional, amb una prova d’accés inclosa, que té una durada de sis anys. D’esta forma, amb els deu anys de què consten les dos etapes, elemental i professional, estan capacitats completament per ballar i treballar professionalment en qualsevol companyia d’Espanya i d’arreu del món. De fet, molts dels alumnes que hi han passat per les seues aules han pogut treballar en altres companyies, com el cas de Verónica Soriano en la companyia d’Antonio Márquez, Raquel Tamarit en la companyia de Rojas y Rodríguez, Raquel Caurín y Fany Ruiz en la companyia de Joaquín Cortés, Carmen Andrés en el Ballet d’Stuttgart, Paloma Galiana en el Teatro Nacinal de Mannheim, Miguel Piquer en el Ballet de Saratoga, Cristian García en el Ballet Nacional d’Espanya, Marina Rodríguez en la companyia la Veronal o Alba Valenciano en el Teatro Mainfranken, entre d’altres.
El conservatori professional municipal de dansa de Riba-roja de Túria és un referent pel que fa als seus estudis i una de les primeres que es va posar en marxa a la Comunitat a la dècada dels norantes junt a Alacant, Novelda, València i Castelló, cinc en total en l’àmbit valencià. A les seus aules estudien alumnes vinguts de molts municipis, de diversa procedència geogràfica, com ara Llíria, la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Torrent, Loriguilla, Aldaia, Chiva, Nàquera, Ontinyent, la Vall d’Uixó o València, entre d’altres.
Actualment, hi ha al voltant de dos-cents alumnes que cursen algun dels cursos de què consta el centre de Riba-roja de Túria, en la seua fase elemental o professional, i quinze professors els que donen classe. Al centre s’imparteixen dos estils, d’un costat l’estil espanyol en el qual les sabates de taló i les castanyoles en són els trets característics mentre que l’estil clàssic es caracteritza per l’ús de sabates de punta i de mitja punta. Els alumnes de la fase elemental reben classe dos dies a la setmana amb quatre hores en total durant els cursos de primer, segon i tercer i de quinze hores setmanals tots els dies els del quart curs. Pel que a l’ensenyament professional, reben cinc hores diàries de dilluns a divendres.
Precisament, el gran èxit de participació i el seu finançament, íntegrament municipal, ha portat l’Ajuntament de Riba-roja de Túria a reclamar a la Generalitat Valenciana que n’assumesca el cost econòmic amb la seua inclusió en la Xarxa Pública de Conservatoris de l’administració autonòmica. De fet, el de Riba-roja de Túria n’és un dels quatre conservatoris professionals de dansa de la Comunitat Valenciana que es combinen, actualment, amb l’ensenyament de la música.
El director del conservatori professional municipal de dansa de Riba-roja de Túria, Carlos Labiós, ha subratllat que al llarg dels trenta anys “la paraula família descriu a la perfecció la sensació que se’n desprèn quan s’estudia o es treballa al nostre conservatori, una comunió entre alumnat i professorat que ens porta a la memòria records d’esforç, treball i felicitat, 30 anys de treball i superació en els moments difícils; quan l’educació i la cultura ha patit, el conservatori sempre ha reeixit cap endavant amb el suport de les famílies i de la resta dels estaments de la cultura i l’educació”.
L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha anunciat que l’any 2025 hi haurà un altre edifici nou amb els 2’5 milions de la Generalitat i els diners municipals previstos por portar-lo endavant “amb millors i més modernes prestacions, són entitats de vital importància perquè promouen la formació tècnica i artística d’alta qualitat, fomenten la cultura i les arts en la nostra societat i poden tindre un impacte positiu en la salut física i mental dels nostres xiquets, xiquetes i joves”.
Cap comentari :