Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Associació de militars denuncien que l'UME duplica les hores del treball de la resta de funcionaris

Assegura que les seues hores de treball arriben a duplicar les de la resta de funcionaris i no es compensen amb descansos ni retribucions en condicions de "explotació laboral" en l'UME

L'associació AUME denúncia que els efectius que pertanyen a la Unitat Militar d'Emergències (UME) estan sotmesos a unes condicions laborals "amb tints d'explotació laboral", amb una disponibilitat permanent i un nombre d'hores treballades a l'any que arriben a duplicar les de la resta de treballadors públics.

L'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) ha difós un estudi que analitza la situació de treball dels militars adscrits a la UME i que denuncia que, després de la "idíl·lica imatge que es pretén mostrar des del Ministeri", existeix "una realitat oculta on el tracte als homes i dones treballadors (militars) té tints d'explotació laboral".

La AUME al·ludeix a "greus episodis" de minvament de drets que, segons denúncia, no són compensats mitjançant descansos i tampoc unes retribucions justes. Segons assumeix, l'UME compta amb unes característiques pròpies de resposta a emergències que, no obstant això, no són acompanyades per "una especial atenció a la incidència que tenen en els drets d'aquests treballadors".

En qualsevol cas l'associació de militars reconeix que tindre un coneixement complet de la situació és "complicat" a causa de la "opacitat" i la disciplina a la qual estan sotmesos els seus efectius, per la qual cosa circumscriu l'estudi al Tercer Batalló de la UME, amb seu a Bétera (València), encara que sosté que poden extrapolar-se" a la resta de la unitat.

FALLIDA DE LA CONCILIACIÓ PERSONAL

L'informe exposa que els membres de la UME estan sotmesos a unes jornades i horaris que fan fallida la conciliació personal, familiar i professional i a més no té en consideració el dret al descans.

Com a exemple posa la jornada establida com a norma general per als funcionaris públics, 1.642 hores anuals, enfront de les quals mostra jornades de militars de la UME de 2.248 i de fins a 3.248 hores.

"Encara que es pot entendre la ineficàcia d'un horari en condicions d'imprevisibilitat, la qual cosa no es pot admetre és la inexistència d'una regulació de temps màxim de treball continuat durant la intervenció, com així ocorre", denúncia.

Segons denúncia, l'organització del treball en l'UME es constitueix en un espai laboral de disponibilitat permanent del personal, "sent residual el temps a la disposició de la persona per a la seua conciliació personal, familiar i social".

"L'excessiu nombre d'hores treballades, la falta d'una bona organització de la disposició del personal en les diferents situacions d'activitat, reserva i descans, entren en conflicte amb nombrosa normativa referent a descansos, 8 jornades i prevenció de riscos, però fonamentalment xoca frontalment amb el degut equilibri que ha d'existir entre els deures i els drets", insisteix la AUME.

RETRIBUCIONS

Tot això, segons assegura, no està compensat amb unes retribucions suficients. Els membres de la UME cobren alguns complements que poden elevar la seua nòmina en 300 o 400 euros mensuals, la qual cosa funciona com a "esperó" per al reclutament donats els baixos sous en les Forces Armades.

No obstant això, subratlla que no perceben retribució per la realització de guàrdies, per hores extraordinàries, per nocturnitat ni per treball en dies festius.




Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon