Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Anticorrupció demana arxivar la peça dels sobrecostos a Ciegsa en estar prescrit el suborn a Rus i Caturla

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutjat que arxive una de les peces de la macrocausa de Imelsa, la relativa als sobrecostos en l'empresa pública Ciegsa, en estar prescrit el delicte de suborn a l'expresident de la Diputació i del PP de València Alfonso Rus i a l'ex secretari autonòmic d'Educació Màxim Caturla.


Així es desprén de l'escrit del ministeri públic, al qual ha tingut accés Europa Press, relatiu a la peça de Imelsa (G) en la qual el Jutjat d'Instrucció número 18 de València investiga el pagament de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions de l'empresa pública de construcció de centres educatius Ciegsa. Al costat de Rus i Caturla, en aquesta peça també figura com acusat el exgerente de Imelsa Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners' i altres tècnics i responsables de mercantils.


En concret, en aquesta peça el jutge investiga l'adjudicació de contractes sense respectar els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l'arbitrarietat amb la finalitat d'afavorir contractualment a determinades empreses en l'adjudicació d'obra pública a canvi de comissió o obsequi.


    Aqueixes suposades irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tindre una "finalitat de lucre que podria tindre el seu origen o propòsit en el finançament d'un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a això, en el propi lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa", Marcos Benavent, segons exposava el jutge en un de les seues actuacions.


Un dels informes policials recollia indicis delictius respecte a les següents obres o adjudicacions: IES número 4 de Torrevella; IES Llosa de Ranes i IES Xirivella; IES El Cabanyal; CEIP número 5 de Borriana; i CEIP 7 de Santa Pola.


No obstant això, el fiscal, després de més de set anys d'investigacions, acaba de sol·licitar l'arxiu de la peça en veure que els fets estarien prescrits, ja que les accions delictives van tindre lloc entre els anys 2005 i 2006. Sobre aquest tema, segons exposa en el seu escrit, cal atendre el Codi Penal de 1995, que establia que els delictes menys greus prescrivien als tres anys.


Tenint en compte que aquesta causa es va incoar en 2015 i que els fets es van cometre en 2005 i 2006, "ha de concloure's que ha transcorregut el termini legal de tres anys, per la qual cosa el delicte --de suborn-- ha prescrit".


A més, sosté que no s'ha acreditat quins diners suposadament va rebre Rus o Caturla: "No pot afirmar-se quines constructores i quines persones concretes van efectuar els pagaments als investigats", manté el fiscal.


No obstant això, sí que entén que va haver-hi pagaments irregulars. En aquest sentit, indica que tant Caturla com Rus i Benavent, "amb clar menyspreu per la causa pública i en benefici propi", van cobrar unes certes quantitats de diners de les construccions adjudicades a través de Ciegsa, "però sense que puga establir-se una perfecta correlació entre els diners rebuts i una concreta obra adjudicada".


Sobre aquest tema, cita alguns àudios que obren en la causa, entre ells un en el qual s'escolta com Benavent i Caturla estaven comptant diners i Benavent deia que li comentaria a Alfonso que li havien donat 30. En un altre àudio el exgerente deia a Caturla que podien traure un 3%.


Així mateix, figura en el procediment el que el fiscal considera l'àudio "més rellevant" i és en el qual es pot sentir com Benavent i Rus estaven comptant diners en efectiu.


Hi hauria altres àudios en els quals eixia la exconcejala de Cultura pel PP María José Alcón, qui es va suïcidar en el transcurs d'aquest procediment. En un d'ells Benavent li deia a Alcón: "Ací et porte 9.000 euros"; mentre que en un altre s'escoltava: "Jo t'he deixat ací 10.000. He deixat 5.000 per al Partit --s'entén que el Partit Popular-- perquè Alfonso ve així i jo m'he quedat 5.00. 10.000 tens ací", li indicava el 'yonki dels diners'.


Per tot, Fiscalia Anticorrupció interessa l'arxivament del procediment per a tots els investigats per extinció de la responsabilitat criminal.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon