Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un de cada quatre majors està en risc de desnutrició i això els fa més fràgils

Quan envellim solem perdre la nostra capacitat del sentit del gust i l'olfacte, alhora que tenim més dificultat per a mastegar. Tot això pot causar una disminució de l'apetit.

Si a més tenim en compte altres canvis psicològics i socials que ens succeeixen amb la vellesa, com viure en soledat, sentir-se deprimit o perdre poder adquisitiu, hi ha un major risc que la qualitat i la quantitat de menjar ingerit es vegen compromeses.

Altres canvis a nivell fisiològic que acompanyen a l'envelliment, com una disminució de l'elasticitat en les parets de l'estómac, el sobrecrecimiento bacterià, altres malalties comunes com la gastritis atròfica i fins a l'ús de medicació, poden comprometre també la ingesta i absorció de nutrients.

D'aquí ve que el risc de patir desnutrició cresca en envellir.

Què és la desnutrició?

Les diferents institucions internacionals especialitzades en nutrició (com la European Society for Clinical Nutrition and Metabolim (ESPEN), descriuen la desnutrició (o malnutrició) en persones majors com els desequilibris en la ingesta calòrica i la manca de nutrients desenvolupada a partir d'alguna malaltia (amb o sense inflamació). Però també abasta situacions de fam per altres motius socioeconòmics o psicològics.

En xifres, la quantitat de persones amb desnutrició a Europa suposa 2,1% en aquelles persones amb una vida autònoma, i pugen fins al 26,5% les que estan en risc de desnutrició. Com és d'esperar, el número d'aquells majors amb desnutrició que tenen ajuda a casa és menor (un 8%) que el dels qui estan en residències o hospitals (22% i quasi 29% respectivament).

La desnutrició ens fa emmalaltir

La desnutrició en persones majors té greus conseqüències. Fonamentalment afebleix el sistema immunitari, augmenta la deterioració cognitiva i fomenta malalties cròniques greus (osteoporosis, sarcopènia o fragilitat, entre altres). De fet, en un estudi observem que aquelles persones majors que no tenen fragilitat, quan estan en risc de desnutrició tenen més probabilitats de desenvolupar fragilitat comparat amb aquelles que estan ben nodrides.

La desnutrició sembla afeblir la capacitat funcional de la persona i augmenta el seu risc de ser dependent, impedint que puga realitzar el que és important per a ella.

Existeixen diferències en el consum de nutrients entre les persones majors sense fragilitat que estan ben nodrides i les que estan en risc de desnutrició. Això ens poden estar donant una pista sobre els nutrients que fan que perdem capacitat funcional i desenvolupem fragilitat quan envellim.

Concretament, la salut empitjora amb un major consum d'alcohol i un menor consum de proteïnes i altres nutrients com la vitamina D o el magnesi, implicats en la síntesi proteica, el manteniment muscular i el sistema immune.

A més, si no ens nodrim bé es redueix la ingesta d'altres substàncies implicades en processos d'inflamació i oxidació, com la vitamina C o l'omega-3. I també d'altres involucrades en la circulació, com les vitamines del grup B. Segons apunten altres estudis, tots aquests nutrients semblen estar implicats igualment en la sarcopènia –pèrdua muscular– i la fragilitat, per la qual cosa podrien suposar una pedra angular de diferents síndromes que ens afecten en envellir.

Més proteïnes i exercici

Un dels principals tractaments enfront de la desnutrició és assegurar que mengem suficients i variats aliments, tant en termes d'energia, com de proteïnes i d'altres nutrients. No obstant això, l'exercici podria ser també útil. L'activitat física augmenta la massa muscular, disminueix la inflamació i, a més, pot augmentar l'apetit. Per això, és molt important comprendre com interaccionen la nutrició i l'exercici, perquè pot ajudar a entendre que ocorre amb l'envelliment.

Algunes de les nostres investigacions ja han observat la influència d'uns certs nutrients en els efectes que té l'exercici multicomponent sobre el greix corporal o en la salut òssia. Concretament, un augment del consum d'alcohol i de vitamina A podria interferir en la salut de l'os en aquestes persones que entrenen. Per contra, els àcids grassos poliinsaturats i la vitamina D, faciliten que l'os millore després d'un període d'entrenament.

No obstant això, queda molt per investigar sobre aquest tàndem alimentació-exercici i sobre les possibilitats d'intervenció que s'obrin després d'aqueixos resultats.

Què han de menjar els majors

En primer lloc, s'ha d'evitar l'alcohol i assegurar que en tots els menjars apareixen fonts proteiques com la carn, el peix o l'ou, que poden ajudar a aconseguir les ingestes recomanades de proteïna. Sense oblidar els llegums que, a més d'aportar proteïnes, ajuden a cobrir les recomanacions d'altres vitamines i minerals.

A més, és important fomentar el consum de peixos blaus i la utilització de greixos saludables com l'oli d'oliva per a ajudar a disminuir un possible estat inflamatori.

Sense oblidar que moure's o fins i tot entrenar pot marcar la diferència, i que les institucions haurien d'involucrar-se a previndre la desnutrició i els problemes derivats d'ella.

The Conversation

German Vicente-Rodriguez  "Centro Universitario de la Defensa de Zaragoza" (UZCUD2017-BIO-01), Biomedical Research Networking Centre on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES)

amoradell@unizar.es  "Centro Universitario de la Defensa de Zaragoza" (UZCUD2017-BIO-01), Biomedical Research Networking Centre on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES) 


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon