Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

S'inicia el segellat de Basseta Blanca per la Conselleria de Transició Ecològica i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, i l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, han presentat les obres del segellat definitiu de l'antic abocador de Basseta Blanca, en aquesta població del Camp de Túria.

La instal·lació, on es recolliren residus de l'àrea metropolitana de València va ser clausurada primerament en 1993, i de manera definitiva en 1996 després d'un procediment judicial.

L'abocador va ser abandonat amb un sistema de pre-segellat incomplet, d'acord amb la normativa d'abocadors. A partir de 2016, la Generalitat, en col·laboració amb l'Ajuntament de Riba-roja ha treballat per poder completar el procés, que resoldrà un antic problema ambiental.

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha recordat que el segellat definitiu de l'abocador de Basseta Blanca "culmina un capítol important en la història d'aquells antics abocadors del segle passat, al qual aplicarem les tècniques més modernes del segle XXI, destinades a la seguretat mediambiental de la zona. És una prova més de la política decidida en la gestió de residus que estem aplicant per resoldre els desgavells dels antics governs".

A més, la consellera ha fet referència a l'acció política de la Generalitat en matèria de gestió de residus que "ens ha permès reduir del 65 % en 2015 al 38 % els residus municipals que acabaven en els abocadors a la Comunitat Valenciana".

L'alcalde de Riba-roja, Roberto Raga, ha destacat que la seua "satisfacció" després de l'anunci de la Generalitat del segellament i restauració de l'abocador de Basseta Blanca, perquè "des que es va tancar en 1993 i es va clausurar definitivament l'abocador en 2016, la mobilització ciutadana ha sigut una constant i des de l'Ajuntament s'han interposat tots els recursos disponibles per a posar fi a un dels problemes mediambientals més importants que ha tingut Riba-roja de Túria".

L'alcalde ha agraït "la bona sintonia que des de 2015 hi ha hagut amb el govern del Botànic, que ha possibilitat que s'invertisquen en aquest projecte, del qual ja s'han iniciat els treballs, quasi 11 milions d'euros i s'òbriga la possibilitat de revertir una zona degradada en un futur projecte destinat a les energies renovables".

11 milions d'euros d'inversió

El cost de les actuacions és de prop d'11 milions d'euros. El projecte permetrà incorporar els necessaris sistemes impermeabilitzants, graves de drenatge i una xarxa completa de desgasificació. Les primeres passes per l'elaboració del projecte tècnic consistiren en una sèrie de sondejos per analitzar la situació interior de l'antic abocador, que ocupa un espai de 40 hectàrees.

Les obres de segellat podrien durar uns 27 mesos. Una vegada acabe el procés, considerat per la Generalitat com a "prioritari", es licitarà el manteniment de la instal·lació.

A més, la consellera, el alcalde Raga i el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, han especificat que la zona, degradada per anys d'explotació com abocador, reuneix les característiques d'una "ubicació preferent" per albergar una instal·lació solar fotovoltaica, que previsiblement podria ser construïda en l'espai d'acord amb la legislació valenciana i dins d'un ampli projecte de regeneració ambiental.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon