Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Quan comença la primavera del 2023?


 En meteorologia, la temporada de primavera de la Terra per a l'hemisferi nord i la temporada de tardor per a l'hemisferi sud van començar l'1 de març.

   No obstant això, el equinocci de març porta les estacions astronòmiques de primavera i tardor, respecticamente, per als dos hemisferis del nostre planeta. Això succeirà el dilluns 20 de març a les 20.24 UTC. Aquesta estació durarà aproximadament 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu en l'hemisferi nord i l'hivern en el sud.

   L'inici de la primavera en l'hemisferi nord està definit per l'instant en què la Terra passa pel punt de la seua òrbita des del qual el centre del Sol creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. El dia en què això succeeix la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. A aquesta circumstància se'n diu també euinocci de primavera.


   En el moment en què la primavera comença en l'hemisferi nord, en l'hemisferi sud comença la tardor  , informa "l 'Observatori Astronòmic Nacional de Espanya.

  Al llarg del segle XXI, l'inici de la primavera pot donar-se, com a màxim, en tres dates diferents del calendari (del 19, 20 i 21 de març), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà el de 2003. Les variacions d'un any a un altre són degudes a la manera en què encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de traspàs, uns altres no) amb la duració de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol.


   L'inici de la primavera és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol ix als matins més d'un minut abans que el dia anterior, i a la vesprada es posa més d'un minut després. Com a conseqüència, a l'inici de la primavera, el temps en què el Sol està per damunt de l'horitzó augmenta quasi tres minuts cada dia.

DOS ECLIPSIS

   Durant la primavera de 2023 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna. L'eclipsi de Sol succeirà el 20 d'abril, serà de tipus mixt, i es veurà en el sud-est asiàtic i Oceania. L'eclipsi de Lluna tindrà lloc el 5 de maig, serà de tipus penumbral, i podrà veure's a Àfrica, Àsia i Oceania.

   Altres fenòmens d'interés astronòmic durant la primavera de 2023 són les pluges de meteors de les líridas, que el seu màxim s'espera cap al 23 d'abril, i les eta acuáridas, amb màxim cap al 6 de maig. Les llunes plenes de l'estació tindran lloc el 6 d'abril, el 5 de maig i el 4 de juny.

CANVI D'HORA

   Encara que tant el Parlament Europeu com la Comissió s'han pronunciat a favor d'eliminar els canvis d'hora en el futur, encara no existeix una decisió definitiva sobre aquest tema. Per això, durant 2023 seguirà en vigor el tradicional canvi d'hora que té lloc l'últim diumenge de març. A Espanya, aqueix dia, el 26 de març, a les 2 de la matinada hora peninsular, avançarem els rellotges una hora per a marcar les 3. A Canàries, la 1 de la matinada passarà a ser les 2.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal