Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Puig veu millor pronòstic a l'incendi de Villanueva de Viver després d'hores 'd'enorme dificultat'

Espera que aquest dilluns siga un dia "decisiu" per al control del foc, que es manté en el mateix perímetre i superfície afectada

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge, després de la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) de l'incendi de Vilanova de la Reina (Castelló), que a aquesta hora hi ha millor pronòstic per a avançar en l'extinció del foc, després d'una vesprada en la qual s'han viscut moments de "enorme dificultat" que han "posat a prova" el pla de contingència dissenyat, per la força del vent.

En aquesta línia, ha indicat que fins a les 4.00 de la matinada d'aquest dilluns els més de 500 efectius --més 50 camions-- que treballen sobre el terreny, després de la retirada dels aeris, tractaran de "blindar" al màxim el perímetre, que continua sent d'uns 40 quilòmetres, ja que posteriorment es preveu que la meteorologia es torne a complicar, amb ratxes fortes de vent.

Segons el 'president', aquest dilluns pot ser un dia "decisiu" en una nova etapa en la lluita contra aquest incendi que ha calcinat 3.800 hectàrees i pel qual hi ha desallotjades dels seus habitatges 1.500 persones de huit municipis i pedanies. De moment, no es preveu més desallotjaments encara que si fora necessari, es durien a terme.

Puig, que ha agraït l'"enorme esforç" que estan realitzant tots els efectius i organismes que participen en l'extinció, ha assenyalat que en aquesta jornada s'ha registrat un incident en les tasques que s'ha saldat amb un bomber que ha quedat ingressat per precaució.

Així ho ha assenyalat als mitjans a Barraques (Castelló), on està constituït el Lloc de Comandament Avançat (PMA), després de la reunió del Cecopi. Segons el 112 GVA, s'ha superat una jornada "complicada" en la qual s'ha mantingut la línia de defensa dels punts "més complicats" de l'incendi: el barranc Maigmona i les zones de Montant i Montanejos, i en la qual s'ha incorporat maquinària pesant en els termes municipals de Cirat i Montant per a establir àrees de defensa i discontinuïtat.

PUNTS AMB "FLAMA VIVA"

Durant aquesta nit es mantindran les línies de control per a evitar l'avanç del perímetre ja que hi ha punts amb "flama viva" i alguns despenges, a més de risc de carreres de foc "puntuals". La previsió meteorològica indica una "finestra d'oportunitat" per un descens de les temperatures i un acusat augment de la humitat durant la nit.

Puig ha detallat que entre les 16.30 i les 18.00 hores de la vesprada d'aquest diumenge s'han viscut "moments d'enorme dificultat", en els quals s'ha posat "a prova" el pla de contingència previst pel director de l'extinció, que ha pogut ser capaç de "donar la cobertura i coordinació necessària per a aquest moment d'extraordinària" complicació.

Per aquest motiu, considera que és una "molt bona notícia haver superat el dia en aquestes condicions" i ha fet referència a la "finestra d'oportunitat" que s'obri entre les 20.00 i les 4.00 hores per a l'extinció, amb una meteorologia més favorable perquè després tornarà a refermar el ponent fins al migdia, quan de nou baixaria d'intensitat. "Estem en un moment d'una certa serenitat per a afrontar la nit", ha apuntat.

Al seu judici, el fonamental en aquest incendi i l'èxit quan acabe serà que cap professional ni veí haja tingut cap desgràcia i, a partir d'ací, que tampoc s'hagen produït danys als estris i béns materials i que el mal al patrimoni natural "siga el menor possible".

DESPOBLACIÓ

El 'president', que ha indicat que les causes de l'incendi les determinarà la Guàrdia Civil, ha apuntat que la causa final dels incendis és la "deshumanziación del territori" juntament amb l'abandó de camps que acaben sent "polvorins".

Sobre crítiques de veïns que asseguren que no se'ls permet portar a pasturar als animals a algunes zones, Puig ha insistit que la causa principal dels incendis és la despoblació i ha recordat que, després dels incendis de l'estiu, en l'Alt Palància s'ha iniciat el plantejament d'un pla pilot per a vincular agricultura amb defensa del medi ambient.

"Cal sentir també els veïns en aquestes qüestions i no plantejar mai la protecció del medi natural confrontada amb l'acció humana natural en el territori", ha defensat i ha subratllat que no es tracta només de netejar la muntanya sinó de fer "un pas més enllà i trobar una nova acció quan han canviat els usos en el territori". "Ací cal persistir i, sobretot, comptant amb els ciutadans i entenent el funcionament del món rural i reforçant les polítiques antidespoblament", ha resolt.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon