Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pirotècnia Valenciana acomiada les Falles amb una mascletà 'brutal a València': 'Veníem a deixar el pavelló molt alt'

Laura Mengó i Paula Nieto viuen el seu últim dia al balcó de l'Ajuntament entre llàgrimes: "Posa fi a un cicle meravellós"

La Pirotècnia Valenciana ha sigut l'encarregada de posar el fermall final a les Falles de 2023 amb el tret aquest diumenge, Dia de San José, d'una 'mascletà' "brutal", de 260 quilos, que ha omplit de color la plaça de l'Ajuntament de València. "Veníem a deixar el pavelló molt alt en un 19 de març", ha subratllat el seu artífex, José Manuel Crespo.

Crespo ha destacat, en declaracions  que, al seu judici, aquesta última 'mascletà' ha sigut "molt bona" perquè "ha eixit tot segons el que es preveu". A més, ha incidit en què "és la gent qui posa la nota" i ha considerat que al públic "li ha agradat i ha respost molt bé".

"Veníem a deixar el pavelló molt alt en un 19 de març i crec que ho hem aconseguit per la resposta de la gent", ha expressat el gerent de l'empresa pirotècnica després de finalitzar l'espectacle. És la segona vegada que Pirotècnia Valenciana dispara l'últim dia de les festes, segons ha assenyalat Crespo.

En aquest sentit, l'artífex de l'espectacle pirotècnic --que aquest diumenge ha disparat acompanyat del seu fill de 19 anys, Manolo Crespo-- ha ressaltat que realitzar la 'mascletà' de l'últim dia de Falles genera "orgull, nerviosisme i responsabilitat, de tot una mica". "Ho portem bé i ara ja per la tercera", ha afirmat.

Aquesta 'mascletà', que ha comptat amb 260 quilos de pólvora, ha sigut dissenyada amb una primera fase aèria digitalitzada plena d'efectes de colors, verds, rojos i grocs, culminada amb un contundent colp. A continuació, han seguit una sèrie de retencions terrestres amb un ritme 'in crescendo' i, després de la cinquena, el públic ha embogit amb un "espectacular" terratrémol terrestre.

La signatura de Llanera de Ranes (València) s'ha acomiadat de la 'catedral de la pólvora' amb un tancament "original" amb un aeri digitalitzat.

De nou, les reines de les Festes de Burgos, les belleas del foc d'Alacant i les reines de l'Horta de Múrcia han presenciat la 'mascletà' des del balcó principal de l'Ajuntament com a convidades.

"POSA FI A UN CICLE MERAVELLÓS"

Per part seua, la Fallera Major, Laura Mengó, i la Fallera Major Infantil, Paula Nieto, han viscut aquest diumenge la seua última 'mascletà' com a màximes representants de les festes josefinas de 2023.

Després del tret, que han contemplat visiblement emocionada entre llàgrimes, Laura Mengó ha ressaltat, en declaracions a Europa Press, que la 'mascletà' d'aquest 19 de març ha sigut "inoblidable" perquè "posa fi a un cicle meravellós". "Ha sigut una experiència única i estic molt orgullosa d'haver pogut viure-ho com a màxima representant de la festa", ha expressat.

Així, ha assegurat que aquest serà "un any inoblidable", de "moltes emocions" i amb "un cúmul de tot", perquè "mai de la vida" va pensar que es convertiria en la Fallera Major de València: "Per a mi ha sigut un somni, un regal que m'ha donat València i del qual estaré sempre agraïda".

Paula Nieto ha afirmat que el "moment" de la 'mascletà' li ha "fet moltíssima pena". "He anat a totes les 'mascletàs', les he gaudides moltíssim i que aquesta haja sigut l'última m'ha entrat molta tristesa", ha dit molt emocionada.

Respecte al seu any com a Fallera Major Infantil de València ha asseverat que "ha sigut una sensació molt bonica". "Resumiria aquests dies com a dies emocionants, dies únics i inoblidables", s'ha acomiadat.

Finalment, el regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha expressat que les sensacions que li han deixat aquestes Falles han sigut "brutals". "No sé si tenim memòria del que va passar l'any passat, però a mi m'ha semblat espectacular aquesta 'mascletà' i la 'Nit del Foc' també crec que va ser brutal", ha remarcat l'edil, qui ha ressaltat que les festes "estan transcorrent bé, però encara queda la Cremà que és complicada".

CREU ROJA

Pel que respecta a l'assistència sanitària prestada en la 'mascletà' d'aquest dissabte, Creu Roja ha indicat que s'ha atés 47 persones, de les quals s'ha hagut d'evacuar a una dona per dolor abdominal, una altra per traumatisme i un home per cardiopatia.

Les assistències prestades han sigut a 14 homes i 12 dones per lipotímies, sis dones per crisis d'ansietat, un homes i tres dones per cremades --dues d'elles a causa de l'acte--, tres homes i tres dones per ferides --tres d'elles per l'acte--, una dona per traumatisme, una altra per dolor abdominal i dos homes i una dona per motius diversos que no s'han especificat.

En total, Creu Roja ha mobilitzat a 62 persones per a aquest operatiu: deu infermers, deu TES, 40 socorristes i dos coordinadors. Respecte als vehicles, han participat tres ambulàncies SVA, tres SVB, tres vehicles de transport i un de coordinació.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon