Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Magistrades del TC reivindiquen la necessitat d'una 'igualtat real': 'No podem consentir aquesta desraó social'

Magistrades del Tribunal Constitucional (TC) han reivindicat aquest 8 de març la necessitat d'aconseguir una "igualtat real" entre homes i dones, qualificant de "desraó social" la bretxa de gènere existent, malgrat els avanços reeixits en els últims anys.

"Sense igualtat real, tampoc hi haurà llibertat, justícia ni pluralisme polític", ha dit la vicepresidenta del TC, Inmaculada Montalbán, durant l'acte celebrat aquest dimecres en la cort de garanties amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

La vicepresidenta ha capitanejat aquesta celebració acompanyada de les magistrades María Luisa Segoviano, Laura Díez i Concepción Espejel, restant solament una de les dones que ara mateix integren el TC, María Luisa Balaguer, que s'ha absentat.

Montalbán ha destacat la labor del Tribunal Constitucional, recordant que des de les seues primeres sentències ha impulsat "una decidida defensa dels drets de les dones, amb una creixent consciència sobre la necessitat d'encarar des d'una perspectiva de gènere l'abast i contingut d'aquests".

En concret, ha posat l'accent en la positiva evolució en les successives composicions del Tribunal Constitucional, ressaltant que per primera vegada en la seua història, des del passat 9 de gener, compta amb cinc dones entre els seus onze membres.

No obstant això, la 'número dos' de la cort de garanties s'ha mostrat conscient que, malgrat els assoliments aconseguits, encara persisteixen "dificultats, incomprensions, violències i obstacles".


"INTOLERABLES" SITUACIONS DE DESIGUALTAT

Una de les veus més reivindicatives de l'acte ha sigut Segovià. L'ex presidenta de la Sala social del Suprem ha denunciat que, "a pesar que s'han fet passos molt importants, la igualtat real i efectiva encara no s'ha aconseguit".

Segovià ha emfatitzat que, si bé la "igualtat formal" s'ha aconseguit per les lleis que la garanteixen, entre elles la Constitució, "la realitat és tossuda" i mostra "intolerables" situacions de desigualtat, com la bretxa salarial o l'escassa presència femenina en llocs de poder.

"Tot això no ens pot deixar impassibles, creiem que la nostra lluita ha de continuar. No podem consentir aquesta desraó social, aquesta situació en la qual no hi ha igualtat i sembla que s'admet com una cosa normal", ha dit.

Per part seua, Espejel ha reflexionat sobre com tota democràcia s'erigeix sobre la igualtat de drets i la no discriminació. "Tant la mirada com la paraula de les dones resulten essencials per a redactar normes i aplicar-les", ha sostingut.

Durant l'acte s'ha reconegut la labor de la presidenta emèrita del TC María Emilia Casas, la magistrada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea Lorda Arastey i la magistrada del Tribunal Europeu de Drets Humans María Elósegui.

Espejel ha reconegut, en concret, la labor de les dones que treballen en el Constitucional, més enllà de les magistrades, un treball silenciós però fonamental, segons ha valorat. Quant a Díez, ha ressaltat el paper i l'esforç de les catedràtiques en la universitat espanyola durant aquestes dècades.


A més, a l'acte han assistit el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, els magistrats Enrique Arnaldo, César Tolosa i Juan Carlos Campo, així com nombroses autoritats judicials, com a vocals del Consell General del Poder Judicial, magistrats i fiscals del Tribunal Suprem i membres d'associacions jurídiques de dones.

Ara, com diria qualsevol mundà. Que ho posen en pràctica en les seues sentències!



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon