Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ONU aconsegueix un acord per a protegir l'Alta mar

Els països de l'ONU van aconseguir hui un acord per a establir un tractat que protegisca l'alta mar, un instrument que es negociava des de fa anys i que experts i organitzacions ecologistes consideren vital per a salvar els oceans.

El consens va arribar després d'una maratoniana ronda de negociacions que va arrancar el passat 20 de febrer i que tenia previst el seu tancament per a aquest divendres, però que va continuar durant tota la nit i la jornada del dissabte, amb més de 35 hores seguides de discussions, per a llimar les últimes diferències.

Entre altres coses, el text estableix les bases per a l'establiment de zones marines protegides, la qual cosa ha de facilitar que es complisca la promesa internacional de salvaguardar almenys el 30% dels oceans per a l'any 2030.

"El vaixell ha arribat a la costa", va anunciar la presidenta de les negociacions, una exhausta Rena Lee, per a confirmar que per fi hi havia consens sobre el document, notícia rebuda amb una gran ovació per les delegacions reunides en la seu de l'ONU.

A l'espera del tractat formal

L'adopció formal del tractat, no obstant això, haurà d'esperar una mica més, fins que un grup de tècnics garantisca la uniformitat dels termes emprats en ell i es traduïsca a les sis llengües oficials de l'ONU, segons van acordar el diumenge els països.

Alguns, entre ells Rússia, no obstant això, van deixar la porta oberta a reobrir algunes qüestions perquè no havien pogut revisar detalladament alguns punts a causa de les dures condicions de les últimes hores de la negociació i al fet que alguns dels seus experts ja havien abandonat Nova York.

Aquest tractat facilitarà l'establiment d'àrees marines protegides (AMP) en alta mar i proporcionarà directrius per a l'avaluació dels impactes ambientals de les activitats humanes en aquestes àrees, van explicar des de Pew Charitable Trusts

L'acord s'ha aconseguit després d'una sèrie de retards en les negociacions a causa de la pandèmia de COVID-19 i finalment ha sigut possible en la reunió que representants de més de 190 Estats membres de les Nacions Unides han celebrat en la seu de l'ONU a Nova York des del passat 20 de febrer i fins al 3 de març durant la cinquena sessió de la Conferència Intergovernamental sobre BBNJ.

En un tuit, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera ha assenyalat que es tracta de "una de les notícies més desitjades de la setmana" i ha expressat la seua satisfacció: "per fi, acord per a la protecció de la biodiversitat més enllà de les aigües jurisdiccionals. Ha costat massa anys i l'oceà el necessita".

L'hàbitat més gran de la Terra

L'Alta mar, l'àrea de l'oceà que es troba més enllà de les aigües nacionals dels països, és l'hàbitat més gran de la Terra i la llar de milions d'espècies, alberga abundants pesqueres, serveix com a rutes migratòries per a espècies com a balenes i taurons, i alberga ecosistemes notables com a corals d'aigües profundes i una altra rica vida marina.

Amb poc més de l'1% de l'alta mar actualment protegida, el nou Tractat proporcionarà un camí per a establir àrees marines protegides en aquestes aigües. També és una eina clau per a ajudar a complir l'objectiu recentment acordat de Kunming-Mont-real d'almenys un 30% de protecció dels oceans del món per a 2030 que es va acordar al desembre: el nivell mínim de protecció que els científics adverteixen que és necessari per a garantir un oceà saludable, recorden des de la High Sigues Alliance.

"Ha sigut un viatge molt llarg per a arribar a un Tractat. Mirarem als 52 estats que componen la High Ambition Coalition perquè lideren la tasca d'adoptar, ratificar i identificar àrees importants d'alta mar per a protegir ", va dir Rebecca Hubbard. "

Aquest tractat facilitarà l'establiment d'àrees marines protegides (AMP) en alta mar i proporcionarà directrius per a l'avaluació dels impactes ambientals de les activitats humanes en aquestes àrees.

"Les àrees marines protegida en alta mar poden exercir un paper fonamental en la creació de resiliència davant els impactes del canvi climàtic", va dir Liz Karan, directora del projecte de governança oceànica de Pew.

Per la seua part Minna Epps, Directora del Programa Global Marí i Polar, UICN ha dico: " El Tractat d'Alta mar obri el camí perquè la humanitat finalment brinde protecció a la vida marina en el nostre únic oceà. La seua adopció tanca bretxes essencials en el dret internacional i ofereix un marc perquè els governs treballen junts per a protegir la salut global dels oceans, la resiliència climàtica i el benestar socioeconòmic i la seguretat alimentària de milers de milions de persones".

Segons informació d'EFE

desde
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon