Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La reforma de la 'llei mordassa' cau en la Comissió d'Interior del Congrés després del vot en contra d'ERC i Bildu



   Socis parlamentaris del Govern critiquen la reforma plantejada per PSOE i Unides Podem en considerar-la "cosmètica"

   La reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy i és coneguda pels seus detractors com a 'llei mordassa', ha fracassat aquest dimarts pel vot en contra d'ERC i EH Bildu al dictamen elevat a la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats. Amb açò, seguirà en vigor el text que va aprovar el PP en 2015 amb la seua majoria absoluta.

   Esquerra i Bildu, els socis independentistes del Govern, ja havien avançat el seu rebuig a la proposició de llei en considerar "insuficients" els canvis pactats pel PSOE, Unides Podem i el PNB. "És una reforma light i edulcorada", han sostingut en la Comissió d'Interior.

   La reforma de la 'llei mordassa' va formar part del pacte d'investidura entre PSOE i Unides Podem. Després del seu pas per la ponència, on el text va tirar avant gràcies a una decisió d'última hora d'ERC, el dictamen s'ha votat aquest dimarts en la Comissió d'Interior però, sense el vot d'aquests dos aliats del Govern, no ha tirat avant degut a l'anunciada oposició del PP, Vox, Ciutadans i els altres grups.

L'INFORME NO S'ELEVA AL PLE

   En concret, en la votació d'aquest dimarts el text va recaptar els vots del PSOE, Unides Podem i el PNB, però va caure per un vot, 18 a 19, davant el rebuig del PP, Vox Ciudadanos, Junts, Navarra Suma i els aliats independentistes d'ERC i Bildu. Açò implica que l'informe de la ponència ja no s'elevarà al Ple del Congrés.

   El portaveu del PSOE, David Serrada, ha defès que no cal buscar "culpables" i des d'Unides Podem, Enrique Santiago (IU) ha agraït a la resta de socis el treball realitzat, malgrat les diferències insalvables en quatre aspectes: eliminar les pilotes de goma com a material antidisturbi, el rebuig de migrants en frontera i afegir "més objectivació" en la desobediència i faltes de respecte als agents.

   Els dos partits del Govern han coincidit que la proposta de reforma buscava garantir els drets dels ciutadans que van ser "coartats" pel PP en 2015, afegint "més garanties" a la tasca policial.

   Des del PNB, Mikel Legarda, també ha lamentat que decaiga el text que buscava no confondre el principi d'autoritat amb "autoritarisme". En la seua opinió, el dictamen sotmès a votació incidia en el "ús proporcionat" de les pilotes de goma, alguna cosa que s'ha d'abordar en protocols policials, sense prohibir-se en una llei orgànica com la de seguretat ciutadana.

UN DIA TRIST

   El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha lamentat que aquest dimarts és un "dia trist" perquè segueix vigent la 'llei mordassa' malgrat que van avisar des del primer moment que "si no es desactivaven les parts més lesives, estarien en contra d'activar una llei edulcorada".

   Per a Bildu, amb el text sotmès a votació els agents podrien seguir sancionant administrativament "al seu lliure albir", encara que tot seguit ha mostrat el seu respecte als partits com a PSOE i Unides Podem, als quals els "pareix suficient" amb el consensuat.

   Des d'ERC, María Dantas Carvalho ha insistit en la necessitat d'eliminar les pilotes de goma i prohibir les devolucions en frontera de migrants, encara que tant PSOE com Unides Podem han al·legat que les dos qüestions no estan regulades en la 'llei mordassa' sinó en protocols policials i la llei d'estrangeria. "No podem assumir una reforma que es queda curtíssima", s'ha justificat Carvalho.

   Junts ha assenyalat directament al Ministeri de l'Interior que dirigeix Fernando Grande-Marlaska per "torpedejar" la negociació. "La inexistent voluntat política d'un dels governs més progressistes impedeix reformar una de les lleis més regressives", ha sostingut Josep Pagés, esmentant altres casos com l'espionatge amb Pegasus i la infiltració de policies en moviments socials.

SINDICATS POLICIALS ULTRADRETANES

   Unides Podem s'ha dividit el seu torn perquè Ismael Cortés començara recordant que la proposició de llei que decau és un "compromís central" del pacte de Govern. Enrique Santiago (IU) ha avisat que hi ha "sindicats ultradretans" com Jusapol que han buscat "desestabilitzar" la proposta de llei, reunint-se a Gènova amb dirigents del PP. "Seria un drama acabar hui, demanem suport per a seguir treballant", ha dit.

   Tant PP com Vox, partidaris de continuar amb l'actual llei, la qual cosa han criticat és l'impuls d'un "nyap" que compta amb la "unanimitat" en contra dels sindicats policials. Ciutadans, per la seua banda, ha sostingut que s'ha de canviar la 'llei mordassa', però no com s'ha negociat, en al·lusió als grups independentistes.

   "Si la llei tira avant", ha dit la diputada del PP Ana Vázquez, "canviaran els grilletes de mans dels delinqüents a les mans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat; és la llei de seguretat de Sánchez, no la llei de seguretat dels ciutadans".

   El diputat del PSOE David Serrada ha contestat al PP recordant que la 'llei mordassa' es va aprovar en l'etapa de Jorge Fernández Díaz en el Ministeri de l'Interior, al·ludint a la seua imputació pel 'cas Kitchen'. El missatge final als seus socis ha sigut que "qualsevol tàctica electoralista no pot estar per damunt de l'interés ciutadà".

   Fora de la comissió, diversos grups parlamentaris, entre els quals figuren Compromís o Més País, han criticat la reforma de la llei en considerar-la "cosmètica". De forma paral·lela, han reclamat al PSOE complir el compromís adquirit en la seua investidura de derogar la norma.

"UNA DE LES GRANS DECEPCIONS"

   El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha lamentat que "no té sentit haver esperat ací per a, al final, fer una operació cosmètica" amb la legislació. A continuació, ha instat el PSOE a "ser valent" i "apostar" per les llibertats civils.

   En la mateixa línia, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha recordat que el Govern de Pedro Sánchez va nàixer amb el compromís de derogar aquesta "aberrant" llei, alguna cosa que es "va ratificar en les primeres negociacions, que no es podia maquillar". Per açò, en roda de premsa, ha titlat de "una de les grans decepcions d'aquesta legislatura" la "fallida" reforma.

   De la mateixa manera, el portaveu del BNG en la Cambra baixa, Néstor Rego, ha criticat els "incumplimentos" del Govern de coalició. "Aquestes forces (PSOE i Unides Podem) incompleixen el seu compromís, fan una reforma cosmètica", ha lamentat en roda de premsa.

   La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha criticat el Ministeri de l'Interior tracta amb suavitat els sindicats" policials, que "fan lobby" perquè els agents puguen seguir utilitzant pilotes de goma. Per la seua banda, el diputat del PDeCAT Genís Boadella ha afirmat que la "tensió" en el si de l'Executiu de coalició "explica en gran mesura per què les lleis no ixen de la millor manera possible".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon