Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El detector quàntic de la NASA aconsegueix una fita mundial

.Aquesta fotografia mostra diversos detectors PEACOQ poc després d'haver sigut impresos en una oblia de silici. La imatge del requadre mostra el detall d'un sol PEACOQ. Cada detector PEACOQ és una mica més xicotet que una moneda de deu centaus - NASA/JPL-CALTECH

La forma en què ordinadors quàntics situats a grans distàncies intercanvien enormes quantitats de dades quàntiques pot transformar-se amb nu nou detector del JPL i Caltech.

   Els ordinadors quàntics prometen funcionar milions de vegades més ràpid que els convencionals. Però per a comunicar-se a llarga distància, els ordinadors quàntics necessitaran una xarxa de comunicacions quàntica específica.

   Per a ajudar a crear aqueixa xarxa, científics del Laboratori de Propulsió a raig de la NASA i de Caltech han desenvolupat un dispositiu capaç de comptar enormes quantitats de fotons individuals -partícules quàntiques de llum- amb una precisió increïble.

   El detector PEACOQ (Performance-Enhanced Array for Counting Optical Quanta), similar al mesurament de gotes d'aigua ruixades per una mànega, és capaç de mesurar el moment exacte en què impacta cada fotó, amb una precisió de 100 billonésimas de segon, a un ritme de 1.500 milions de fotons per segon. Cap altre detector ha aconseguit aqueixa velocitat.

   "Transmetre informació quàntica a grans distàncies ha sigut, fins ara, molt limitat", afirma Ioana Craiciu, membre de l'equip del projecte PEACOQ, becària postdoctoral del JPL i autora principal d'un estudi que descriu aquests resultats. "Una nova tecnologia de detectors com el PEACOQ, capaç de mesurar fotons individuals amb una precisió d'una fracció de nanosegon, permet enviar informació quàntica a major velocitat, més lluny".

   Els ordinadors convencionals transmeten dades a través de mòdems i xarxes de telecomunicacions fent còpies de la informació com una sèrie de 1s i 0s, també anomenats bits. A continuació, els bits es transmeten a través de cables, fibres òptiques i l'espai mitjançant centellejos de llum o polsos d'ones de ràdio. Quan es reben, els bits es tornen a assemblar per a recrear les dades que es van transmetre originalment.

   Els ordinadors quàntics es comuniquen de manera diferent. Codifiquen la informació com a bits quàntics -o qubits- en partícules fonamentals, com a electrons i fotons, que no poden copiar-se i retransmetre's sense ser destruïdes. Per a major complexitat, la informació quàntica transmesa per fibres òptiques mitjançant fotons codificats es degrada al cap d'unes poques desenes de quilòmetres, el que limita enormement la grandària de qualsevol xarxa futura.

   Perquè els ordinadors quàntics es comuniquen més enllà d'aquestes limitacions, una xarxa quàntica òptica dedicada a l'espai lliure podria incloure "nodes" espacials a bord de satèl·lits en òrbita al voltant de la Terra. Aquests nodes retransmetrien dades generant parells de fotons entrellaçats que s'enviarien a dues terminals d'ordinadors quàntics situats en terra, a centenars o fins i tot milers de quilòmetres de distància entre si.

   Els parells de fotons entrellaçats estan tan íntimament connectats que el mesurament d'un afecta immediatament als resultats del mesurament de l'altre, fins i tot quan estan separats per una gran distància. Però perquè aquests fotons entrellaçats siguen rebuts en terra pel terminal d'un ordinador quàntic, es necessita un detector molt sensible com PEACOQ per a mesurar amb precisió el moment en què rep cada fotó i entregar les dades que conté.



   

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon