Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Dormir menys de 5 hores pot duplicar el risc d'obstrucció de les artèries de les cames

Dormir menys de cinc hores per nit s'associa amb una probabilitat 74% major de desenvolupar malaltia arterial perifèrica (EAP) en comparació amb set a huit hores, segons un estudi publicat en el 'European Heart Journal - Open', una revista de la Societat Europea de Cardiologia.

"El nostre estudi suggereix que dormir entre set i huit hores per nit és un bon hàbit per a reduir el risc de arteriopatía perifèrica", afirma l'autor de l'estudi, el doctor Shuai Iuan, de l'Institut Karolinska d'Estocolm (Suècia).

Més de 200 milions de persones a tot el món pateixen arteriopatía perifèrica, una malaltia en la qual les artèries de les cames s'obstrueixen, restringint el flux sanguini i augmentant el risc de ictus i infart de miocardi.

Segons el doctor Iuan, "el somni nocturn insuficient i les migdiades diürnes s'han associat anteriorment a un major risc de malaltia coronària que, igual que la arteriopatía perifèrica, és causada per l'obstrucció de les artèries. A més, els problemes de somni figuren entre les principals queixes dels pacients amb arteriopatía perifèrica --afig--. Hi ha poques dades sobre l'impacte dels hàbits de somni en la arteriopatía perifèrica i viceversa, i el nostre estudi pretenia omplir aqueix buit".

L'estudi va incloure a més de 650.000 participants i es va realitzar en dues parts. En primer lloc, els investigadors van analitzar les associacions de la duració del somni i les migdiades diürnes amb el risc de arteriopatía perifèrica. En la segona part, els investigadors van utilitzar dades genètiques per a realitzar assajos controlats aleatoris naturals per a examinar la causalitat de les associacions.

El doctor Iuan explica que "les anàlisis observacionals estan limitats per la causalitat inversa, cosa que significa que si es troba una associació entre els hàbits de somni i la arteriopatía perifèrica, no podem estar segurs de si els hàbits de somni van causar la arteriopatía perifèrica o si la arteriopatía perifèrica va causar els hàbits de somni --afig--. L'aleatorització mendeliana és un mètode sòlid per a avaluar la causalitat i proporciona més certesa sobre els resultats".

En conjunt, les proves més sòlides es referien al somni curt, la relació del qual amb la arteriopatía perifèrica era bidireccional. En una anàlisi observacional de 53.416 adults, dormir menys de cinc hores per nit es va associar amb un risc quasi doble de patir arteriopatía perifèrica en comparació amb dormir entre set i huit hores. Aquesta troballa va ser recolzada per anàlisis addicionals en 156.582 i 452.028 individus.

En els estudis causals, dormir poc es va associar a un major risc de patir arteriopatía perifèrica i, a més, la arteriopatía perifèrica es va associar a una major probabilitat de dormir poc. "Els resultats indiquen que un somni nocturn breu pot augmentar la probabilitat de patir arteriopatía perifèrica, i que tindre arteriopatía perifèrica augmenta el risc de dormir poc", indica el doctor Iuan.

Quant al somni prolongat, en una anàlisi observacional de 53.416 adults, dormir huit hores o més per nit es va relacionar amb un risc un 24% major de EAP en comparació amb dormir entre set i huit hores. Aquesta troballa va ser recolzada per anàlisi en dues poblacions més àmplies de 156.582 i 452.028 individus.

No obstant això, no es van trobar relacions causals entre el somni prolongat i la arteriopatía perifèrica. Es van obtindre resultats similars en el cas de la migdiada, ja que els que dormien durant el dia tenien un risc un 32% major de patir arteriopatía perifèrica que els que no ho feien, però no es van trobar relacions causals.

"Es necessiten més estudis sobre les relacions entre el somni nocturn prolongat, la migdiada diürna i la arteriopatía perifèrica --apunta Iuan--. Encara que trobem associacions en els estudis observacionals, no vam poder confirmar la causalitat".

Conclou a més que "es necessita més investigació sobre com interrompre el vincle bidireccional entre la falta de somni i la arteriopatía perifèrica. Els canvis en l'estil de vida que ajuden a dormir més, com l'activitat física, poden reduir el risc de patir arteriopatía perifèrica. Per als pacients amb arteriopatía perifèrica, optimitzar el tractament del dolor podria permetre'ls dormir bé", suggereix.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon