Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Dissenyen un mètode per prevenir la propagació de malalties infeccioses a aeroports

L'objectiu de construir un telescopi submarí d'aquest tipus és detectar neutrins d'alta energia. Es creu que les partícules es produeixen fora del sistema solar. Segons Chen, detectar els neutrins que passen a través del telescopi contribuirà a resoldre un enigma científic centenari sobre l'origen dels raigs còsmics.

A principis del segle XX, els científics van descobrir que la Terra és bombardejada constantment per partícules energètiques de l'espai exterior anomenades raigs còsmics. En 2021, el Gran Observatori de pluges d'aire a gran altitud de la Xina (LHAASO) va detectar 12 fonts de llamps gamma que es creu que provenen de les mateixes fonts que els raigs còsmics.

Chen va dir que una hipòtesi popular és que els neutrins d'alta energia i els raigs gamma es produeixen potencialment simultània quan s'originen els raigs còsmics d'alta energia.

"Si podem detectar les dues partícules juntes, podem determinar l'origen dels raigs còsmics", va dir Chen.

En passar per l'aigua, els neutrins xocaran amb el nucli atòmic i produiran partícules secundàries, emetent senyals de llum que poden ser captades per detectors sota l'aigua.

Algunes investigacions ja insinuen aquesta possibilitat, i Chen creu que la detecció de neutrins podria rastrejar l'origen d'aquesta misteriosa radiació espacial.

Quant per què els científics despleguen el telescopi en les profunditats de l'aigua, Chen va dir que des d'1 km per davall de la superfície, la llum del sol no penetra en la foscor; i com no es pot realitzar la fotosíntesi, tampoc hi ha peixos ni microorganismes.

En 2022, més de 61 milions de persones van transitar per l'aeroport més concorregut d'Europa: Londres-Heathrow. Això suposa que, cada dia, més de 160.000 persones de diferents parts del món van compartir el mateix espai. Per a evitar que els primers casos no detectats de virus com el SARS-CoV-2 o la grip H1N1 deriven en un problema epidemiològic, un estudi liderat per l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) planteja un model matemàtic que identifica les zones amb major risc de contagi en mitjans de transport, i recull recomanacions per a evitar la seua expansió. El resultats es publiquen en la revista Nature Communications.

Quan una persona tus, parla, i fins i tot respira, emet xicotetes gotes respiratòries a l'aire circumdant. Aquestes partícules suspeses en l'aire, conegudes com a aerosols, poden portar partícules virals d'una persona contagiada. Per això, la relació entre el nombre de persones i l'espai disponible és fonamental a l'hora de frenar la propagació de malalties contagioses. "Les interaccions socials pròximes són fonamentals en la transmissió de patologies infeccioses, per la qual cosa les aglomeracions i multituds són un risc seriós per a desencadenar esdeveniments de súper-propagació. Hi ha ocasions en les quals mantindre la distància interpersonal pot ser un desafiament, com, per exemple, en els centres de transport", destaca José Javier Ramasco, investigador del CSIC que ha participat en l'estudi.

Tal com assenyala l'investigador, "aquests llocs es dissenyen per a optimitzar l'eficiència logística, no per a reduir l'aglomeració", per la qual cosa identificar les zones més concorregudes pot ser clau per a atenuar el risc de propagació de noves malalties infeccioses. Segons l'estudi, aquest objectiu s'aconsegueix a través d'un model matemàtic capaç de detectar aquells espais, dins de l'aeroport, amb més probabilitats per a la transmissió de malalties.

Els investigadors van aplicar el nou sistema per a estudiar com s'expandeixen virus com la grip H1N1, el SARS-CoV-1 i el SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de COVID-19. Mitjançant l'anàlisi dels itineraris de més de 200.000 individus anònims, recollits en l'aeroport londinenc de Heathrow entre febrer i agost de 2017, van determinar les zones amb major risc de contagi: zones d'aglomeració de passatgers com a sales amb serveis (per exemple, botigues, bars i restaurants) o de control. Això es produeix en connectar a moltes persones, en un mateix lloc i durant llargs períodes de temps. "La perillositat de les zones per al contagi sorgeix com un balanç entre el nombre de persones que passen per allí i el temps que romanen juntes. No sempre aqueixos llocs són els més concorreguts, sinó que es necessita un temps en els contactes per a transmetre la malaltia", explica Ramasco.

Una vegada identificats els punts calents de contagi, és possible elaborar una política d'immunització espacial per a evitar o reduir el risc que el patogen s'estenga més enllà dels primers casos no detectats. Això s'aconseguiria a través de l'ús de raigs ultraviolats, desinfecció de superfícies o el filtrat de l'aire. A més, els investigadors assenyalen que el mètode pot aplicar-se per a controlar qualsevol altre patogen no caracteritzat (malalties emergents) i que és generalitzable a altres mitjans de transport. "Es pot utilitzar en les estacions de tren, de metre, de bus o altres llocs concorreguts en les quals no és possible mantindre distàncies interpersonals com els centres comercials o els centres de convencions", remarca.

El projecte és fruit d'una col·laboració multidisciplinària internacional desenvolupada dins de les Plataformes Temàtiques Interdisciplinàries del CSIC Salut Global i Mobility 2030. Al costat del IFISC, centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears, han participat l'Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França (Inserm), la fundació Bruno Kessler, a Itàlia, i l'empresa Cuebiq Inc, que recull les ubicacions dels usuaris i les integra de manera anònima.

"La implementant de mesures d'immunització espacial en les zones de major risc ajudaria a contindre i/o retardar l'expansió d'agents infecciosos en aeroports de tot el món, sent d'especial utilitat en fases inicials d'una pandèmia, quan encara no s'han desenvolupat fàrmacs", conclouen els investigadors.

Alejandro Parrilla García / CSIC Comunicación


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon