Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Detingut un home acusat de robar 15.000 metres de cable de coure a xalets i obres del Camp de Túria

  Segons ha informat l'institut armat en un comunicat, al detingut se'l considera responsable de robatoris de material de coure en les localitats de l'Eliana, la Pobla de Vallbona, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve. Al detingut, de nacionalitat espanyola, se li imputen 14 delictes de robatori amb força en les coses i dues d'apropiació indeguda.

Actuava al Camp de Túria, en obres o segones residències prop de la línia de metro i principalment en festius i caps de setmana

Agents de la Guàrdia Civil han detingut a l'Eliana (València) a un home de 40 anys com a presumpte autor del robatori de 15.000 metres de cable de coure i provocar danys en instal·lacions per més de 80.000 euros. A l'ara arrestat presumptament actuava en diferents localitats del Camp de Túria, en obres o segones residències prop de la línia de metro i, principalment, en caps de setmana i festius.

Des de novembre de 2022 els agents havien detectat un "alt increment" de furts i robatoris amb força de materials metàl·lics relacionats amb el coure, sobretot cable i elements d'instal·lacions elèctriques, fomentats, entre altres factors, per l'increment de preu d'aquest metall.

Els fets es focalitzaven en zones d'urbanitzacions amb predominança d'habitatges tipus xalets i similars en aqueixes localitats. Els agents van incrementar les labors de vigilància en les zones afectades i les inspeccions en centres de reciclatges metàl·lics --com chatarrerías-- tant de la seua demarcació policial com del cinturó metropolità de València, en el marc de la 'Operació Kypro'.

Els agents van dur a terme una important labor d'anàlisi dels diferents robatoris denunciats, que els va permetre comprovar que es concentraven en tots dos costats de la via de la Línia 2 de Metrovalencia (Llíria-Torrent) i a pocs minuts a peu de les mateixes tres estacions. Pràcticament tots els robatoris es produïen bé en xalets en reformes o construcció o bé en segones residències i es concentraven temporalment durant els festius i caps de setmana.

La investigació dels agents de la Guàrdia Civil és delimitada gràcies a la identificació d'un home al qual li figuraven nombrosos antecedents policials relacionats amb robatoris de coure, realitzada per agents de Policia Local de Riba-roja en una estació de metro, en el moment en el qual portava en dues motxilles cablejat elèctric sostret i eines de tall.

Després d'aquesta pista, els agents continuen amb la investigació, que va permetre detectar nombroses vendes realitzades per aquesta persona en una chatarrería de la localitat de Llíria. Concretament, va acudir fins a 39 ocasions en les quals va entregar un total de 992 quilograms de metall, tots d'origen il·lícit. D'ells 269 eren quilograms de cable ja pelat i 420 sense pelar en diversos gruixos, amb una estimació de més de 15.000 metres de cablejat de coure.

Les vendes coincidien en dates i temps amb gran part dels robatoris denunciats, així com les quantitats i tipologies de productes venuts. Respecte al modus operandi, segons la Guàrdia Civil, el presumpte autor ocupava un xalet en obres o de recent construcció, durant el període de descans setmanal dels treballadors, mitjançant escalament o forçant els tancaments.


Una vegada a l'interior, procedia a desmantellar per complet tota la instal·lació elèctrica, la qual cosa produïa grans destrosses i danys materials en parets i sostres en arrancar el cablejat. A més, sempre que tenia oportunitat, procedia a pelar el cable 'in situ', valent-se de fulles, i a desmuntar la instal·lació del circuit de calefacció i l'aixeteria.


Els dilluns acudia amb metro a la localitat de Llíria per a vendre els efectes sostrets, que portava en dos macutos de grans dimensions. El passat 17 de febrer, la Guàrdia Civil de València va procedir a la detenció del presumpte autor quan aquest es disposava a accedir a una residència de majors en desús de la població de l'Eliana, que ja es trobava ocupant i de la qual ja s'havia sostret gran quantitat de coure i aixeteria.


En el moment de la seua detenció li van intervindre uns 100 metres de coure de 16 mm de secció, tenalles, eines de tall tipus cúters, tornavisos, tres motxilles, un petate, dues terminals mòbils i 39 factures de venda. El valor total dels danys ocasionats ascendeix a més de 80.000 euros. Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Llíria.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon