Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Nova bombolla molecular als núvols de Taure


   Científics xinesos han identificat una nova bambolla molecular en el senyal de monòxid de carboni procedent dels núvols moleculars de Taure.

Aquestes observacions es van realitzar utilitzant el telescopi de 30 metres de l'Institut de Radioastronomia en el Rang Mil·limètric (IRAM) i el Telescopi James Clerk Maxwell (JCMT). L'estudi es va publicar en The Astrophysical Journal.

El procés de formació estel·lar interactua amb l'entorn circumdant i produeix fenòmens dinàmics observables, com a fluxos d'eixida i bambolles, coneguts col·lectivament com a retroalimentacions estel·lars. Com una de les principals fonts d'injecció d'energia en el núvol natal, aquestes retroalimentacions són crítiques per a l'evolució del mitjà interestel·lar.

"Mitjançant una anàlisi combinada amb el sondeig del FCRAO (Five College Radi Astronomy Observatory) del núvol molecular de Taure, descobrim un flux d'eixida situat en el centre de la bambolla molecular", afirma en un comunicat DUAN Yan, doctorando del NAOC (National Astronommy Observatories of China) i primer autor de l'estudi.afirma

Basant-se en les dades de Gaia EDR3, els investigadors van suggerir que un parell d'estreles binàries T Tauri podrien haver produït la bambolla molecular fa 70.000 anys. Només s'havia descrit un cas similar d'una bambolla molecular coexistint amb un flux d'eixida (en Orión A).

Aquest descobriment dona suport a l'origen comú de les bambolles moleculars i els fluxos d'eixida. Millora la nostra comprensió de com la retroalimentació estel·lar actua sobre els núvols moleculars. La detecció de l'estructura bambolla-flux proporciona noves proves observacionals de la retroalimentació de les estreles Tauri al mitjà interestel·lar.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon