Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Llíria dedicarà un memorial a les víctimes del franquisme durant la Guerra civil, la repressió i la dictadur


La Regidoria de Memòria Democràtica presentarà, el 25 de febrer, este projecte que inclou també una ruta interactiva


La Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Llíria presentarà, el pròxim 25 de febrer, la ruta i memorial "IP31. La força del record és la capacitat d'estimar". Este projecte, creat per l'artista Rafael Tormo, pretén ser un homenatge a les víctimes del franquisme durant la Guerra Civil, la repressió i la dictadura.

L'acte donarà començament a les 11.00 hores amb l'inici de la ruta que partirà des de Ca la Vila. Al llarg d'ella, es podran trobar diferents tòtems dotats de codis QR que recullen testimoniatges d'investigadors i divulgadors sobre la matèria, i de familiars de les víctimes. A les 12.00 hores s'inaugurarà, al cementeri municipal, el memorial de l'artista dedicat a elles.

La regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, ha incidit en "la singularitat d'este projecte, que no sols dignifica la memòria de les víctimes, sinó que, a més, conjumina l'educació i la visió dels joves al costat de la conceptualitat, l'art i la memòria col·lectiva contemporània, amb el màxim rigor històric i amb la finalitat d'explorar i captar les vivències de les nostres persones majors des de nous angles".

L'aproximació dels més joves, en este cas de l'alumnat de l'IES Camp de Túria, més desafectats generacionalment pels successos que este monument homenatja i rememora, es realitza des d'una perspectiva artística que tracta de fer possible la transmissió del relat col·lectiu, fent ús d'una experiència sensitiva que els connecta amb una percepció més enllà dels mers fets històrics.

El projecte ha comptat amb la col·laboració dels investigadors Joan Josep Adrià, Paco Rozalén, Miquel Sánchez, Miquel Fernández i Manolo Sánchez, l'IES Camp de Túria, l'Associació de Familiars i Víctimes del Franquisme en el Cementeri de Llíria, i amb el treball de la ceramista Eugenia Boscà, amb taller a Llíria, i el realitzador audiovisual Marc Martínez.

El memorial comprén la ruta entre Ca la Vila i el cementeri municipal, que inclou vídeos amb testimoniatges i vivències, i en la qual ha cobrat especial importància la confecció d'un herbari de plantes "que possiblement van ser l'últim paisatge que van vore aquelles persones que van acabar afusellades i enterrades en les fosses comunes", comenta l'artista Rafael Tormo, i que s'han inclòs en el propi monument.

Igualment, el creador de "IP31. La força del record és la capacitat d'estimar" explica que este projecte "tracta d'explorar el relat històric a través de l'escolta d'experiències personals, aportacions de divulgadors o l'aproximació de la gent jove a aquest període, i amb la pràctica artística per a explorar tots els sentits".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon