Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

'L’envelliment actiu' i 'Escola de Ciutadania', projectes guanyadors dels II Premis Participa-Acció de la Generalitat

La consellera de Participació clausura la cerimònia d’entrega de guardons de la segona edició dels premis Participa-Acció

Pérez Garijo destaca el valor de la participació ciutadana en la vida pública per “avançar cap a una societat més activa, lliure i democràtica”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha clausurat la cerimònia d'entrega dels II Premis Participa-Acció de la Generalitat en la qual han estat guardonats sis projectes en matèria de participació ciutadana i foment de l'associacionisme.

Pérez Garijo ha remarcat el valor de la participació ciutadana en la vida pública per "avançar cap a una societat més activa, lliure i democràtica", on els ciutadans i ciutadanes "intervinguen en la vida pública per a millorar les coses".

La consellera ha donat l'enhorabona a les entitats premiades i ha agraït "l'alt nivell de participació" que hi ha hagut aquesta segona edició dels Premis Participa-Acció, la qual cosa "torna a demostrar que la ciutadania valenciana té ganes d'intervenir en la societat i que quan disposa d'eines actua de manera responsable i pensant en el bé comú".

Pérez Garijo ha destacat que els premis "són el reconeixement a projectes que aporten valor i innovació i amb ells volem donar una major rellevància al paper de la participació en la nostra vida social i fer visible la importància del treball col·lectiu".

Durant la seua intervenció, la consellera ha parlat de la importància de la participació en la construcció de societats més lliures i millors perquè les societats participatives "generen comunitats més integrades, on totes les persones se senten part de les decisions que es prenen".

Projectes premiats

La cerimònia, conduïda per la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, ha comptat amb la intervenció del secretari autonòmic de Participació, Antoni Llorente, qui també ha entregat un dels guardons.

Els II Premis Participa-Acció de la Generalitat han guardonat tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i altres tres propostes en la categoria d'educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania per aportar valor e innovació en aquestes àrees. Els premis han consistit en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica entre 1.000 i 4.000 euros.

En matèria de participació ciutadana els guardonats han sigut l'associació de Convivència Parc Lidón pel projecte 'Jo a ma casa', que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 4.000 euros; l'associació Interpreta Natura amb el segon premi, per la proposta 'Escola rural activa: reviu lo rural', proveït amb 2.500 euros: mentrestant la Psicòlegs sense Fronteres ha aconseguit el tercer premi per 'A peu de barri: programa intercultural per a la participació comunitària', amb una quantia de 1.000 euros.

L'associació de Convivència Parc Lidón és una associació de persones majors d'àmbit privat no lucratiu a Castelló que sorgeix amb la finalitat d'implantar un model innovador d'envelliment a casa autogestionat com a alternativa a les residències de persones majors.

El projecte guanyador 'Jo a ma casa' és una iniciativa en la qual participen els propis usuaris de l'associació a través d'aquest programa que pretén millorar la vida de present i futur de les persones majors, mobilitzar els recursos ja existents per a afavorir la sociabilitat i crear sinergies que faciliten l'envelliment actiu de les persones més vulnerables per a millorar el seu benestar i qualitat de vida en la llar.

La proposta de l'associació sense ànim de lucre Interpreta Natura dedicada a la conservació del patrimoni natural, material i cultural dels municipis rurals a través de la participació busca oferir una educació experimental i en contacte amb la naturalesa per a escoltar les veus de les persones que habiten els pobles i les seues realitats, a més d'atraure a noves famílies a les zones rurals i fer front al repte demogràfic.

Treballen en el territori valencià a través del projecte d'Escoles Rurals Actives (ERA) en les quals es busca la participació familiar i veïnal en la proposta d'activitats que vinculen a l'alumnat amb el territori i la comunitat. ERA ja es troba present en set aularis de l'Alt Palància (Azuébar, Chóvar, Sot de Ferrer, Almedíjar, Navajas, Castellnovo i Vall de Almonacid) en els quals més de 170 alumnes i professorat han gaudit de les seues activitats.

'A peu de barri' de la Psicòlegs sense Fronteres, organització no lucrativa d'acció humanitària que aporta assistència psicològica a persones que pertanyen a poblacions o grups marginats social, econòmica o culturalment, ha aconseguit el tercer lloc dels premis Participa-Acció. La seua proposta s'ha consisteix en una intervenció comunitària intercultural emmarcada en el barri de la Fontsana que porta en marxa 8 anys.

El projecte pretén crear espais en els quals persones procedents d'àmbits culturals diferents puguen trobar-se, reconéixer-se i intercanviar impressions, de manera que es fomente el contacte directe amb la diversitat i una resposta directa a les necessitats trobades després dels processos diagnòstics participatius.

Quant a la modalitat de projectes d'educació en la participació han resultat premiats l'associació Jovesólides per la proposada 'Escola de ciutadania per a la inclusió de les persones migrants en la Comunitat Valenciana', que ha aconseguit el primer premi, que ascendeix a 4.000 euros; el segon premi ha sigut per a l'associació Quera per la iniciativa 'Participa a l'escola', dotat amb 2.500 euros; mentre que el tercer lloc l'ocupa la mancomunitat La Vega que rebrà 1.000 euros per al projecte 'Consells d'infància i adolescència, una experiència de participació infantil i adolescent des d'una mancomunitat'.

'Escola de ciutadania' de l'associació Jovesólides que actua de manera preferent en el barri de la Coma a Paterna s'ha alçat amb el primer premi d'aquesta categoria. El projecte es desenvolupa en el Col·legi Major La Coma per a donar resposta a les necessitats detectades en matèria de participació ciutadana i foment de l'associacionisme, afavorir la inclusió de persones migrants de la Comunitat Valenciana i la seua participació activa en la societat, a través d'eines de capacitació, apoderament personal i gestió positiva de la interculturalitat.

El segon premi ha sigut per a l'associació Quera per la iniciativa 'Participa a l'escola', un projecte que se centra en sensibilitzar a l'alumnat sobre el seu dret a participar en el seu centre educatiu, així com les estratègies i recursos per a dur-lo a terme.

S'utilitza metodologia transversal a través del joc i compta amb l'ajuda d'un professorat implicat que rep una formació teoricopràctica prèvia en matèria de participació infantil, inclusió i convivència a l'escola impartida per un expert tècnic. Es desenvolupa en tres col·legis de la Comunitat Valenciana: Catarroja, Mislata i Onda.

La proposada 'Consells d'infància i adolescència, una experiència de participació infantil i adolescent des d'una mancomunitat' de la mancomunitat la Vega ha aconseguit el tercer premi per aquesta iniciativa que pretén fomentar la participació infantil i adolescent en el desenvolupament de les polítiques d'infància i adolescència adequades a cada realitat municipal.

Per a això, s'han posat en marxa a nivell local, quatre Consells Locals d'Infància i Adolescència en Algorba, Jacarilla, Redován i San Miguel de Salinas, la qual cosa permet disposar d'òrgans de participació municipals amb autonomia per a tractar les qüestions que afecten la infància des de cada realitat municipal i traslladar totes aqueixes aportacions en el Consell Mancomunat per a la seua consulta i resolució compartida.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon