Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La sàtira política regna a l'Exposició del Ninot amb les incorporacions de Putin i la guerra d'Ucraïna

Pedro Sánchez, Joan Ribó, Carlos Galiana i Pere Fuset, entre els protagonistes de les escenes

 La sàtira i la crítica política domina un any més la Exposició del Ninot, a la qual s'incorporen com a novetat les figures dedicades a la guerra d'Ucraïna, Vladimir Putin i a la pujada dels preus en una mostra que deixa arrere els esments a la pandèmia. Entre els personatges polítics que acaparen els 'ninots', un any més, es troben Pedro Sánchez, Joan Ribó, Sandra Gómez, Carlos Galiana o Pere Fuset, les figures del qual aspiren a salvar-se de les flames.

La política local i autonòmica s'emporta bona part de la sàtira, amb les ja habituals crítiques als regidors de l'Ajuntament de València, amb la ja tradicional èmfasi cap a l'edil de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, però també sobre els regidors de Compromís Carlos Galiana i Pere Fuset o la socialista Sandra Gómez.

Aquest assumpte no ha passat desapercebut per als artistes fallers, els qui han representat a l'edil de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València en diversos dels 'ninots'. Des del "amor, jo et voldré igual encara que et vages de Junta" que li dedica la seua parella en la figura de Javi Rico per a la comissió Illes Canàries-Dama d'Elx, fins a la "fugida d'Egipte" que representen en el 'ninot' de Joserra Lisarde per a Cadiz-Capellà Femenía, Puerto Rico.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldessa Sandra Gómez protagonitzen, nus, el 'ninot' de la comissió Regne de València-Duc de Calàbria, de Sergio Musoles, dedicat a la Capitalitat Verda, en el qual "busquen vots" mentre intenten "menjar-se la 'pometa' per a fer-li a l'altre 'desfeta' convertint-ho en subaltern". Tot això, mentre són observats per una serp que es mostra "inquieta" quan "veu les enquestes de la dreta".

La política autonòmica és la que passa més desapercebuda, sense cap esment enguany per al 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, i la ja ex vicepresidenta Mónica Oltra, que en anys anteriors acaparaven infinitat de 'ninots'. Tampoc hi ha cap figura en aquesta ocasió dedicada a representants polítics del PP i Ciutadans, mentre que a Vox hi ha un únic esment dins del "Jukevox" --una caixa de música-- de Banyuls & Ruiz per a la falla Doctor Gil i Morte-Vila Berberá.

En el pla nacional, l'atenció recau en el president del Govern, Pedro Sánchez, vestit de sevillana en el "tablao flamenc La Moncloa", una obra de Manuel Martínez Reig per a la comissió Maestro Rodrigo-General Avilés.

L'àmbit internacional irromp amb força per la situació derivada de la guerra a Ucraïna, Vladimir Putin o Joe Biden. El dirigent rus protagonitza la creació de Pere Baenas per a la falla Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, que a més ha sigut pintada amb materials sostenibles. Putin amenaçant amb pressionar el botó de 'Game Over' i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, amb una pistola al costat d'una caldera d'energies nuclears escenifiquen el 'ninot'. Temàtica que també utilitza Mario Cardells per a Cuba-Dénia, que representa al dirigent rus damunt del taüt dels "drets humans" i en el pitet dels quals es pot llegir "fill de Putin".

Fora de la política, la Exposició del Ninot deixa arrere la pandèmia --no hi ha cap esment enguany al coronavirus-- i recupera els temes més socials i televisius, com a esments al programa 'Masterchef', a la sèrie 'Joc de Trons' o l'escriptor Màxim Horta com a dependent d'una oficina de Turisme de la Comunitat Valenciana.

Entre l'àmplia varietat de personatges reflectits en els 'ninots' també apareix el rei Joan Carles caracteritzat com un component d'una estudiantina, damunt de sacs de diners i de bitllets de 500 euros, una creació de l'artesà Vicente Herrando per a la falla Barri Sant Isidre.

En la modalitat infantil, destaca el 'ninot' de Ceballos i Sanabria per a la comissió Plaça de la Reina-Pau-Sant Vicent, dedicat a la Verge dels Desemparats pel Centenari de la Coronació, sota el lema 'S'empara baix tot mant'; i el de Mario Pérez per a Duc de Gaeta-Pobla de Farnals que representa a la 'Estoreta Velleta', el "punt d'inici de les Falles", tots dos en secció Especial.

HORARI

La Exposició del Ninot s'inaugura aquest divendres i el dissabte obrirà les seues portes al públic. Els 3.600 metres quadrats de la sala de les Arquerías del Museu de les Ciències acolliran durant les pròximes setmanes els prop de 760 'ninots' grans i infantils que optaran a l'indult a través del vot de les persones que visiten la mostra. A partir del dissabte, l'horari de l'exposició serà de 10.00 a 20.00 hores de dilluns a dijous i de 10.00 a 21.00 hores de divendres a diumenge.

Les entrades es podran adquirir per les vies habituals que habilita la Ciutat dels Arts i els Cincies i estaran a l'abast del públic general per 3 euros i per 1,50 euros per a xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys, persones majors de 65 anys o amb diversitat funcional i persones sòcies de la Ciutat dels Arts i els Cincies la passada de la qual incloga el Museu de les Ciències. Per part seua, les comissions falleres podran acudir de manera gratuïta.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon