Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La patronal de la dependència es manifesta i exigeix tornar al model d'accés al sistema de dependència

Convocats per AERTE i el seu president José María  Toro,  diversos centenars de persones s'han concentrat aquest dijous davant la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a mostrar el seu rebuig a "les retallades" en les ajudes i reclamar un "nou model sostenible" d'accés al sistema de salut mental i de dependència, que fomente l'"autonomia" de les persones "i la seua atenció quan així ho requerisquen".


En la protesta, celebrada sota el lema "Contra el bloqueig de l'accés al sistema de salut mental i de dependència", han participat diversos centenars  de persones, que han cridat frases com "la salut mental mereix més" o "no a les retallades de salut mental", segons ha informat EFE i al seu torn José María Toro, president de la patronal de residències Aerte, convocant de la mobilització.

Professionals i usuaris es manifesten però es neguen a reunir-se


Professionals, usuaris, familiars, associacions com FEVAFA i entitats s'han sumat a aquesta protesta, segons Bou, que ha indicat que els han oferit reunir-se amb la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

No obstant això, "ens hem negat perquè en totes les reunions que hem tingut ha indicat que no canvien el seu criteri", ha assenyalat Toro. "Necessitem una interlocutor que tinga capacitat de canviar aquesta situació", ha dit per a afegir que volen mantindre aqueixa trobada amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i que siga ella qui es "faça càrrec del tema".

Segons ha dit, "ens preocupa molt que la Conselleria no conteste amb arguments als aspectes específics plantejats, sinó deslegitimant la nostra posició pel mer fet de ser una associació empresarial", i ha recordat que en Aerte hi ha "empreses, associacions, fundacions, cooperatives, ajuntaments, associacions de familiars i autònoms, amb o sense ànim de lucre".

Ajudes a la dependència

Durant la concentració s'ha llegit un manifest en el qual denuncien les retallades que ha realitzat la Conselleria en els imports d'ajudes per a accedir a habitatges supervisats en salut mental després de la publicació del Decret 102/2022 d'agost del passat any, ja que fins llavors es cobria el cost de la plaça íntegrament, entorn dels 2.300 euros mensuals, i després del decret "es concedirà solament una tercera part, 715 com a màxim".

Destaquen que s'ha desenvolupat una xarxa molt important d'habitatges de suport en salut mental en els últims anys en la Comunitat Valenciana, amb la generació de 107 nous espais des de setembre de 2015 "a causa del foment de la pròpia Conselleria d'Igualtat i a les ajudes posades a disposició per aquesta".

Però des d'agost del passat any, Igualtat ha reduït els imports de les ajuda que oferia a aquestes persones per a accedir a una plaça en un habitatge supervisat amb l'argument que hi ha "altres serveis compatibles per a secundar-los", denuncien en el manifest.

Com rerefons la patronal no accepta la disminució de la part del pastís

Amb el Decret 102/2022 "s'ha limitat la possibilitat d'elecció de centres residencials a moltes persones grans o amb problemes de salut mental que han sol·licitat una plaça pública de les escasses que hi ha i que no hi poden accedir", critiquen per afegir  que han estat més de 100 residències les que han informat la Conselleria de la impossibilitat de poder atendre persones amb aquesta limitació.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon