Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La ITV valenciana torna a la gestió pública 25 anys després

 El servei d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de la Comunitat Valenciana afronta aquesta setmana la primera fase de la seua reversió a la gestió pública després de 25 anys de privatització, quan el 24 de febrer finalitze el contracte per a les empreses concessionàries, enfrontades ara amb la Generalitat.

La resta el farà el pròxim 3 de març, una vegada conclosa la pròrroga concedida per l'Administració autonòmica per a compensar el període de tancament de les estacions a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per la COVID-19.

Privatitzades pel govern de Zaplana

Amb la volta a la gestió pública, prevista al principi a partir de l'1 de gener d'enguany i prorrogada per dos mesos, es tanca un període de 25 anys de privatització del servei per decisió del Govern d'Eduardo Zaplana en 1997 i que ha tingut com a derivada el judici -pendent de data- a l'exministre i expresident pel possible cobrament de comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics en la Comunitat Valenciana.
Uns anys després d'implantar-se la privatització, en 2004, el llavors conseller de Territori amb el PP Rafael Blasco -condemnat per desviament de fons d'ajudes públiques a la cooperació internacional- va instaurar una prova de sonometría als vehicles per a passar la ITV que va encarir el preu de la prova i que des d'aquest 1 de gener de 2023 s'ha suprimit.
Ha sigut un conseller de Compromís, Rafael Climent (Economia), qui ha portat avant la reversió del servei per a la millora en la qualitat, i donar pas d'aquesta manera a la gestió directa de la qual s'encarregarà una mercantil creada ex profeso i integrada únicament per capital públic de la Generalitat, la Societat Valenciana d'Inspecció Tècnica de Vehicles, que dirigeix l'alcalde Josep Antoni Albert

Els principals objectius de la Societat d'ITV són millorar el servei públic i que els ciutadans no hagen de realitzar desplaçaments de més de 30 km des del seu lloc de residència, per la qual cosa crearà noves estacions a Torrent (València) i a l'interior de Castelló i convertirà en fixes les de Santa Pola, Calp i El Campello (les tres a Alacant).

En un primer moment i amb un pressupost de 80 milions d'euros, les tarifes es mantindran enguany, una vegada rebaixat el preu per la supressió de la sonometría, ha assenyalat  Albert.

Queixes de les concessionàries

En els últims mesos l'Associació d'Entitats Concessionàries d'ITV de la Comunitat Valenciana (AECOVA) ha advertit del "imminent caos" que es produirà i del "il·lícit" que comet la Conselleria d'Economia en la manera d'escometre el procés i que provocarà l'inici de plets per part de les concessionàries per desacord en les liquidacions dels contractes, segons avança el seu portaveu, Francisco Llopis.

Al seu judici, la Conselleria hauria de concedir una habilitació "excepcional i transitòria" a les concessionàries per a continuar prestant el servei durant el temps que considere necessari per a complir el procés de forma ajustada a la llei.

Llopis apunta que l'administració ha de seguir la Llei de Contractes de l'Estat i hauria d'haver convocat un concurs públic per als subministraments (sistemes informàtics o formació de personal); en el cas de les estacions de Redovà i Oriola, les instal·lacions són de lliure disposició de les mercantils pel que quedaran inhabilitades en la data de la reversió i l'administració hauria d'acudir a una licitació.

També critica que es pretenga prendre les instal·lacions i els béns "l'últim dia" de la concessió sense assenyalar un temps prudencial perquè el lliurament es realitze abans de la reversió i de manera "precipitada", així com que les empreses no poden continuar mantenint als seus treballadors més enllà de la data de fi del contracte, després que l'administració haja decidit ampliar al 30 de juny els contractes temporals per a facilitar el procés.

El volum de treballadors de les concessionàries (són set: ITV Vega Baixa, Pistes Iteuve, Valenciana de Seguretat, Valenciana de Revisions, ITV de Llevant, Atecsa i Applus) que se subrogarà de manera voluntària a l'empresa pública és d'un miler.

Les dates clau

El termini del 24 de febrer afecta a les estacions d'ITV d'Alcoi, Benidorm, Gandia, Ondara, Ontinyent, Oriola-Sant Bartolomé, Redovà, Torrevella, Utiel, Villena, Vinaròs i Xàtiva.

El del 3 de març correspon a les d'Alacant, Alzira, Castelló, Catarroja, Elx, Llíria, Massalfassar, Riba-roja de Túria, Sagunt-Port de Sagunt, Sant Antoni de Benaixeve, València-Campanar, València-Vara de Quart i Vila-real.

La Generalitat està desenvolupant una nova plataforma de cita prèvia per a continuar prestant el servei i el director general ha demanat comprensió a la ciutadania davant un possible al·luvió de peticions; així mateix adverteix que és possible que l'endemà de la fi dels contractes -és a dir, el 25 de febrer i el 4 de març- no es puguen fer revisions ja que està prevista la verificació de les instal·lacions i béns objecte de la reversió.

Les empreses han traslladat que no donen cita prèvia a partir de la data de fi dels seus contractes, i des de l'empresa pública confirmen que els lots 4, que comprén la zona de Gandia, Dénia, Alzira i Xàtiva, i el 6, a Villena i Redovà, continuen donant cites aquest divendres.

Preus de la inspecció

Actualment la Comunitat Valenciana té uns preus vigents del servei d'ITV, actualitzats a 1 de gener de 2023, de 44,23 euros per al turisme de gasolina i 34,49 per al turisme gasolina sense catalitzar, i de 48,31 per al turisme dièsel.


L'eliminació de la prova de sonometría ha permés un estalvi de 11,25 euros per al ciutadà que passa la ITV, que en la Comunitat ha tingut uns preus "dels més alts" d'Espanya, segons assegura a EFE el director general de la societat pública d'ITV.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon