Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comissió Interdepartamental de Memòria Democràtica impulsa un pla estratègic per a promoure els drets de les víctimes i les seues famílies

#memoriademocratica

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha presidit la reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, en la qual s'ha aprovat el Pla estratègic de memòria democràtica amb què la Generalitat "promou el dret de les víctimes i els seus familiars al seu reconeixement, justícia i reparació com a garantia de no repetició".

La reunió ha tingut lloc al palau dels Catalá de Valeriola i ha comptat amb la participació de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, com a vicepresidenta d'aquesta comissió, que ha assenyalat que aquest document "fa valdre la tasca política en la recuperació de la memòria democràtica".

"En aquest sentit —ha apuntat—, "es fa efectiu el dret a conéixer la veritat del que va succeir, promovent que isca a la llum, dignificant les víctimes i els seus familiars, visualitzant els llocs de la memòria i la recuperació de les restes de les víctimes, exhumant totes les fosses del nostre territori".

El Pla estratègic de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana, de duració quadriennal, conté els objectius i les prioritats, a més d'establir mesures específiques relatives als treballs d'indagació, localització, exhumació i identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

L'estratègia de treball per als pròxims quatre anys respon a la necessitat d'articular i ordenar les múltiples actuacions que el Govern Valencià desenvolupa en matèria de memòria de manera coherent, sostenible i avaluable a mitjà i llarg termini. El pla s'estructura en sis eixos que pretenen cobrir el conjunt de polítiques públiques encaminades al compliment de la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Generalitat.

El primer dels eixos es refereix a les exhumacions i la identificació de les víctimes. Està prevista la creació d'un mapa de fosses i un banc de dades d'ADN en col·laboració amb Fisabio, que permeta elaborar un cens de víctimes. També s'hi inclou un pla específic de bebés robats per a identificar-los.

En segon lloc, s'aborda l'eliminació total de vestigis contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes en territori valencià.

També es desenvolupa una política d'exhibició del patrimoni relacionat amb la II República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició, per a donar a conéixer a la societat valenciana el ric patrimoni existent i dotar d'elements formatius el públic per a conéixer el passat.

En aquest sentit, els "llocs i itineraris de la memòria", segons Pérez Garijo, "són essencials perquè els valencians i valencianes coneguen aquest període", com ara el Terrer de Paterna, un memorial dedicat a les 2.238 persones que hi van ser assassinades.

Al seu torn, es preveu la protecció del patrimoni bèl·lic, la construcció de monuments i memorials dedicats a les víctimes de la repressió franquista i centres d'interpretació de la memòria democràtica, a més de la creació d'un fons documental sobre memòria democràtica valenciana.

El tercer dels eixos fa referència a valorar la participació de la societat civil en la implementació de les polítiques memorialistes. Per a impulsar la seua participació en l'elaboració de les polítiques de memòria es posaran a la disposició de la ciutadania les plataformes ja existents de participació, com ara GVA Participa i la nova web de Memòria Democràtica.

El quart eix aborda un element essencial de les polítiques de memòria democràtica, com ho és la reparació i el reconeixement de les víctimes del franquisme. El primer objectiu és la creació d'oficines d'atenció i ajuda a les víctimes, que cobrisquen el territori valencià. Al seu torn, s'aborda com a proposta innovadora l'impuls d'una iniciativa legislativa de modificació del Codi Penal per a introduir-hi el delicte d'apologia del franquisme, de la mateixa manera que es recull el d'enaltiment del terrorisme en l'article 578 del Codi Penal espanyol.

Aquesta iniciativa es canalitzarà a través de la capacitat d'iniciativa legislativa de les comunitats autònomes al Senat. També es pretén eliminar en el territori valencià qualsevol acte d'exaltació del franquisme o d'ofensa a les víctimes. En aquest apartat s'inclou, al seu torn, la creació d'una comissió de la veritat, la justícia i la reparació de la Comunitat Valenciana.

El cinqué eix s'orienta a l'ensenyament de la memòria democràtica en l'educació reglada. En el marc d'aquest pla, s'introdueix l'estudi de la repressió franquista en els temaris de l'Ensenyament Secundari Obligatori, el Batxillerat i la Formació Professional.

Està prevista la creació d'un pla específic d'ensenyament dels valors democràtics des del coneixement del passat, elaborat per experts en la matèria i, al mateix temps, en didàctica i pedagogia. En l'àmbit universitari es fomenta la creació de càtedres de memòria democràtica amb la finalitat de transformar les universitats valencianes en referents en l'estudi d'aquest període.

L'últim dels eixos aborda les diverses actuacions de col·laboració, coordinació i cooperació a la Comunitat Valenciana, i també amb l'Estat i altres comunitats autònomes, per a compartir les millors pràctiques en memòria democràtica.

Al seu torn, la nova pàgina web de Memòria Democràtica esdevé una finestra de difusió de les polítiques i la pedagogia de la memòria; continguts i documents d'interés, tant per al públic general com per a l'especialitzat, i, en definitiva, una referència de l'acció del Consell.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon