Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Treballadors del centre de malalts mentals de Bétera demanen regularitzar la situació de la seva plantilla, 'ens van dir que l'IVASS ens gestionaria'

Alerten de "càrrega de treball" i de "falta de personal" i lamenten que la conseqüència siga "una inadequada qualitat de vida dels usuaris"

Els representants dels treballadors han comentat que el comité d'empresa del CEEM de Bétera va mantindre una reunió al febrer de 2020 amb la conselleria en la qual "es va assegurar la pròxima reversió del servei, deixar de ser gestionat de manera privada i passar a ser gestionat pel IVASS", però han censurat que "això que semblava imminent s'ha retardat quasi tres anys" i han lamentat que se seguisca "sense regularitzar la situació" dels empleats.

Els treballadors del Centre específic de Malalts Mentals (CEEM) de Bétera (València) han assegurat que són "ignorats" per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i han demanat a aquest departament autonòmic que regularitze la seua situació "dins del sector" i "concorde a les normatives actuals".

Aquest col·lectiu ha indicat que la plantilla actual "està completament desfasada i desactualizada a la normativa i ràtios actuals" i ha alertat de "càrrega de treball físic i, sobretot, mental", així com de "falta de personal". Els empleats d'aquest centre han assenyalat que aquestes circumstàncies tenen "com a conseqüència més greu una inadequada qualitat de vida de les persones usuàries".

El comité d'empresa de Eulen Sociosanitaris S.A. --que representa als treballadors del CEEM de Bétera, del CRIS (centres de rehabilitació i integració social) Velluters (València) i Mes de Mur (a Puçol, València) i de l'Habitatge tutelat Álvaro López (València)-- ha plasmat aquestes reivindicacions i queixes en un comunicat en el qual plantegen "un ultimàtum a la Conselleria" d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Per mitjà d'aquest escrit transmeten "l'estat de desemparament" en el qual afirmen que estan "des de fa molt temps, esperant que es regularitze la seua situació dins del sector concorde a les normatives actuals".

El comité ha explicat que "en una carta dirigida a Xavier Uceda i Maza, secretari autonòmic de Planificació i Organització Del Sistema", indiquen que "l'última licitació del Centre específic de Malalts Mentals (CEEM) de Bétera data de març de 2013" i expliquen que tenia una "duració de quatre anys, de manera que el 30 de març de 2017 va finalitzar". "Per tant, fa cinc anys i mig que està abandonada l'actualització de la seua gestió", subratllen.

Així mateix, els representants dels treballadors destaquen que "la resta de centres de la Comunitat Valenciana, amb el mateix tipus de gestió que el CEEM de Bétera, licitació (empresa pública amb gestió privada), han tingut els seus plecs i han eixit a concurs durant aquest temps, actualitzant-se les seues ràtios i plantilles de professionals".

El comité ha apuntat que "l'última licitació del CEEM de Bétera està plantejada de manera errònia" perquè "la normativa actual estableix 40 persones usuàries en cada centre, quan el de Bétera arriba a 80".

"La plantilla actual del CEEM de Bétera està completament desfasada i desactualizada a la normativa i ràtios actuals, amb la càrrega de treball físic i, sobretot, mental que això comporta als treballadors durant tot aquest temps, així com una baixa qualitat del servei que es veu desbordat per la falta de personal", ha precisat el comité d'empresa. Igualment, ha subratllat que la "conseqüència més greu" és "una inadequada qualitat de vida de les persones usuàries".

Els representants dels treballadors han comentat que el comité d'empresa del CEEM de Bétera va mantindre una reunió al febrer de 2020 amb la conselleria en la qual "es va assegurar la pròxima reversió del servei, deixar de ser gestionat de manera privada i passar a ser gestionat pel IVASS", però han censurat que "això que semblava imminent s'ha retardat quasi tres anys" i han lamentat que se seguisca "sense regularitzar la situació" dels empleats.

El comité d'empresa ha considerat "impossible mirar cap a un altre costat" i "més, quan en aquests moments comença a activar-se el servei en el pavelló A, de gestió pública, també en el recinte de l'antic psiquiàtric de Bétera".

"En el nou mòdul, la conselleria quasi duplica el personal que hi ha en el mòdul C o D. Per tant, la mateixa conselleria admet un personal mínim per a treballar en un CEEM del mòdul A deixant abandonats els mòduls C i D amb la meitat del personal i el doble d'usuaris", ha agregat.

Els representants dels treballadors han insistit que és "clar" que "aquesta falta de personal influeix directament en la qualitat del servei, perquè augmentar la plantilla (sent el legal i necessari concorde a les normatives vigents) el que fa directament és repercutir en la qualitat del servei i, per tant, en la qualitat de treball i de vida de les persones usuàries".

MILLORAR INFRAESTRUCTURES

El comité d'empresa ha advertit també de "la urgència que tenen aquests mòduls actuals de millorar les seues infraestructures", entre elles, "aires condicionats (a les habitacions dels usuaris s'arriba en l'estiu a més de 30 graus a la nit, han precisa)" i els banys de les habitacions dels usuaris, que "es troben en un estat deplorable". Així mateix, reclama la millora de les terrasses i dels accessos.

"Els treballadors del CEEM de Bétera exigim a la conselleria que aborde aquest problema com més prompte millor, regularitzant la situació dels dos CEEM de Bétera (mòduls C i D) concorde a la normativa vigent (Ordre de 9 de maig de 2006)", han manifestat el comité d'empresa.


"UNA RESPOSTA RÀPIDA"

Així, ha subratllat que s'espera "una resposta ràpida per escrit", igual que "una reunió per a parlar millor d'aquest tema" i ha apuntat que amb això espera que es puga donar una "solució" per a "millorar la necessària qualitat del servei, augmentat la plantilla del personal", i amb això "la qualitat en les vides de les persones usuàries".


"No pararem fins a aconseguir dignificar la vida de les persones usuàries, a les quals acompanyem en el seu procés de recuperació, i dignificar el nostre treball", conclou la missiva enviada pel comité d'empresa Eulen Sociosanitaris a l'administració valenciana.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon