Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Pérez Garijo realitza un viatge institucional a Sud-amèrica del 14 al 20 de gener

   


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, #Rosa Pérez Garijo, ha inclòs en la seua agenda un viatge institucional a Sud-amèrica del 14 al 20 de gener per a mantindre diferents trobades relacionades amb memòria democràtica i visitar alguns dels Centres de Valencians en l'Exterior (CEVEX) més representatius a l'Uruguai, l'Argentina i Xile.

La consellera Pérez Garijo, que viatja acompanyada de la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, aterrarà el dissabte 14 de gener a Montevideo, jornada en la qual mantindrà una trobada amb els valencians i valencianes de l'Associació Cultural Valenciana de la capital de l'Uruguai, entitat que en 2022 va celebrar el seu 30 aniversari.

En la seua visita a l'Argentina, l'agenda de la consellera comença a Buenos Aires el dilluns 16 de gener amb la trobada amb una de les fundadores i principals partícips en la Plataforma Argentina de Suport a la Querella Argentina contra els crims de la Guerra Civil espanyola i el franquisme, Julieta Bandirali.

En la jornada del dimarts 17 de gener, Pérez Garijo visitarà l'Espai de Memòria i Drets Humans antiga ESMA, centre de detenció, tortura i extermini que va implementar l'última dictadura cívic militar a l'Argentina entre 1976 i 1983. Al seu torn, la consellera té previst reunir-se amb les Àvies de la Plaça de Maig.

La visita de Pérez Garijo a Buenos Aires permetrà conéixer en primera persona les experiències de Memòria Democràtica en un país com l'Argentina, que va patir una dictadura sanguinària i, en recuperar la democràcia, va començar un procés exemplar per a establir la veritat del succeït, jutjar als responsables i reparar a les víctimes.

L'itinerari del viatge per Sud-amèrica continuarà el dimecres 18 de gener en Sant Joan amb una trobada amb els i les valencianes d'un dels CEVEX que compta amb major nombre de persones associades a l'Argentina. En la jornada següent, la consellera de Participació es desplaçarà fins a Mendoza, localitat en la qual mantindrà una trobada amb els valencians i valencianes pertanyents als tres centres amb els quals compta la localitat. Cal ressaltar que l'Argentina és el país que alberga més Centres de Valencians en l'Exterior, amb un total de 11, només superat per Espanya que compta amb 14.

El divendres 20 de gener, Pérez Garijo es desplaçarà a Santiago de Xile on es reunirà amb l'ambaixador d'Espanya, Rafael Garranzo, i amb l'alcaldessa de Nuñoa, Emilia Ros, i l'alcalde de Recol·lecta, Daniel Jadue.

El viatge institucional conclourà a Santiago de Xile la jornada del 21 de gener amb els actes programats amb la Col·lectivitat Valenciana de Xile, el CEVEX hispanoamericà més antic i que en 2022 va celebrar el 70 aniversari de la seua fundació.

El viatge institucional s'emmarca al seu torn en l'objectiu del Govern valencià de donar a conéixer totes les possibilitats que ofereix l'Estratègia Valenciana de Retorn a les persones valencianes que resideixen en l'exterior i que desitgen tornar, entre les quals figuren la creació d'un certificat de persona valenciana retornada que acreditarà que la persona que l'ostenta és persona valenciana en l'exterior, que ha treballat fora del nostre territori i que torna a la Comunitat Valenciana per a residir d'una manera estable.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon