Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Garzón disposat a tindre 'més participació' a Sumar proposa a Díaz convocar una taula de partits i primàries


Garzón disposat a tindre "més participació" a Sumar proposa a Díaz convocar una taula de partits i primàries

2023 és any electoral i Sumar, el projecte que prepara la vicepresidenta Yolanda Díaz, encara la seua recta final, però ho fa sense buidar algunes incògnites. Alberto Garzón, porta mesos tancant files amb la ministra de Treball, però ara li demana un pas més.

Tal com consta en l'esborrany de l'informe polític al qual s'ha tingut accés, Garzón reclama la posada en marxa una "Mesa d'Organitzacions Polítiques" amb "representació de totes les organitzacions que vulguen participar en el procés de Sumar i en la construcció del projecte de país" i la celebració d'unes "primàries proporcionals, amb cens específic i per circumscripcions per a confeccionar les pròximes candidatures a les eleccions generals. Aquesta és la millor manera de generar un procés de participació i ratificació popular", s'apunta en el document.

Garzón presentarà aquest informe el dissabte durant una reunió de la Coordinadora Federal d'Esquerra Unida, el màxim òrgan executiu de direcció, que haurà de decidir si avala les seues propostes. Garzón també reclama que la militància d'IU ha de "continuar participant" en el procés de Sumar i, fins i tot, aposta per "incrementar" la participació. "Hem de continuar coordinant amb les Federacions qualsevol acció de Sumar en el territori. Són les Federacions, la militància, els qui tenen la major capacitat territorial per a donar solidesa a un procés polític d'aquestes característiques", defensa.

Segons el parer del ministre de Consum, Sumar és un procés polític "que ha de continuar bastint ponts a organitzacions i a la ciutadania sense adscripcions partidàries". Garzón admet que Díaz "ha aconseguit implicar milers de persones que no estaven necessàriament vinculades a organitzacions polítiques" i que "se sentien excloses de les dinàmiques de la política institucional i organitzativa des de feia temps": "Han vist en el procés d'escolta de Sumar un estímul nou", manté. Al seu judici, "enfront de les temptacions de replegament defensiu cap a les certeses, necessitem eixamplar l'espai".

Garzón defensa la unitat però es reivindica com a força definitva

El líder d'IU apel·la a una unitat de la "esquerra transformadora" i es marca gener com a data límit per a arribar a acords de cara a les eleccions autonòmiques i municipals de maig. "A partir de febrer tots els nostres esforços han d'estar dedicats íntegrament a la qüestió política, això és, al desenvolupament de la precampanya per a convéncer al màxim nombre possible de persones que el nostre projecte és el millor, i l'únic amb el qual la vida de les famílies treballadores serà almenys una mica més fàcil", explica.

No obstant això, Garzón també llança un advertiment: si la unitat no és possible, la seua formació serà present, "de manera recognoscible i inequívoca, en el major nombre possible de territoris. Sota el seu criteri, allí on Izquierda Unida "és forta, s'aconsegueixen més avanços", i considera que IU és "l'organització municipalista de l'esquerra transformadora al nostre país".

És més, el ministre d'Unides Podem considera que al maig les dretes "no poden conquistar" cap nou municipi ni cap nova comunitat autònoma. Garzón assenyala que la dreta, amb el Partit Popular al capdavant, vol convertir els comicis de maig "un referèndum" sobre el Govern de coalició, per tant, convertir-les en "el pròleg d'una derrota de l'esquerra en les eleccions generals. Si obtenen un bon resultat, el missatge des de la mateixa nit del 28 de maig serà: Tic, tac", lamenta.

Destaca les diferències amb el PSOE encara que manifesta la conveniència en la Coalició de Govern

Una altra de les qüestions sobre les quals vol fer èmfasis el líder d'IU és en la "bona gestió" del Govern de coalició, que, al seu judici, funciona millor que els governs en solitari del Partit Popular i el PSOE en solitari. En aqueix sentit, Garzón constreny a remarcar les diferències amb l'ala socialista de l'Executiu. "La pressió d'Unides Podem en el Govern va en la bona direcció. Si el PSOE primer rebutja les nostres propostes dient que no són viables pera després es veu obligat a aplicar-les, bé per interés electoral o senzillament perquè són les millors, és necessari que aquest procés s'alleugerisca", manté.

Garzón també lamenta que "malgrat les bones reformes" i els avanços aconseguits aquesta legislatura, "es difuminen en un estat emocional i afectiu d'ansietat col·lectiva". Per a combatre-ho, reclama "solvència institucional, compromís social amb la classe treballadora i els sectors populars i perspectiva constituent". En aqueix sentit, assegura que "qui millor pot encarnar un projecte articulat entorn d'aquests tres eixos és Yolanda Díaz".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon