Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana va celebrar aquest passat cap de setmana la tradicional festivitat de Sant Antoni

  


Més de 3.000 persones s'han donat cita en actes com la 'Fesolà', la benedicció dels animals o la 'Xocolatà'.

La localitat de l'Eliana ha acollit aquest passat cap de setmana les seues Festes d'Hivern en honor a Sant Antoni del porquet. Unes celebracions que han tornat al seu format habitual previ a la pandèmia i que ha recuperat actes en la seua programació com el costum de sopar al voltant de la foguera. Els dies grans de les celebracions van arrancar el divendres amb l'Entrada del Tronc, una Passejada de Coets dels clavaris acompanyada de la dolçaina i tabal de La Llauradora. A continuació va tindre lloc la Cordà Tradicional Infantil a càrrec de la Penya del Coet. Ja entrada la nit la plaça del País Valencià va acollir la Cordà de Sant Antoni, patrimoni de l'Eliana, amb el tir de coets amb la "peça" i altres modalitats antigues i tradicionals com "les canyes".

El dissabte, entre altres actes, va destacar el repartiment d'un dels plats gastronòmics més importants de l'hivern com és la 'Fesolà', elaborada des del matí, amb 170 quilos de fesols i més de 130 de carn, pel cuiner Juan Espinosa 'el guarda' i del qual es van repartir prop de 3.000 racions. Durant la jornada tampoc van faltar els tradicionals balls valencians amb la primera Dansà popular, el tret de trons, la dansa dels Dimonis i el Gran Correfocs amb la 'Santantonà' que va donar pas a l'encesa de la foguera.

Ahir diumenge, després de la cercavila dels clavaris acompanyats per la Banda de la Unió Musical l'Eliana (UME) i la Santa Missa, va tindre lloc la Benedicció dels animals i el repartiment d'altres 3.000 unitats de panets de Sant Antoni. El centenari 'Corretraca' va recórrer els carrers del centre per a donar pas a la 'Mascletà' en honor al patró dels animals. La festivitat va tancar a la vesprada amb jocs populars en la plaça i el berenar de 500 litres de xocolate i ensaïmades dels forns tradicionals per als milers de participants.

L'alcalde, Salva Torrent, ha celebrat el retorn d'una festa que, malgrat el fred, ha comptat de nou amb una àmplia participació, mostrant així l'estima de elianers i elianeres per aquesta tradició.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon