Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La taula de partits de Garzón força la resta d'aliats a moure fitxa abans de la negociació amb Díaz

Arranca l'any electoral i Esquerra Unida ja marca les seues cartes. La formació dirigida per Alberto Garzón va avalar dissabte passat el document polític per a constituir una taula conjunta de partits que aposten per participar en el procés de confluència de Sumar, el projecte que impulsa la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Garzón va demanar també la celebració d'unes "primàries proporcionals, amb cens específic i per circumscripcions" de cara a les generals que se celebraran, excepte avançament electoral, a la fi d'any. Garzón va reclamar que la militància d'IU continue participant en el procés de Sumar i, fins i tot, va apostar per "incrementar" la participació.

Díaz va assegurar estar "molt satisfeta" amb la proposta de Garzón. "Esquerra Unida vol sumar i estic seguríssima que totes aquelles persones que compartisquen el projecte de Sumar seran ací, perquè ens necessitem, necessitem continuar canviant el nostre país", va assegurar el dilluns. Fonts del seu entorn, no obstant això, refreden l'anunci de la taula de partits i les primàries, igual que han fet amb altres propostes de partits polítics. En aqueix sentit, recorden que la vicepresidenta està "bolcada" en el procés d'escolta i no es marquen terminis per a abordar la negociació amb les organitzacions.

La formació d'Alberto Garzón assenyala que, arribat el moment, ha de produir-se "un acord" entre els diferents partits que vulguen participar a Sumar per a dirimir "com, quan, on i amb quins representants portar a la pràctica" aquesta taula, a més de" amb quin abast i condicions". Tal com assenyalen fonts de la formació, l'acord previ ha de generar "comoditat" en tots els integrants "perquè tinga el recorregut més ampli possible".

Fins hui, Díaz sempre ha tractat d'esquivar aquest debat, al·ludint al fet que la ciutadania no vol parlar de "fórmules jurídiques" de projectes polítics. En aqueix sentit, el procés d'escolta va encaminat a donar veu a la "societat civil" i no als partits, si bé en el seu entorn recorden que els partits "també han d'estar". El que ha demanat la gallega en més d'una ocasió és una "refundació integral" per a eixir d'aqueixa "esquinita" de l'espectre electoral a l'esquerra del PSOE.

Des de Podemos defensen la celebració de primàries obertes a la ciutadania de cara a un acord de coalició amb Sumar. Així ho va assegurar el seu portaveu, Pablo Fernández, que va qualificar com a "positiu" tot el que implique diàleg en l'esquerra per a anar plegats a les pròximes eleccions generals. No obstant això, a diferència d'IU, la formació habitada no vol participar en el procés de Sumar, sinó que aposta per negociar "d'igual a igual" amb Díaz. És més, fonts de la formació creuen que la vicepresidenta els hauria de "prioritzar" enfront d'altres formacions, ja que el seu "pes" a nivell electoral és major.

Els que sí han secundat clarament la petició de Garzón són els comuns. El seu portaveu en el Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que secunda que se celebren taules de partits i reunions de formacions d'esquerra. Els comuns, amb Ada Colau al capdavant, secunden sense fissures els plans de Díaz i confien a ser decisius en el seu futur projecte. L'equip de Díaz es nodreix de gent pròxima a la pota catalana d'Unides Podem i, ara com ara, són la formació més pròxima a la vicepresidenta.

El diputat de Compromís i candidat a la Generalitat valenciana, Joan Baldoví, ha constret a Díaz a concretar d'una vegada el seu projecte: "Cal començar a parlar, a definir i a decidir què és el que volem ser de majors", ha afirmat aquest dimarts. Baldoví ha assegurat que la seua formació està "oberta a parlar amb qui vulga i quan vulga" i que sempre ha acudit a la crida d'altres partits. Fonts del seu entorn aclareixen que, abans de participar en una taula amb altres partits, volen que Díaz "definisca" què és Sumar.

Más Madrid tampoc rebutja la proposta de Díaz, però fonts del partit creuen que "no és el moment" d'abordar-la, ja que el projecte de Sumar està pensat per a les generals. "Nosaltres continuarem fent el que hem fet fins ara, respectar i no inferir. Ens sembla molt interessant l'estratègia de Sumar i no li ficarem pressa a Yolanda per fer res. Si ella ens convida a una taula, segurament anem", han explicat.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon