Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Consellería d'Educació crea 'l'Aula Didáctica de la Memòria Democràtica' i al seu capdavant a Esther López i Joan Salazar Bonet

Tamarit: “Creem l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica perquè l’alumnat entenga la importància cabdal de les llibertats”

Al capdavant de l'aula estaran Esther López Barceló, historiadora, novel·lista i exdiputada autonòmica d'Esquerra Unida, i l'arqueòleg Joan Salazar Bonet com a personal destinat amb dedicació exclusiva, en comissió de serveis.

Fomentarà activitats per a transmetre a l’alumnat la necessitat de vetlar pels drets i llibertats fonamentals. La nova aula didàctica se suma a les 7 que hi ha activades al llarg de les nostres comarques relacionades amb referents literaris i temàtiques socials

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha creat l'Aula Didàctica de la Memòria Democràtica i que estarà ubicada a València, al monestir de Sant Miquel dels Reis, que durant anys va ser una antiga presó franquista, un espai ple de simbolisme i que té un monòlit en homenatge a les milers de persones que hi van estar empresonades. 

La nova aula estarà en funcionament durant els pròxims mesos i l'objectiu és que l'alumnat conega de primera mà, amb activitats complementàries, els efectes socials, polítics i culturals que va tindre la dictadura franquista al nostre territori.  

La consellera d'Educació, Raquel Tamarit, ha detallat que "en el camí per a la consecució d'una societat arrelada als valors democràtics és fonamental que l'alumnat conega què va succeir durant l'època més fosca de la nostra història contemporània, per tal de reparar la memòria de les víctimes".

"És molt important que siguem capaços de transmetre uns fets tan esfereïdors perquè no es repetisquen, i per això és fonamental que el nostre alumnat, el nostre futur, els conega. Només així s'entén la importància de preservar els drets i llibertats fonamentals a unes generacions que puguen valorar com cal la diversitat, el pensament crític i la llibertat", ha afegit.

Aquesta nova aula didàctica, la que fa 8 en el sistema educatiu valencià, "és un recurs didàctic valuós per tal de contribuir al desenvolupament en l'alumnat en capacitats que formen part dels objectius de totes les etapes educatives i que estan vinculades a l'exercici d'una ciutadania democràtica, inspirada en els valors constitucionals i en els drets humans, i que fomenten la corresponsabilitat en la construcció d'una societat justa i equitativa", ha indicat la directora general d'Innovació Educativa, Reis Gallego. 

L'Aula Didàctica de la Memòria Democràtica té una clara vinculació curricular, ja que oferirà tallers i recursos per a treballar competències específiques en diferents matèries i àmbits, com ara Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural, en Primària; Valors Cívics i Ètics, en Primària i ESO; Geografia i Història i Digitalització, entre d'altres, en ESO, i en Batxillerat, Història d'Espanya, Cultura Jurídica i Democràtica i Geografia i Història Valencianes.

A més, aquestes capacitats també es preveuen en diferents competències clau i es promouen, de manera transversal, des de totes les matèries i àmbits, amb la voluntat d'educar persones crítiques i compromeses en la millora del seu entorn.

Entre les funcions de la nova aula didàctica també es troba el fet de difondre i dinamitzar des d'un punt de vista didàctic i cultural les conseqüències que van tindre per al poble valencià les quatre dècades de dictadura, així com crear un espai de pensament i reflexió crítica sobre la necessitat de recuperar i contextualitzar els llocs, les persones i esdeveniments més emblemàtics per a entendre com va transformar la dictadura el nostre territori, i elaborar materials que es consideren necessaris per a la divulgació de la defensa dels drets humans i la recuperació de la memòria democràtica.

8 aules didàctiques en funcionament per tot el territori

Les aules didàctiques són un projecte d'innovació educativa de la Conselleria que tenen com a objectiu promoure l'aprenentatge contextualitzat de continguts curriculars amb una forta vinculació amb la cultura valenciana. Són, per tant, un recurs didàctic que s'ofereix als centres educatius perquè l'alumnat de les diferents etapes educatives compten amb tallers, rutes, visites i itineraris, de manera contextualitzada en els entorns propis de cada temàtica. 

La nova Aula Didàctica de la Memòria Democràtica de Sant Miquel dels Reis és la primera que s'obri a València i la huitena de tot el sistema educatiu valencià.

La primera que va entrar en funcionament va ser l'Aula Didàctica de Cultura Clàssica, la Saguntina Domus Baebia, a Sagunt. Es va crear l'any 2008 a iniciativa de l'Associació Lvdere et Discere, i ofereix la realització de tallers sobre activitats concretes del món clàssic i acosta la cultura clàssica a milers d'alumnes. 

En el curs 2016-2017 entrà en funcionament a Sueca l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster. Ubicada a la casa de l'autor de 'Nosaltres els valencians', l'Espai Joan Fuster, aquesta aula va nàixer amb l'objectiu de difondre i dinamitzar l'obra de l'escriptor valencià. Des d'aleshores, hi passen milers d'escolars que participen en tallers i activitats didàctiques que s'ofereixen per a totes les etapes educatives.

En 2021 es va crear a Altea l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Carmelina Sánchez-Cutillas. Es posà en marxa en el marc de l'any commemoratiu del centenari de l'escriptora i té la seu a la Casa Gadea del municipi de la Marina Baixa, un lloc referent en l'obra literària d'aquesta escriptora valenciana de la generació dels cinquanta.

Eixe mateix any es va crear també l'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània, ubicada a l'Escola de la Mar de Borriana. Aquest és un projecte pensat per a explicar i difondre el present i el passat de les migracions en la Mediterrània entre l'alumnat i abordar el fenomen migratori en tota la seua complexitat i allunyat de sensacionalismes. A més, també tracta de destacar la valuosa tasca humanitària tant de les organitzacions que rescaten migrants en la Mediterrània com de les que ajuden a integrar-los en la societat europea.

Aquest curs 2022-2023, la Conselleria d'Educació ha creat tres aules didàctiques més. L'Aula Didàctica de Música d'arrel tradicional valenciana Salvadora Sancho de Xàtiva, que naix de la necessitat de fomentar el coneixement i sensibilització del nostre patrimoni musical entre l'alumnat. Amb seu al Centre Cultural de Xàtiva (CCX), té com a objectiu abordar els diferents camps artístics de la música popular, com ara les cançons, danses o instruments tradicionals.

A més, serveix per a destacar el valuós repertori musical tradicional i complementa i acompanyarà el treball del professorat a l'hora de donar a conéixer el patrimoni musical valencià a l'alumnat. La seua oferta didàctica està dirigida a alumnat de totes les etapes educatives i alguns dels tallers compten amb la col·laboració de Pep Gimeno 'Botifarra'.

Una altra de les aules recents és l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig. Amb seu a Benimodo, té com a objectiu difondre i dinamitzar la figura de la periodista i divulgadora de la Ribera d'acord amb la seua importància dins del panorama cultural valencià. Mitjançant la visita guiada tant a la zona expositiva com al municipi de Benimodo, així com amb els tallers i audiovisuals creats, ajuda a entendre no només la figura de Didín, sinó la nostra història més recent. 

Un referent com Enric Valor també té un espai didàctic. L'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Enric Valor, ubicada a Castalla, el poble de l'autor de 'Rondalles valencianes', impulsa tallers sobre el coneixement de la vida i l'obra de l'escriptor castallut des d'un punt de vista lúdic, didàctic i també crític.

En els tallers es treballaran fonamentalment les rondalles, amb una selecció adaptada a les edats de l'alumnat. L'activitat es complementa amb un itinerari per la població per a situar i identificar diversos edificis, carrers i indrets significats en els seus llibres, i també la casa natal de l'escriptor.

Imatge del blog de Esther López



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon