Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La consellera de Qualitat Democràtica es reuneix amb els advocats de la Plataforma Argentina de Suport a la Querella Argentina

La Consellera amb Julieta Bandirali i Gerardo Caviglia

En la jornada del dimecres, Pérez Garijo mantindrà un encontre amb las Abuelas de Plaza de Mayo en Buenos Aires i visitarà l'antiga ESMA, centre de tortura de la dictadura

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, s'ha reunit amb els advocats de la Plataforma Argentina de Suport a la Querella Argentina contra els crims de la Guerra Civil espanyola i el franquisme Gerardo Caviglia, que representa a les famílies de les víctimes del franquisme en el procés judicial instruït per la jutgessa Servini a Argentina.

En finalitzar l'encontre, la consellera ha afirmat que Argentina "és un exemple de polítiques de la veritat, justícia i reparació respecte a la seua pròpia dictadura, del que Espanya pot aprendre molt".

Durant la reunió, s'han abordat qüestions com el procés judicial obert contra els crims del franquisme que està intentant dur endavant la Querella Argentina a través de la petició de justícia per a les víctimes de la dictadura espanyola, "un procés que desgraciadament és l'únic obert", ha recordat la consellera, a més a més de lamentar "les dificultats i l'escassa col·laboració que troba la Plataforma de la Querella Argentina per part del poder judicial espanyol per portar endavant la causa".

A la vegada, Pérez Garijo ha manifestat que des de la Conselleria de Qualitat Democràtica "hem brindat la nostra col·laboració perquè per fi els crims del franquisme que es van perpetrar en l'estat espanyol durant aqueixos quaranta anys de dictadura no queden impunes".

Entre els temes que s'han abordat, objecte de la investigació, que es troben les foses de Paterna "que estem exhumant i que llancen vertaderes proves dels assassinats del franquisme, els casos de bebés robats o de Teófilo de la Vall, el primer assassinat a Espanya durant la transició", ha assenyalat la consellera.

Abuelas de Plaza de Mayo

En la jornada de dimecres, Pérez Garijo visitarà l'Espai de Memòria i Drets Humans antiga ESMA, centre de detenció, tortura i extermini que va implementar l'última dictadura cívic militar a l'Argentina entre 1976 i 1983.

Al seu torn, la consellera s'entrevistarà amb les representants de l'organització no governamental 'Abuelas de Plaza de Mayo', creada en 1977 amb l'objectiu de localitzar i restituir a les seues legítimes famílies tots els xiquets desapareguts per l'última dictadura argentina.

La visita de Pérez Garijo a Buenos Aires permet conéixer en profunditat les experiències de Memòria Democràtica en un país com l'Argentina, que va patir una dictadura sanguinària i, en recuperar la democràcia, va començar un procés exemplar per a establir la veritat del succeït, jutjar als responsables i reparar a les víctimes.

El viatge institucional a Sud-amèrica de la consellera es prolongarà fins al pròxim 20 de gener, jornades en les quals mantindrà diferents trobades institucionals i visitarà alguns dels Centres de Valencians en l'Exterior (CEVEX) més representatius a l'Argentina i Xile.

Cevex de Montevideo

La consellera, que viatja acompanyada de la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, va començar el viatge institucional el passat 14 de gener a Montevideo, jornada en la qual va mantindre una trobada amb els valencians i valencianes de l'Associació Cultural Valenciana de la capital de l'Uruguai, entitat que en 2022 va celebrar el seu 30 aniversari.

Pérez Garijo ha signat en el Llibre d'Honor de l'associació i ha posat en valor el treball que realitza l'entitat "en defensa de la cultura valenciana", moment en el qual els ha animat a continuar treballant en el mateix camí.

Al seu torn, la consellera ha parlat de l'Estratègia Valenciana de Retorn en la qual està treballant la Generalitat i ha afirmat que "estem oberts a rebre a aquells valencians i valencianes que vulguen retornar a la seua terra i posem totes les mesures necessàries per a que aquest retorn, treballant amb els diferents departaments de la Generalitat a través de mesures de suport perquè les persones que vulguen tornar puguen fer-ho".

Pérez Garijo ha sigut rebuda per la presidenta de l'entitat cultural valenciana Sandra Dotta, pel secretari Manuel Hernández i una nombrosa representació dels valencians i valencianes a l'Uruguai. En l'acte oficial es s'han interpretat els himnes de l'Uruguai, Espanya i València, i la presidenta els ha donat la benvinguda agraint "el suport rebut des del Govern valencià per a realitzar la festa d'aniversari de la institució i la celebració de les Falles".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon