Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El treballador deixarà d'estar obligat a donar el comunicat de la seua baixa mèdica a l'empresa des de l'1 d'abril

   El BOE ha publicat el decret que agilitza la gestió dels processos d'incapacitat temporal en els primers 365 dies de durada

 

   Els treballadors que temporalment estiguen incapacitats per a desenvolupar la seua activitat laboral deixaran d'estar obligats a entregar a la seua empresa el comunicat mèdic de baixa a partir del pròxim 1 d'abril, segons consta en el Reial decret que modifica determinats aspectes de la gestió i control dels processos d'incapacitat temporal (IT) en els primers 365 dies de la seua durada i que ha sigut publicat aquest dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

   La norma, aprovada en l'últim Consell de Ministres de 2022, té per objectiu agilitzar tràmits i eliminar obligacions burocràtiques i afectarà als processos d'incapacitat temporal que es troben en curs en el moment de la seua entrada en vigor (1 d'abril) sempre que no hagen superat els 365 dies de durada.

   El Govern defèn que els canvis introduïts en la gestió d'aquests processos suposen "un important benefici" per a les empreses, els treballadors i per als propis facultatius del sistema de salut.

   Així, quant als comunicats mèdics de baixes i altes, la norma estableix que només s'entregarà una còpia al treballador, eliminant tant la segona còpia com l'obligació del treballador d'entregar aquesta còpia a l'empresa, entitat gestora o mútua.

   Serà l'Administració la que, per mitjans telemàtics, comunique a les empreses l'expedició dels comunicats mèdics dels seus treballadors, evitant així tràmits que poden resultar "onerosos" per a persones que estan en situació d'incapacitat temporal.

   Amb el 'modus operandi' tradicional, que estarà en vigor fins al 31 de març, el metge entrega al treballador, a més del part mèdic, una còpia en paper dels comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta médica perquè la present, en un termini determinat, en l'empresa, la qual, al seu torn, ha d'emplenar certes dades requerides en els mateixos i remetre'ls a l'entitat gestora.

   "No obstant açò, el grau de desenvolupament actual dels sistemes informàtics permet prescindir de l'entrega a la persona treballadora de la còpia en paper del comunicat mèdic destinada a l'empresa i de la seua presentació per aquella en aquest", argumenta el Govern.

   D'aquesta manera, a partir de l'1 d'abril, el facultatiu que expedisca el comunicat mèdic de baixa, confirmació o alta entregarà a una còpia al treballador, però serà el servici públic de salut o, si escau, la mútua o l'empresa col·laboradora la que remeta les dades contingudes en els parts mèdics de baixa, confirmació i alta a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per via telemàtica. Haurà de fer-ho de manera immediata, i, en tot cas, en el primer dia hàbil següent al de la seua expedició, segons determina el Reial decret.

   Al seu torn, l'INSS comunicarà a les empreses les dades identificatives de caràcter merament administratiu relatius als parts mèdics de baixa, confirmació i alta emesos pels facultatius del servici públic de salut o de la mútua, referits als seus treballadors, "com a màxim en el primer dia hàbil següent al de la seua recepció en aquest Institut".

   Les empreses tindran l'obligació de transmetre a l'INSS, a través del sistema de Remissió Electrònica de Dades (XARXA), amb caràcter immediat i, en tot cas, en el termini màxim de tres dies hàbils explicats a partir de la recepció de la comunicació de la baixa mèdica, les dades que es determinen mitjançant orde ministerial.

   L'incompliment de la citada obligació podrà constituir, si escau, una infracció lleu de les contemplades en la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social (LLISOS), sancionada, en aquest cas, amb multa de 70 a 750 euros.

   La citada transmissió no serà obligatòria quan el treballador pertanga a algun col·lectiu respecte del com l'empresa o ocupador no tinga obligació d'incorporar-se al sistema XARXA.

   A més, el Reial decret aclareix que en els processos d'IT, el personal facultatiu podrà fixar terminis de revisió mèdica inferiors als assenyalats, en funció de l'evolució del procés. "Es tracta així d'evitar dubtes interpretatius propiciats per la redacció actual de la norma", explica el Govern.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon