Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El ple de València dóna suport al sí del Rialto i de C's als tràmits per crear l'empresa mixta d'energia renovable

 El ple de l'Ajuntament de València ha donat aquest dijous, en la sessió ordinària de gener, el seu suport als tràmits per a crear a la ciutat l'Empresa Municipal d'Energia Sostenible, una entitat mixta participada en un 51% pel consistori i en 49% per capital privat encaminada a "desplegar la transició energètica" en aquest terme municipal.

La corporació local ha donat amb el sí del Govern del Rialto, l'executiu local que formen Compromís i PSPV, i el de Cs, un dels grups de l'oposició, el vistiplau a l'inici dels tràmits i la constitució d'una comissió d'estudi per a crear aquesta entitat. La proposta ha comptat amb l'abstenció de PP i el rebuig de Vox, les altres dues formacions de l'oposició.

La futura empresa persegueix dos "objectius fonamentals": accelerar la implantació massiva de plaques solars fotovoltaiques en els sostres dels edificis municipals i gestionar els excedents per a desplegar una política energètica basada en l'interés públic i els criteris socials. Amb la seua actuació es planteja col·locar plaques solars en 525 edificis municipals per a l'autoconsum i l'impuls de comunitats energètiques.

L'alcalde, Joan Ribó (Compromís), i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon (Compromís), han exposat les característiques, les comeses i els fins de l'entitat mixta. Aquesta aspira a generar la mateixa electricitat que consumeixen 27.400 llars en un any i abaratir la factura de la llum del consistori i del veïnat, especialment, de les famílies més vulnerables. Amb la seua gestió es calcula que es deixarà d'emetre a l'atmosfera el mateix que absorbirien 139.000 arbres durant un any.

Ribó, que ha subratllat que la futura empresa no comercialitzarà sinó que gestionarà i generarà energia, ha afirmat que instal·larà 72,25 megavats de potència i ha destacat que "no ocuparà territori cultivable ni paratges amb valor paisatgístic" perquè aprofitarà teulades municipals fins ara sense ús per a situar plaques solars.

"No és una empresa de distribució, és una empresa de producció, no comercialitzarem, per tant, no té res a veure amb els models desenvolupats a Barcelona o Cadis", ha ressaltat el primer edil, que ha precisat que l'entitat proposada és "un instrument contemplat en l'estratègia urbana 2030".

Així mateix, ha detallat que el projecte té una primera fase, que comprendrà les obres d'instal·lació de producció d'energia renovable en 525 equipaments municipals --com a escoles, poliesportius o mercats-- i es desenvoluparà en modalitat d'autoconsum per a l'Ajuntament, "sense connexió a la xarxa".

En una segona etapa, ha agregat Ribó, "es connectarà a la xarxa" i s'oferirà l'excedent d'energia creada a la ciutadania a través de comunitats energètiques, així com d'un servei per a ajudar a les persones amb dificultats per a pagar la factura de la llum i lluitar d'aqueixa manera contra la pobresa energètica.

"INICIATIVA PIONERA"

Alejandro Ramon ha remarcat que es tracta "d'una iniciativa pionera", per la qual cosa ha dit que entén els "dubtes" plantejats respecte a la nova entitat pel PP i Cs. Al seu torn, ha assegurat que amb aquesta iniciativa es busca "esprémer i traure el màxim profit" de les teulades dependents del consistori.

L'edil ha valorat altres projectes d'instal·lació de plaques solars impulsats per l'administració municipal i ha citat el cas de les situades en el col·legi Rodríguez Fornos de Patraix, que han permés reduir un 80% el consum d'energia del centre educatiu i que sobre "per a proveir a més de 300 llars a menys de dos quilòmetres".

Durant el debat, el regidor de Vox Vicente Montañez ha mostrat el rebuig del seu grup a l'empresa mixta perquè no vol "participar de tot el xantatge econòmic al qual s'està sotmetent als valencians des d'aqueixa agenda 2030 que marquen les elits globalistes". Així, s'ha negat a "destinar recursos --de l'Ajuntament-- a crear una societat mixta, un altre quiosquet més per a col·locar amiguetes".

El portaveu de Cs, Fernando Giner, s'ha mostrat a favor de "la col·laboració públic-privada" i de "totes les accions per a millorar la sostenibilitat" encara que ha mostrat "dubtes" respecte a "com es mantindrà la societat mixta si no comercialitza" i a si comercialitzarà o no l'energia. Ha dit que hi ha "moltes llacunes".

Giner ha instat a no repetir "fracassos" com els de Cadis o Barcelona en aquesta matèria i ha considerat que si tira avant aqueixa entitat mixta hauria de desaparéixer la Fundació València Clima i Energia per a no duplicar tasques ni recursos.

"Res a veure amb el fet a Cadis o Barcelona, hem aprés de les experiències d'aqueixes ciutats i hem fet la nostra proposta" pròpia, ha concretat Ramon. "Prescindim de la comercialització i ens centrem en la generació d'energies renovables", ha agregat el titular d'Emergència Climàtica i Transició Energètica.

Des del PP, l'edil Carlos Mundina ha criticat que no es compte amb els grups de l'oposició en la comissió d'estudi, ha reclamat "més transparència i informació" i ha manifestat "molts dubtes" sobre el projecte.

GRUPS EN EL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ

"Aquest expedient ens genera desconfiança --"perquè es deixa al marge a l'oposició-- i dubtes. Ens hauria agradat participar en la comissió d'estudi", ha dit, alhora que ha precisat que el PP "aposta per avançar en la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic" i ha anunciat l'abstenció del seu grup.

Respecte a la participació dels grups municipals, Joan Ribó ha indicat que seran presents en el consell d'administració de la futura empresa, de la mateixa manera que ocorre en Emivasa --Empresa Mixta Valenciana d'Aigua--.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal